[輕輕一推] 用Android或其他Google野嘅人已經開始畀Google出賣緊

194 回覆
66 Like 21 Dislike
由得條傻鳩自high下
睇佢都係現實生活冇乜人理佢d高見
要上lihkg屌下d假想敵
佢都冇講WhatsApp
你又會拉到去講咁得意嘅

imessage出多平台先再講啦
利申:telegram派
各位記者朋友,睇嚟個case可以close file啦

按照某連登仔提供聲稱來自事主既圖片可以睇到
事主懷疑係家中使用左某個支那牌子既router而出事

其實早係不知幾多年前已經有人分析過部分支那牌子既家居router,
不論是否供作出口國外使用既版本,都有洩漏機密資料畀支方既風險都不知被討論過幾多次,
而今次事件涉及既係經典既DNS hijacking問題,事主平時使用預設DNS無問題出現,就反而係
使用自行定義既DNS server時會被內置既木馬騎劫並引導去支那

不過今次事件中有人,一有事就直接話係服務提供方有問題及拒絕聽取其他人既意見,
根本無助於解決問題,希望各位能夠以此為戒 ,絕對將所有支那製通信產品排除於生活之外
另外事主有需要既可以搵我,我可以介紹部分可信任既router牌子過佢

最後如傳媒需要引用請記得quote返sauce,多謝
asus router 黎架喎
好心啦,第2幅圖已經說明一切啦

另外再加多句,抄襲可恥

:Asus我都用過,AC66U香港初出果日用到上個月死火牛仲表現良好,官方/merlin都刷過,
而加就用緊netgear X9
tenda
你再Google係咩廠黎既
再問下條友先
Tenda
tenda唔係佢改嘅名咩
第二張圖見到佢router 型號
rt-ac55uhp
個id 應該係佢自己改
Firmware可以刷
我自己冇用過就唔知

https://w3bsit3-dns.com/forum/index.php?showtopic=655455&st=300
呢條link入面就有tenda刷咗asus firmware之後嘅例子
tenda咁啱又係一個大陸router牌子
都係一個合理懷疑啫
有冇進一步消息
其實有, 不過唔知你地信唔信啦

不過, 如果一個識得SET router 既人, 無理由用default 既wifi 名掛
通常係後面加組Number算

好似我就係ASUS_xxxxx
咁識玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞