點解任天堂d主機永遠落後PS/XBOX一個世代

147 回覆
40 Like 81 Dislike
ps3機能應該真係差過xbox 360
因為你記錯
咁都有得笑
正常嚟講,n64勁過ps,但佢又做唔到GT,Rage Racer,Ace combat3嘅畫面。
N64 只係有CDROM 唔用,係都要用帶

XBOX>GC>PS2>DC

你查清楚左 GC d硬件先好出post啦
因為Cell真係難用,用得爆既The Last of Us 其實證明咗機能同XB360差唔多。
跨平台就唔洗睇,邊有人會得閒為PS3執code。
ps3同ss,wiiu一樣難開發.
N64係貼圖都有大細既限制,就算有CDROM,PS/SS都唔會話俾人拋離得太犀利。
NGC係XBOX出之前係spec最強,可惜用DVD細碟,得1.5GB,啲廠整多少少野都要幾隻碟,每多一隻碟,老任又收多隻壓碟費,啲廠未走佬去PS2度。
WiiU唔同,係機能太廢,PS4/XB1 game port落去根本行唔到,啲廠就直頭唔再出WiiU game。
shield 如果你用來streaming打機係好強大
移植就算啦

開發新game同另外兩部一樣麻煩
Shield本身就係笑話,全地球第一部要風扇散熱既portable console
呢部野亦直接令電話廠唔敢再出Tegra電話(小米唔計)

通常賣得400萬左右
好似同PSP果幾隻差唔多
shield tv另一回事

特別係用左呢一代新display card + cat 5e級以上lan
開發成本較低
可以搵多幾範

依家係3A大作 搵錢輸比電話 game的世代
(製作週期 成本)

3-core CPU,兩粒512kB L2 cache,一粒1MB L2 cache 啲廠當佢係3粒512kB L2又唔係
GPU廢得黎又用eDRAM,XB1說明啲廠有得揀係唔會想再用eDRAM。
RAM 2GB廠淨係用得1GB,Hi Res貼圖擺唔到,Game code都唔多夠位擺
咁多年嚟都係

Sony = 畫質 / 型格
任天堂 = 創意 / 合家歡

各有各好
老任去到NGC都係機能最勁,係Wii開始就成個concept痴咗線。(Wii=NGC超頻,WiiU=3春版Wii再超頻)
市場行先

任記唔係唔想出高畫質
因為佢要玩創意
就要其他方面降底成本
畫質係佢地既考慮因素
等睇Hardcore 玩家屌柒你唔識玩任記啲game
創意唔一定係要犧牲機能,係老任要賣每一部機都要實賺,自然裡面俾啲垃圾你。
老任game如果要100%finish,根本唔係細佬隨便打就做到。
點解ps d 主機永遠落後pc 一個世代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞