發現 唔少人對於係台灣讀完大學番黎既同學有誤解 我盡量解答

165 回覆
27 Like 1110 Dislike
正正常常讀落去咪算囉
有d柒頭係要比較既 一舊屎同兩舊屎之間有乜好比
屌你ive/hd/asso都要出黎抽水 笑死人咩
垃圾地方要睇得起?
食得太多台灣地溝油塑化劑痴撚咗線
你繼續打飛機啦傻仔
台灣同其他歐美國家比真係笑而不語,首先你係台灣淨係講普通話,英文都好少會講,所以適應上唔會比英國澳洲個d難。其次台灣讀書都對住台灣人加極小部分外國人(講緊係亞洲國家既人)何來國際視野啊,讀屎片有你份
其實話之你咩大學咁勁
首先你同人講 我喺英國/美國/加拿大/澳洲 大學畢業返黎 人地真係話之你係野雞大學都已經好似高人一等咁 我係顧住都睇佢地份cv先
就算香港去到樹仁我都覺得好聽過去台灣讀
同人講去台灣讀 sorry 我真係以為香港無offer又無錢去外國先會逼住揀台灣
真係唔知原來有人係咁想去台灣讀
難聽d講句 真係喺外國求其讀個diploma返黎都型過去台灣讀
你仲要攞無語言障礙黎打飛機又話咩外國競爭大
見識少真係唔好衝出黎7啦好唔好
呢個世界邊到競爭唔大 競爭大唔係問題 你無競爭力先係問題
語言問題最好笑 英文唔係世界通行架咩 唔識咪學囉 因為語言問題揀台灣 你唔一世留喺香港?
講到眼光會闊d 我都住過一個月台灣我只係覺得嗰到d人轉數慢同埋個地方好落後 係d人幾有善咁

利申:外國回流
英文同英文已經系兩回事黎
台灣有咩國際視野,成個大陸甘
外國返黎,起碼識返甘上下英文
香港都系用英文教
你自己念啦
假膠引戰post
有冇睇rank?
女朋友考dse前就俾佢地收左(用另一種成續 唔講 怕相認) 考完dse二十幾分 都走鬼左右去台灣讀(好在佢無選擇加拿大間u) 而家至少知道要多半年先番黎 番到黎又要再讀先搵到想做既工 而家先半年 我等到好迷惘
Sorry for 發洩
同一級數
英文連IVE仔都不如
台灣讀專科畢業路過
如果屋企有錢,唔想讀ASSO,我去澳洲讀野雞大學都唔去台灣

台灣除左台大,九成九大學都係垃圾
即使入左台大,非電機系(台積電)、獸醫、醫既科系,亦係垃圾
至於大學國際視野之類,更加得啖笑,所謂外國人就係黑人、馬華同澳門人
係...班港狗夜郎自大
知咩叫成語?
唔係留學唔通係咩?
自嘲咋
香港夠大把人話city u poly廢u啦
所以話呢......

你都係想射滿滿台妹姐 直接講啦
自己話自己高人一等
知個醜字點寫?
你隻隻字我都識,但我唔明你up乜鳩丫
去台灣讀書讀到看破紅塵
睇完 學測既 數學 同 指考 份數學甲

對比 pure math真係得啖笑

碾壓? 咪講笑

你係咪攞堆dse得d 4/5 當水泡科既人去比?
咁點解唔去其他地方揀台灣?
台灣民情純樸 風景怡人 語言障礙又唔係太大
相反 其他鬼佬地方 競爭性太強 會太大壓力
如果對於陌生環境太恐懼既話
我會推介佢地去台灣讀書

咪撚累人啦屌你老母
去台灣讀書根本同係香港hea冇撚分別 返到嚟一樣乞食
user名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞