點解任天堂d主機永遠落後PS/XBOX一個世代

147 回覆
40 Like 81 Dislike
過多十年出多1代 全部4k/8k畫面
到時唔知比乜好

8k 同 4k仲有冇明顯分別
到時AI真模擬地球
其實我覺得switch 畫質可以改善
只要額外出一個dock
Dock入面高性能GPU
應該可以解決問題
個port唔支援加料
好似話SWITCH個TYPE C 速度SUPPORT唔到外置GPU
老任工程師?
可能下年有SWITCH XL 乜乜乜
應該不會
本身可以出到畫面
之後個dock負責味精
洗鬼工程師,本身粒2016年既Tegra X1就係唔Support eGPU,連USB 3.1都冇。
唔加多邊形直接升頻都得既,好似現在駁xbox玩咁
Tegra X1本身唔係Tablet用SoC,食電食到仆街,你估老任唔想用原本頻率咩,係粒仆街太熱太食電先降成咁喳
某某lag機森林
唔係講緊粒u升頻,而係解像度升頻
解像度升頻都無用,做唔到既升完都係做唔到
當年一部Gameboy席捲全球你唔講?
索汪特別多柒頭眼光短淺又一鐵證
如果老任CPU搵Qualcomm/ARM reference design,GPU搵PowerVR既話,唔止會涼啲,食電都會少咗,效能都會俾而家高。
係佢唔知痴咗乜線,幫NV清倉底垃圾,而家既switch先古古怪怪咁,仲要會熱到變型
以前就係又異質又難開發先比廠孤立,依家有NV做technical幫佢整個dev kit先多左咁多port
都改變唔到NV係用老任清倉底貨既事實,而且SDK我唔信佢冇回收shield果個黎廢物利用
同埋以前啲廠係屌老任部WiiU個最終spec太廢,CPU 3-core PowerPC G3 1.25GHz,GPU Radeon 4650,RAM 2GB DDR3(得1GB用得)。原本係傳用4870級,CPU都冇咁慢,RAM冇咁少,所以WiiU先冇廠埋。
本身PowerPC由NGC去到WiiU用咗咁多年,啲廠話難開發根本吹水。
但應該易PORT GAME依家SWITCH 既structure, 如果唔係唔會有咁多炒冷飯
FF你就叻 返歸啦
Shield/Switch SDK support好多engine,包括Unreal Unity,所以先易咗,以前WiiU就係機能太廢,啲engine懶得support,咁邊有game廠會肯port game
唔會低得去邊,NV係遊戲機界臭哂,出名用超貴價錢塞垃圾俾人。
XB 1st gen - GeForce 3庵
PS3 - 7800GTX庵
Switch - Tegra X1庵
成日踩任天堂班sony fans應該係日系game玩家黎,如果係歐美game玩家既話應該會主力踩xbox
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞