小息完響預備鐘 趕排隊急吞嚥 墨丸卡喉 三年級女生命危

207 回覆
17 Like 98 Dislike
123 紅綠燈
我以前間小學除左風紀
仲有一隊值日生負責管個操場既清潔
我就值日個陣打鐘後郁左 被人擇名
個陣小四嬲到大聲屌左個風紀老母
記左缺點兼開始被老師針對
立令所有小學小食部野食全部碎上
風紀制度根本係史丹福實驗翻版, 班風紀多數係教畜心腹, 被班教畜耳濡目染,根本睇唔起成績操行差個班人。 有時根本有心玩鳩一部分人

將近40年前,美國史丹佛大學特別作了一項監獄實驗,18名自願受試者, 分別扮演獄卒和囚犯角色,模擬監獄生活,結果發現在情境的制約下,人性黑暗面,完全爆發,囚犯不斷挑戰獄卒權威,獄卒也想盡辦法惡整囚犯,2名學生因為心理受創 ,中途退出實驗,原本預計兩星期的實驗,因為失控,短短6天,就被迫中斷
認同,之前讀心理都有學過
尤其係小學生未識好似中學生以上咁識反抗
勿演
依種唔係意外 係謀殺啊 學校每一個老師都有份殺佢
我重以為自己做左paeds咁耐居然連choking都唔識攪
不過resus guidelines真心應該統一...
遇到有人哽親(不斷咳都咳唔到出嚟)應該咁做

1. 用一隻腳墊住佢,叫佢個身向前”wu”低,然後拍佢背脊

2. 如果你拍完幾下之後佢都吐唔返出嚟,就應該用推腹法(abdominal thrust)
喺佢肚臍對上少少嘅位置整成下邊幅圖咁嘅形狀,向內同向上推

3. 如果咁唔好彩佢暈低咗嘅話,就立即做CPR

利申: 醫學生,見到上面有人屌拍背真係得淡笑
以前見過小六風紀姐姐
一夠鐘成包塞落口
一打鐘都唔準郁
我以前間小學除左風紀
仲有一隊值日生負責管個操場既清潔
我就值日個陣打鐘後郁左 被人擇名
個陣小四嬲到大聲屌左個風紀老母
記左缺點兼開始被老師針對

抵你死
小息完打鐘去排隊有咩問題
咁都叫on9規矩不如冇規矩
又唔係一打鐘就要停哂手企定定呢d 19
時間日日都一樣架啦
講到好似突登嚇鳩個小朋友搞到佢哽親

學校責任係要教佢地時間管理同老師應該要識急救 不過為求自保 之後學校或者家長一定要求停賣野食 又或者要d老師管多d check住d細路臨打鐘前唔好有食物揸係手 管得仲多
因為有怪獸家長囉
垃圾制度
無,佢繼續鬧我應該一早就聽佢講吐出黎
最後我呀爸踩上去嘈
我睇到樓上guideline都打個突...
因為都做左AED好耐
學開AHA個套 即刻搵番本書出黎睇
原來只係因為guideline唔統一
以前學急救教拍背脊都有講成人可以用,因為對方可能係肥胖或孕婦
我自己試過見有人噎親,拍背幫佢吐返啲菜出黎
如果真係拍背就死撚咗啦
on99 咁大個人少少常識都無
拍背邊有錯?
拍乜撚嘢背
正確急救唔係拍背
不如你叫佢用筷子喺個頭上面大叫骨落丫戇鳩
唔識唔好衝到出黎柒
"Severe choking: back blows and abdominal thrusts
Where choking is severe, the person will not be able to speak, cry, cough or breathe. Without help, they will eventually become unconscious.

To help an adult or child over one year old:

Stand behind the person and slightly to one side. Support their chest with one hand. Lean the person forward so that the object blocking their airway will come out of their mouth, rather than moving further down.
Give up to five sharp blows between the person's shoulder blades with the heel of your hand. (The heel is between the palm of your hand and your wrist).
Check if the blockage has cleared.
If not, give up to five abdominal thrusts (see below)."
-NHS, 2015

Link
https://www.nhs.uk/chq/pages/2301.aspx?categoryid=72

怕你on99唔識字
先拍5下背 如果未清除異物就進行5次推腹法

其實每個地方嘅practice唔一定一樣.

等於我嗰陣響英國學basic life support, 佢地都冇教我摸pulse.
但係 American heart Association 果套係有教摸pulse. 大家嘅rationale唔同

我嗰陣喺英國學呢, 嗰條友就同我講話摸pulse 唔係一個好reliable嘅方法去assess個patient, 佢話因為佢話有啲人可能係好肥呀定點, 話其實你未必真係可以次次好definate 咁摸到. 果陣啲導師教就係用耳仔痴埋去patient 個口度, 睇下佢有冇呼吸同埋睇chest movement喎. 有懷疑就即刻cpr囉

但係你呀american heart association 果一套係如果你有pulse, 但係冇呼吸的話你係做rescue breathing 之嘛.
咁佢個assumption 係你可以準確地assess 到每一個人嘅脈搏囉....

咁講真呢d 野, 我又覺得冇話邊個啱曬㗎喎, 睇你咩角度去睇嗰件事嘅啫 . 大家practice唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞