發現 唔少人對於係台灣讀完大學番黎既同學有誤解 我盡量解答

165 回覆
27 Like 1109 Dislike
係台灣讀緊嘅路過
其實台灣個名都夠臭,如果可以少咁個戇鳩仔出黎柒應該會好少少
利申,窮人先揀台灣啫,有錢我都去澳洲啦

正正常常讀落去咪算囉
有d柒頭係要比較既 一舊屎同兩舊屎之間有乜好比
屌你ive/hd/asso都要出黎抽水 笑死人咩
係台灣讀緊嘅路過
其實台灣個名都夠臭,如果可以少咁個戇鳩仔出黎柒應該會好少少
利申,窮人先揀台灣啫,有錢我都去澳洲啦

正正常常讀落去咪算囉
有d柒頭係要比較既 一舊屎同兩舊屎之間有乜好比
屌你ive/hd/asso都要出黎抽水 笑死人咩

呢句中肯,大家也是屎,何必分得那麼細?
收皮啦asso仔
連登仔憑咩睇唔起臺灣?

垃圾地方要睇得起?
食得太多台灣地溝油塑化劑痴撚咗線
可能大家覺得
去台灣讀既好打有限 DSE得個幾分咁
其實有唔少人去台灣讀書 DSE都有十幾分
同班去澳洲 英國既都差唔多
其實我認為 係台灣讀完大學番黎 能力上
比起LOCAL U既唔會差太遠
相反係國際視野方面仲有優勢
可能你地會話台灣D大學係香港無人識
我又反而覺得奇怪 點解你地會覺得
英國 澳洲個堆大學香港會有人識?
基本上係台灣讀完書番黎=海歸 同英澳美加留學生同一級數
只係大家揀左去唔同地方咁解

你繼續打飛機啦傻仔
台灣同其他歐美國家比真係笑而不語,首先你係台灣淨係講普通話,英文都好少會講,所以適應上唔會比英國澳洲個d難。其次台灣讀書都對住台灣人加極小部分外國人(講緊係亞洲國家既人)何來國際視野啊,讀屎片有你份
其實話之你咩大學咁勁
首先你同人講 我喺英國/美國/加拿大/澳洲 大學畢業返黎 人地真係話之你係野雞大學都已經好似高人一等咁 我係顧住都睇佢地份cv先
就算香港去到樹仁我都覺得好聽過去台灣讀
同人講去台灣讀 sorry 我真係以為香港無offer又無錢去外國先會逼住揀台灣
真係唔知原來有人係咁想去台灣讀
難聽d講句 真係喺外國求其讀個diploma返黎都型過去台灣讀
你仲要攞無語言障礙黎打飛機又話咩外國競爭大
見識少真係唔好衝出黎7啦好唔好
呢個世界邊到競爭唔大 競爭大唔係問題 你無競爭力先係問題
語言問題最好笑 英文唔係世界通行架咩 唔識咪學囉 因為語言問題揀台灣 你唔一世留喺香港?
講到眼光會闊d 我都住過一個月台灣我只係覺得嗰到d人轉數慢同埋個地方好落後 係d人幾有善咁

利申:外國回流
英文同英文已經系兩回事黎
台灣有咩國際視野,成個大陸甘
外國返黎,起碼識返甘上下英文
香港都系用英文教
你自己念啦
假膠引戰post
國字頭果啲真係唔差

台大>港大添
不過其他國立還好

有冇睇rank?
女朋友考dse前就俾佢地收左(用另一種成續 唔講 怕相認) 考完dse二十幾分 都走鬼左右去台灣讀(好在佢無選擇加拿大間u) 而家至少知道要多半年先番黎 番到黎又要再讀先搵到想做既工 而家先半年 我等到好迷惘
Sorry for 發洩
可能大家覺得

同一級數
英文連IVE仔都不如
台灣讀專科畢業路過
如果屋企有錢,唔想讀ASSO,我去澳洲讀野雞大學都唔去台灣

台灣除左台大,九成九大學都係垃圾
即使入左台大,非電機系(台積電)、獸醫、醫既科系,亦係垃圾
至於大學國際視野之類,更加得啖笑,所謂外國人就係黑人、馬華同澳門人
講到台灣幾垃圾香港大學幾勁 我真係笑到收唔到聲 五十步笑一百步

係...班港狗夜郎自大
咁點解唔去其他地方揀台灣?

台灣民情純樸 風景怡人 語言障礙又唔係太大
相反 其他鬼佬地方 競爭性太強 會太大壓力
如果對於陌生環境太恐懼既話
我會推介佢地去台灣讀書

世姪 唔係達d小學成語出嚟 就代表有point架

知咩叫成語?
台灣啲垃圾大學狗都唔屌

你唔係當去台灣讀書叫留學呀?

唔係留學唔通係咩?
咪撚玩啦 台仔叫自己國家做鬼島
全中教學 ranking又低人又hea
貪有台妹食咩

英文更加唔使提 lv 1 lv 2都有offer

Asso/HD入面最差lv3,仲有一堆LV4-5/IELTS7.0

自嘲咋
香港夠大把人話city u poly廢u啦
所以話呢......

你都係想射滿滿台妹姐 直接講啦
其實話之你咩大學咁勁
首先你同人講 我喺英國/美國/加拿大/澳洲 大學畢業返黎 人地真係話之你係野雞大學都已經好似高人一等咁 我係顧住都睇佢地份cv先
就算香港去到樹仁我都覺得好聽過去台灣讀
同人講去台灣讀 sorry 我真係以為香港無offer又無錢去外國先會逼住揀台灣
真係唔知原來有人係咁想去台灣讀
難聽d講句 真係喺外國求其讀個diploma返黎都型過去台灣讀
你仲要攞無語言障礙黎打飛機又話咩外國競爭大
見識少真係唔好衝出黎7啦好唔好
呢個世界邊到競爭唔大 競爭大唔係問題 你無競爭力先係問題
語言問題最好笑 英文唔係世界通行架咩 唔識咪學囉 因為語言問題揀台灣 你唔一世留喺香港?
講到眼光會闊d 我都住過一個月台灣我只係覺得嗰到d人轉數慢同埋個地方好落後 係d人幾有善咁

利申:外國回流

自己話自己高人一等
知個醜字點寫?
ok

你唔介意我當你同意?

我唔直接去答你, 用例子答
我頭先去街, 想食野 見到有兩間差唔多係連住既茶餐廳

一間夜晚呢個鐘數係主要賣潮州粉麵, 另一間係車仔麵 潮州粉麵果間係門口睇到 D 麵幾錢碗, 跟野飲/油菜又幾錢(當然係平過就咁叫) 車仔麵果間無得睇係咩價錢

因為我好耐無食過車仔麵, 所以揀左車仔麵 (但係我既習慣係, 唔列明價錢既餐館我係一律唔去, 今次係例外, 係一次好悲哀既例外 )

入到去車仔麵間野 粗幼麵果 D $9 出前一丁 $11 "食送" 貴既 $6, 平既 $5 我食開三 "食送" , 淨係碗麵已經 $28 野飲無得平, $11 凍飲

食就要埋單 $39, 仲未計我計劃叫埋油菜

我再望下佢個 "廚房" (車仔麵通常係o係出面架嘛) 一定唔算係乾淨果隻

我問佢有無平 D 既野呀咁

有, $10 腸份, $10 粉果(佢建議) $10 三隻粉果

我--->即走

跟住去左果間潮州粉麵 雙拼麵 + 油菜 + 野飲 埋單 $35

仲要食左好靚既豬手 三舊有半個拳頭咁大既豬手, (仲要我碗係雙拼麵, 有兩樣 "食送"), 三舊豬手食晒

上面講左乜野, 自己參透下啦

你隻隻字我都識,但我唔明你up乜鳩丫
去台灣讀書讀到看破紅塵
Undergrad學生水平計計

港大醫學院同台大醫學院可能差唔多

但理學院、工學院同電機資訊學院既話,我諗應該可以求其抽個出黎直接碾壓香港三大既香港學生

香港是但執個pure math攞A既會唔夠個班野鬥?

千禧年時代IT 收生高過醫

應該冇乜可能,中字輩既可能得,不過人地都係數學要求頂標先收,入唔到台清交成既多數死語文先失手入左中字輩

你預頂標對換返都非A即B

中字輩都頂標,你唔係諗住同台清交成鬥呀嘛?

入到台大電機既,考多科bio都入到台大醫科

況且人地國英數物化都滿分咁滯先入到去台大電機,仲有一堆奧數奧物拎牌既係入面,其他理工科你估差好遠?咁仲唔係求其抽一個出黎碾壓?

雖然我係好撚憎班台狗,但人地讀得四大四中理工科undergrad既數理化能力強係事實

睇完 學測既 數學 同 指考 份數學甲

對比 pure math真係得啖笑

碾壓? 咪講笑

你係咪攞堆dse得d 4/5 當水泡科既人去比?
咁點解唔去其他地方揀台灣?
台灣民情純樸 風景怡人 語言障礙又唔係太大
相反 其他鬼佬地方 競爭性太強 會太大壓力
如果對於陌生環境太恐懼既話
我會推介佢地去台灣讀書

咪撚累人啦屌你老母
去台灣讀書根本同係香港hea冇撚分別 返到嚟一樣乞食
可能大家覺得

user名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台潮流台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台成人台黑 洞