發現 唔少人對於係台灣讀完大學番黎既同學有誤解 我盡量解答

165 回覆
27 Like 1110 Dislike
可能大家覺得
去台灣讀既好打有限 DSE得個幾分咁
其實有唔少人去台灣讀書 DSE都有十幾分
同班去澳洲 英國既都差唔多
其實我認為 係台灣讀完大學番黎 能力上
比起LOCAL U既唔會差太遠
相反係國際視野方面仲有優勢
可能你地會話台灣D大學係香港無人識
我又反而覺得奇怪 點解你地會覺得
英國 澳洲個堆大學香港會有人識?
基本上係台灣讀完書番黎=海歸 同英澳美加留學生同一級數
只係大家揀左去唔同地方咁解
ok
你唔介意我當你同意?
如果其他地方學費生活費全免
樓主仲會簡台灣
精英中既精英
咁點解唔去其他地方揀台灣?
台灣除左第一個間之後,其他既話ou 都仲好
台灣學生釣魚係咪特別勁🤔
ching做緊乜
台灣大陸同一level 外國另計
十幾分咁高
人各有志
台灣讀大學都有得打飛機
台仔不嬲戇鳩 作爲一個香港學生仲要主動羣過去 戇鳩多兩成
由佢啦
曲到你
我唔直接去答你, 用例子答
我頭先去街, 想食野 見到有兩間差唔多係連住既茶餐廳

一間夜晚呢個鐘數係主要賣潮州粉麵, 另一間係車仔麵 潮州粉麵果間係門口睇到 D 麵幾錢碗, 跟野飲/油菜又幾錢(當然係平過就咁叫) 車仔麵果間無得睇係咩價錢

因為我好耐無食過車仔麵, 所以揀左車仔麵 (但係我既習慣係, 唔列明價錢既餐館我係一律唔去, 今次係例外, 係一次好悲哀既例外 )

入到去車仔麵間野 粗幼麵果 D $9 出前一丁 $11 "食送" 貴既 $6, 平既 $5 我食開三 "食送" , 淨係碗麵已經 $28 野飲無得平, $11 凍飲

食就要埋單 $39, 仲未計我計劃叫埋油菜

我再望下佢個 "廚房" (車仔麵通常係o係出面架嘛) 一定唔算係乾淨果隻

我問佢有無平 D 既野呀咁

有, $10 腸份, $10 粉果(佢建議) $10 三隻粉果

我--->即走

跟住去左果間潮州粉麵 雙拼麵 + 油菜 + 野飲 埋單 $35

仲要食左好靚既豬手 三舊有半個拳頭咁大既豬手, (仲要我碗係雙拼麵, 有兩樣 "食送"), 三舊豬手食晒

上面講左乜野, 自己參透下啦
台灣民情純樸 風景怡人 語言障礙又唔係太大
相反 其他鬼佬地方 競爭性太強 會太大壓力
如果對於陌生環境太恐懼既話
我會推介佢地去台灣讀書
請善用起底功能
不才外號台灣姜子牙
台灣啲新聞都唔知有無一成國際新聞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞