【集思廣益】今次又DQ,有咩可行嘅議會外抗爭方法?

280 回覆
75 Like 10 Dislike
最重要係搞大件事,如果嚇到政府就最好就算嚇唔到都可以吸引國際關注

promote抗赤化,由你自己做起,家庭同身邊嘅人

中共勢大且不擇手段,我哋勢弱到連台社會都團結唔到

一路捱直到有轉機為止
Agger
不過要大家都肯先係

真係要時時刻刻加強自己思想壁壘,同傳播個concept去盡力抵消赤化思想,至少唔好俾你下一代變到呢一代嘅廢老咁

可以預見未來十年,中共都會有能力維持到如斯氣焰,周庭,一地兩檢,鄭若驊呢啲人同事只會愈來愈多

香港未來路阻且長,我哋基本上只係可以一路勉力支撐,乘時而動

利申個人睇法
勇武抗爭
香港都未去到外國暴動level已經被人叫暴動
早幾年已經覺唔執柒咗個政府永冇得救
而家更加證明當年嘅諗法完全冇錯
升級去外國level囉
何況依加中共擺明就唔理外國點睇,再唔係就用錢擲到你收聲
係就係一定又會話外國干預內政 不過唔通就要因為咁而我地乜都唔做?乜都唔做就一定冇用

未諗到有效方法,未睇通大局前,
好多野係唔做好過做。
以前港府有個叫積極不干預。
點解政府會覺得自由經濟和積極不干預成功?因為若要政府干預要比自由好,先決條件係政府比市場聰明,更了解市民需要。但呢點好困難。
除左去外國搵庇護或移民,根本無野可做!

有錢佬變賣資產,向外投資

窮鬼就只可留喺香港,睇住佢變壞
無論如何都要勇武 革命尚未成功 勇武派仍須勇武 我做指揮 衝呀 衝衝衝衝衝
政府唔干預同市民唔做嘢係兩樣嘢喎

重有以前港英政府唔干預某程度係用嚟pacify港人去鞏固政權
如果一個負責任的醫生
了解病人病左,但目前要醫呢個病的醫療技術的風險太大,或者副作用太大,大到唔值得醫呢個病,係會叫病人唔好醫,尤得佢。Less is more。
目前政局黎講,香港都係要配合大陸,暫時冇野可以做到,抗衡大陸政府當局。
成為有錢人資助唔同既反對勢力
係就係一定又會話外國干預內政 不過唔通就要因為咁而我地乜都唔做?乜都唔做就一定冇用

好多野係唔做好過做。
點解政府會覺得自由經濟和積極不干預成功?因為若要政府干預要比自由好,先決條件係政府比市場聰明,更了解市民需要。但呢點好困難。

如果一個負責任的醫生。
了解個病人雖然病左,但目前要醫呢個病的醫療技術的風險太大,或者副作用太大,大到唔值得醫呢個病,係會叫病人唔好醫,尤得佢。Less is more。

反而一些以營利為主的商業醫療機構,可能會為左賺錢,叫你去醫,而咁做其實係冇良心。

講返政治,目前政局黎講,香港都係要配合大陸。香港暫時冇野可以做到,可以抗衡大陸政府當局。
到你有錢果時就可能唔會咁諗
正如好多人愈有錢愈近conservative
或者咁講,目前黎講,抗衡政府和中共的風險也好,副作用也好,都係太大。效果也很少,所以唔值得做。

好多野係唔做好過做。

如果一個負責任的醫生。
了解個病人雖然病左,但目前要醫呢個病的醫療技術的風險太大,或者副作用太大,大到唔值得醫呢個病,係會叫病人唔好醫,尤得佢。Less is more。

反而一些以營利為主的商業醫療機構,可能會為左賺錢,叫你去醫,而咁做其實係冇良心。

講返政治,目前政局黎講,香港都係要配合大陸。香港暫時冇野可以做到,可以抗衡大陸政府當局。
或者咁講,目前黎講,抗衡政府和中共的風險也好,負面效果或副作用也好,都係太大。正面效果也很少,所以唔值得做。
咁唔通完全唔表態咩
表左態意義唔大,幫唔到件事。只會令大陸正若覺得香港「好煩」,所快些搞掂佢。所以香港人表態後,理論上會帶來更多中共中央政府的干預
表左態意義唔大,幫唔到件事。

只會令中共和大陸正苦覺得香港「好煩」,所快些搞掂佢。所以香港人表態後,理論上會帶來更多中共中央政府的干預。最worse情況係中共想快些到2047可以即刻取消一國兩制。
佢唔會取消一國兩制
而係換晒血用自己人嚟繼續維持一國兩制
真真正正嘅永續
老實講
咩send email比外國政府就多餘嫁啦
人地外國政府大大個情報機構
隨時對香港情況仲知得多過你同深過你

外國政府決定出手 唔需要你提佢都會行動
外國政府決定唔出手 你點求佢都唔會理你
你地既意見係冇決定性既影響

或者搵外國傳媒係最正路
搏外國傳媒會報
外國左膠再出聲施壓
逼外國政府出手

不過成功率幾高
大家心照啦
再比多個例子情況你啦

如果你係女仔,做性行為,好痛。

如果男的是強姦犯,你叫痛,你的後果係會更痛,更慘。相反,你話自己好似有性病,又話enjoy多位新成員,強姦犯覺得駁唔過,可能放左你。

如果男係男朋友,當然一定要表態,咁男友就會識得遷就,性交過程會更美滿。

中共呢,唔係強姦犯,係香港的老公。不過呢場婚事,係香港自己唔想搞,好唔想結,結婚純粹係因為「父母之命 、媒妁之言」。所以希望香港人識做。

好多野係唔做好過做。

如果一個負責任的醫生。

或者咁講,目前黎講,抗衡政府和中共的風險也好,負面效果或副作用也好,都係太大。正面效果也很少,所以唔值得做。
咁唔通完全唔表態咩
再比多個例子情況你啦

如果你係女仔,做性行為,好痛。

如果男的是強姦犯,你叫痛,你的後果係會更痛,更慘。相反,你話自己好似有性病,又話enjoy多位新成員,強姦犯覺得駁唔過,可能放左你。

如果男係男朋友,當然一定要表態,咁男友就會識得遷就,性交過程會更美滿。

中共呢,唔係強姦犯,係香港的政治上的老公。不過呢場婚事,係香港自己唔想搞,極級唔想結婚,結婚純粹係因為「父母之命 、媒妁之言」而冇得離婚(好似古代社會,好多都唔比離婚的)。所以希望香港人識做。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞