【集思廣益】今次又DQ,有咩可行嘅議會外抗爭方法?

280 回覆
75 Like 10 Dislike
鄧X欣係雞係公廁

侮辱吮舉主任應該唔會又拉又鎖架可
原來你個方法就係幫CY含撚
True

好多學術理論只存在喺象牙塔入面

一拎出現實社會就wfc
究竟做咁多pk嘢夜晚點瞓得著
之前叫總辭
楊戇q 仲話總辭左就變臨立會
議事規則任改
高鐵一地兩檢通過
廿三條立法
而家頭兩樣都做左喇,仲有咩藉口呀?
仲要扼香港人幾耐呀
議會係廢架嘛
你地心知肚明架嘛
係一個扭曲民意嘅民意機構嘛
d 天真嘅仲成日覺得議會可以爭取到d 咩
咁多年咪搞左個超區囉
佢自己都玩埋一份呀
咩都話無用
係議會懶有文化同d 生番講道理
叫下可恥咁 係自己張凳玩sm就好撚有用
兩邊唱對台戲 私下就攬頭攬頸
不知所謂
理論上唯一有效既抗爭方法係推動更多年輕人加入政府做公務員
香港始終係行政主導既政權,就算港獨派控制曬司法立法兩個機關,都一定敵唔過個政府,最多都係陷入stalemate
越多港獨派做公務員,就越有機會抗爭到
不過理論還理論,現實上呢一點太難做到
1. 公務員福利好又穩定,幾有理想既人都會受惰性影響
2. 短期效益太唔明顯,起碼要10年後班人上咗位先至會慢慢展現個威力
3. 大陸人來港數量太多,過多幾年既年輕人就係以大陸人為主
4. 講到尾香港人大部分都係貪生怕死又欺善怕惡,連最高工時都爭取唔到又談何民主
結論: 唯一有效既方法都唔work,要自保既就快d移民啦
無計 出面九成人對政治wfc 第一步點都要行

宜家立法會內外都做唔到嘢
我講完頭先果句已經瞓唔著啦,難保有一天我會因為呢句野又拉又鎖
而家充斥著白色恐怖,乜都冇講就比人屈將會係搞事友要DQ,都痴撚線

之前港島區已經DQ左5萬幾票,而家連選舉權同被選舉權都剝奪埋,不如直接宣佈自己係一個獨裁政權,好似坡狗咁,唔好再係度扮有民主
講真 叻嘅後生好多一係去咗外國唔返香港 一係就喺香港做離地中產港豬 見得多
其實依家共產黨已經做到人治好耐
我睇你唔順眼咪DQ你囉

唯一最堅持本土反中個班人
得學界係最團結

但係講蝗話既00後10後又擁緊上黎
自雨革魚革到依家
無力感愈黎愈大
SG最少都叫有樓俾市民 有得俾人安居樂業 可以塞住啲人把口

HK...
Yes 一路俾人殖民

過咗十幾年可能啲後生個個都支持一國一制
要外國幫手
凍結曬相關人士資產
美帝要有incentive咁做先係囉
Push
爭取廢除投票制,議員全數由中央委任
因為學界,好聽叫「天真」,唔好聽叫「白痴」,正確d叫「唔識按科學化的原則做事」(做野唔乎合社會科學原則)
香港一向都係被評為「半代議民主」制度。
普通話只係一門語言,一個大型普及化的語言。冇話反中就唔學,親中就要學。
澳門親中,但d人普通話差都痴線。尤其特首崔世安。
叫民進黨香港立黨選立法會
被DQ即刻升格做兩岸問題
幾時比咗你錯覺佢哋好做得嘢?
網23仲要唔落力推班尊貴嘅議員都唔肯郁一下
公務員大把人想去考,但位太少。
香港政府樣樣搞晒外判,所以冇乜正式公務員位。
不過外判政府工都可以影響政府。
不過公務員唔係個個位都可以影響到政府,要首長級先有用。

而且香港目前主要係政治和房屋問題,所以只有地政,房署,政制事務局的首長級官員先改變到。
總辭公投啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞