[輕輕一推] 用Android或其他Google野嘅人已經開始畀Google出賣緊

194 回覆
66 Like 21 Dislike
近日Apple就已經喺「中国」嘅貴州設咗iCloud Server,當Apple野使用者擔心緊自己私隱遲早畀人Backup去嗰個Server嘅時候,用Android或其他Google野嘅人已經開始畀Google出賣緊。

其實Apple遲早同Google一樣將香港使用者轉駁去「中国」Server,而家只要喺防火牆軟件度一Check就會發現到上YouTube或用其他Google野會經常駁咗去Google設喺「中国」嘅Server,要應付呢個問題暫時唯有喺路由器度Ban咗堆喺「中国」嘅Server IP地址,長遠嚟睇都係要大家一齊聲討Google向佢施壓直到佢重視返香港使用者嘅私隱同埋唔再將大家轉駁去「中国」先係真正解決問題嘅方法。

另外,我上個月已經發現呢個問題,但係香港IT業界(議員、雜誌、網站仲有FB Page)直到而家係完全冇出過聲冇提醒大家,而家捍衛自己私隱只可以靠各位自己提醒身邊嘅人同埋諗辦法推上報。

https://www.facebook.com/AlanWong912/posts/10213804350195386

姐係依家得Google係咁?
Apple 仲未好似Google咁偷偷將香港數據上傳到支那伺服器上?
暫時係囉
Youtube都唔睇?

戒google services 比apple 更難
一巴車落An狗到
你唔會用google嘢?
Apple 暫時仲未將香港用戶數據上傳到中國server上,亦未見到Apple有將香港用戶駁去連中國server
你睇曬成篇未?
Apple香港用戶只係擔心自己資料會上傳番支那
而google已經上傳緊去支那
得Search 同YouTube 用
而且全部都唔用Google Account 登入
已經走唔甩,根本上咩Google photo, Google keep,Google calendar ,YouTube, Gmail, Google music,Google drive 全部都用緊。

特別係music, photo 同drive 無限空間已經走唔到。

真係因為chrome 係手機版裝唔到adblock,UA switch 先改左用俄佬yandex ,同埋Google 粵語輸入法做唔到速成連打聯想改左用SwiftKey 。
其實俾少少錢全部都走到
唔想reg咁多個service, d 野散哂。😫

而家Google drive同photo 聯通左,可以直接抄相上drive 過埋去photo到睇,好方便。
俾幾多都睇唔到好似youtube呢類平台咁多嘢睇

得閒睇吓大自然、睇吓貓貓狗狗、宇宙、人類社會、林林總總.. 仲可以去邊搵?
要出賣你
個server喺邊都可以
可以唔登入
services比多少少錢用icloud ?
用Google 嗰啲貪佢iOS, Android web都開到同一個service,而且sync得好好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞