小息完響預備鐘 趕排隊急吞嚥 墨丸卡喉 三年級女生命危

207 回覆
17 Like 98 Dislike
以前學急救教拍背脊都有講成人可以用,因為對方可能係肥胖或孕婦
我自己試過見有人噎親,拍背幫佢吐返啲菜出黎

其實我覺得都係要睇番research evidence 囉.
等於如果有條友噎親, 你攞隻手盲目咁去"了"佢個喉嚨, 其實好大機會會將啲嘢越推越入. 但係都有機會可能好彩嘅話你可以將啲嘢"了"返出嚟, 咁一兩個case成功唔代表個個都應該咁做嘅
如果真係拍背就死撚咗啦
on99 咁大個人少少常識都無
拍背邊有錯?
拍乜撚嘢背
正確急救唔係拍背
不如你叫佢用筷子喺個頭上面大叫骨落丫戇鳩
唔識唔好衝到出黎柒
"Severe choking: back blows and abdominal thrusts
Where choking is severe, the person will not be able to speak, cry, cough or breathe. Without help, they will eventually become unconscious.

To help an adult or child over one year old:

Stand behind the person and slightly to one side. Support their chest with one hand. Lean the person forward so that the object blocking their airway will come out of their mouth, rather than moving further down.
Give up to five sharp blows between the person's shoulder blades with the heel of your hand. (The heel is between the palm of your hand and your wrist).
Check if the blockage has cleared.
If not, give up to five abdominal thrusts (see below)."
-NHS, 2015

Link
https://www.nhs.uk/chq/pages/2301.aspx?categoryid=72

怕你on99唔識字
先拍5下背 如果未清除異物就進行5次推腹法

其實每個地方嘅practice唔一定一樣.

等於我嗰陣響英國學basic life support, 佢地都冇教我摸pulse.
但係 American heart Association 果套係有教摸pulse. 大家嘅rationale唔同

我嗰陣喺英國學呢, 嗰條友就同我講話摸pulse 唔係一個好reliable嘅方法去assess個patient, 佢話因為佢話有啲人可能係好肥呀定點, 話其實你未必真係可以次次好definate 咁摸到. 果陣啲導師教就係用耳仔痴埋去patient 個口度, 睇下佢有冇呼吸同埋睇chest movement喎. 有懷疑就即刻cpr囉

但係你呀american heart association 果一套係如果你有pulse, 但係冇呼吸的話你係做rescue breathing 之嘛.
咁佢個assumption 係你可以準確地assess 到每一個人嘅脈搏囉....

咁講真呢d 野, 我又覺得冇話邊個啱曬㗎喎, 睇你咩角度去睇嗰件事嘅啫 . 大家practice唔同

如果條友好肥 佢有pulse 而你摸唔到>你搓左
條友好肥 佢有無pulse都好 你都搓左
其實出黎個outcome 都係差唔多
咁如果嗰條友本來唔使搓嘅, 但係你搓咗佢, 咁都有機會Increased risk of rib fracture
上面太大段唔quote
以前試過係a&e見到patient有pulse都照搓左一陣喎
咁都好
俾個教訓個訓導
其實冇話唔得。不過風險大左之嘛 (我覺得)。
上面太大段唔quote
以前試過係a&e見到patient有pulse都照搓左一陣喎

竟然香港有醫生夠膽?
如果rib # 會入邊個數
打鐘要定形
搞到哽親
魚蛋牛丸照賣
收啦
依家主流香港學校擺到明就工廠式管理
教畜人同制度都僵化, 冇嚟人性化
係值得批評

重有識教就唔使咁強調罰則
嚇到班學生趕頭趕命咁衝去啦

根本就係學校唔撚識教
學生係人唔係童工奴隸呀
理論上來講.......fracture ribs應該入於CPR本身己經有的risk 來...

你一個high quality cpr 襟落去起碼個深度要五cm, 平均差唔多一秒要㩒1.5至兩下其實斷肋骨真係唔出奇.

同埋你去搓人嘅時候, 其實係冇時間俾你響度慢慢度位又諗呢樣又諗嗰樣, 因為做一個resuscitation嘅時候compression係好重要, 盡量都唔應該令到compression同compression之間嘅時間相隔太長

利申: 9up
粒丸到左喉嚨都要停
唔準吞
一早就廢咗呢啲打冷鐘 時間停止嘅19 鳩嘢啦
人地外國學校國際學校使撚撚狗噉撚啲學生咩
成日攞國際學校比 諗下人地啲學生咩質素 一般官校啲學生又咩質素,如果冇打冷鐘,真係揾狗理你
收啦
依家主流香港學校擺到明就工廠式管理
教畜人同制度都僵化, 冇嚟人性化
係值得批評

重有識教就唔使咁強調罰則
嚇到班學生趕頭趕命咁衝去啦

根本就係學校唔撚識教
學生係人唔係童工奴隸呀

其實我覺得香港嗰個制度係你有啲task畀個小朋友, 但係佢一定要用特定嘅方法去做到嗰啲task, 如果用其他方法就一定有問題, 但係可能根本佢都唔明點解要咁樣做, 其實可能連大人都唔明.

好似你話小息打鐘要企定呢啲嘢..... 其實你都係為咗佢守秩序乖乖地去排隊啫, 但係, 其實就算打鐘嗰下佢冇企定, 都唔代表佢唔守秩序喎....... 可能佢係好守秩序咁行緊去佢排隊嗰個位都得㗎.

尤其是人大咗嘅時候, 更加發覺有時做嘢係有好多種唔同嘅方法.

其實下下限制住啲小朋友點樣做呢, 真係好大機會令到佢哋長大之後唔識轉彎
打鐘唔準郁真係on9到震
d風紀仲要睇你係咪真係無郁無同人傾偈
上面太大段唔quote

竟然香港有醫生夠膽?
理論上來講.......fracture ribs應該入於CPR本身己經有的risk 來...

你一個high quality cpr 襟落去起碼個深度要五cm, 平均差唔多一秒要㩒1.5至兩下其實斷肋骨真係唔出奇.

同埋你去搓人嘅時候, 其實係冇時間俾你響度慢慢度位又諗呢樣又諗嗰樣, 因為做一個resuscitation嘅時候compression係好重要, 盡量都唔應該令到compression同compression之間嘅時間相隔太長

你9up段野係arm ge..
但aha bls/acls都係無pulse先搓
HA醫院既staff都係要bls training
上到court會唔會俾人問點解start cpr先
利申都係9up
上面太大段唔quote

竟然香港有醫生夠膽?

你9up段野係arm ge..
但aha bls/acls都係無pulse先搓
HA醫院既staff都係要bls training
上到court會唔會俾人問點解start cpr先
利申都係9up

冇㗎喎,
咁個問題係....
第一法庭點知嗰個時候其實個patient係咪真係有pulse ?

第二就係其實aha都話if you do not definately feel a pulse, start high quality cpr starting with compression 嘛.
其實佢個方向都係 "如有懷疑, 搓左先算"
究竟應該推腹先定cpr先
唔推就粒野塞住airway
推左先就可能延遲急救時間
利申無追post
究竟應該推腹先定cpr先
唔推就粒野塞住airway
推左先就可能延遲急救時間
利申無追post

如果個patient 重有反應, 企到嚮度, 咁當然推腹先啦.
如果patient 已經暈左, 你摸到佢冇pulse, 冇breathing , 一定係cpr 先. 但係你做head tilt chin up / jaw trust 果陣要睇下有冇野卡住喉嚨. 如果有就攞返出來. 見唔到有就繼續cpr, 千其唔好肉眼見唔到, 攞隻手亂咁"了"
我明 但拍背唔係一個錯誤方法 條友講到係錯 係唔科學咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞