[輕輕一推] 用Android或其他Google野嘅人已經開始畀Google出賣緊

194 回覆
66 Like 21 Dislike
個icon係vpn連線
我理解係佢用noroot 防火牆個app 連緊去某個VPN, 但如果係大陸VPN既話無理由上到google 架
部機咁睇係Lg嚟 一係g6 一係v30

2015年old news
其實大陸機有分中國版同國際版

如果佢買大陸機用佢地d app store裝google架構就可能中伏
fb 條友係google drive, YouTube 都連過去北京google server
pm 下條友問下用咩機同住邊區先
2015都開返咁多
而家已經係2018年
我上星期先上過去,試過YouTube google drive e 都唔得,但google map就無問題,不過定位完全錯晒
第一頁個幾個傻閪idog
係中國用google map超唔凖

其實試咗兩日都冇中國IP
真係唔知條友究竟係唔係特登
等pm 覆
炒車啦柒頭

iDog真係特别柒特别on9
咪係,用google點都好過直接用百度,繼續信住美帝先
Lau Chu, i have a question, if you change the language to English (HKSAR), please see if you are still being directed to Chi Na?
篇野唔係我寫既,但琴日我用pixel 2試過都冇連去北京google server

而且我pixel 2一直都set左 English (Hong Kong)

That's what I observed, anyway thanks for raising this concern cuz I've never think about this could happened.
柒到見報
記者嘗試用IP追蹤程式,查證自己和親友電話連接情况。3部電話全屬Android平台,分別使用1010、SmartTone和中國移動三間流動數據服務。結果全部顯示,沒有網民遇到的情况,大部分情况反而會連到Google加州山景城總部。記者嘗試透過facebook messenger向黃鼎麟了解電話使用習慣,對方至截稿前仍未覆。

推左上報, 但記者搵佢既時候又唔覆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞