點解任天堂d主機永遠落後PS/XBOX一個世代

147 回覆
40 Like 81 Dislike
因為3ds 咁既畫質 佢先可以賣到咁平
令到日本家家都有3ds
psv 係靚d 呀 但有幾多係好game
好似好多人都唔記得3DS一開始賣USD$249/25000yen,係佢俾人屌垃圾機能賣咁貴,佢先 肯死死氣減10000 yen
我就知芒亨會回歸PS

屌你3DS直係驗眼專用
個畫質慘不忍睹

隊友一路玩一路屌佢個濕鳩8bit畫面
聲效又差 操控又係輸晒

今次capcom食回頭草
玩家返唔到轉頭
無人會再忍老任高價錢低性能

你玩hard core 一定係PS
老任搞小品遊戲就算啦
Mario PKM Mario PKM
Odyssey同zelda唔算小品掛

你試下100% collection
zelda搵seed唔睇攻略應該會癲
PKM 其實都唔小品,
佢講堆野都係應該話係"易入口"咋
唔岩玩就係小品低B架啦
3ds 聲效差
你同樓主一樣典型索汪 唔識扮識
8bit畫面
等睇cap圖
求圖
對比返crysis 2同killzone 3,兩隻同期出,一隻跨平台一隻獨佔,crysis 2 ps3版係做到人地獨佔geme既水平,但係crysis 2 xbox版既fps同畫質都高過ps3版。咁ps3既機能應該真係差過xbox 360,除非連獨佔geme都無為ps3執code。
https://www.youtube.com/watch?v=CpijGrlEvk0
一路玩MHW一路等
咪講咗跨平台PS3一定差,包括game render resolution 同fps。
要比一定係拎兩邊最勁果隻game 黎比,先可以得到機能差唔多既結論。
要知道PS3 main RAM得192MB用得,ALU得一個,SPE有6個都冇用,太過古怪同難code。
粒庵咗既7800GTX如果要access main RAM,又會因為架構問題得2X GB/s bandwidth。
跨平台game係PS3度,cut resolution fps基本上係必做,game engine只不過係可以令到port過去時畫面盡量接近其他port,冇咁難睇咁解,要食盡部PS3,基本上一定要學naughty dog同Santa monica咁用幾隻game黎試fine tune。
賣花札都係賣紙皮,可以玩嘅紙皮同唔可以玩嘅紙皮都有分別
我都係解釋老任同另外2間公司分別啫
你明唔明我講咩呀,crysis2 ps3版做到ps3獨佔game水平,個兩隻game已經代表左PS3既機能。
Gamecube Biohazard 4 ps2版要downgrade port 過去喎on9
其實MH哩啲hardcore AAA本身就同任天堂唔夾
但handheld哩一代PSV做唔起唯有去3DS出
我就認為The Last of Us先係食哂PS3,佢食哂啲SPE黎玩光同物理。
似你唔明多d
喂打咁多隻字俾下面得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞