沈陣營第八十五期 - 愛淡是振盈,嘔了熊仔餅

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
星期一返黎又準備數錢
聽講有行使價同knock out price,行使價較市價低,knock out price 就較高,用行使價向莊家接貨,升到knock out price就完約,低過行使價就要向莊家雙倍接貨
改咗第二個 ,「師父的貨金game終極大佬永恆發酵」,因為我估計大大佬好快打交叉
貨金
係一個搵你笨柒既遊戲程式

你估貨金就必中SSS咩
師傅識鬼咩叫打機貨金咩,淨識打
糖糖撞
IG 32426, 睇下星期一朝早會唔會玩野
乜嘢市都會有風險,控制注碼就得

如果唔太能夠承受風險嘅話,成日比股市牽動情緒,不如揀三、兩隻有息穩定股票/Reits,長期作戰,逢低買入

以5、10年為目標,達到一定數量提供穩定現金流,好過影響健康
長期嚟講,建立asset以錢生錢、複利滾存達成致富係最容易做到嘅

預計2018年1月19日晚錢錢錢內容
常務理事內容

-- 自己救得一個得一個 Jed
-- 自己有87 97 07股災經驗 Jed
-- 自己計數準又識經濟 Jed
-- 自己記憶力勝人一籌 Jed
-- 自己係投資, 人地係投機 Jed
-- 自己基本分析一定中,市場係錯/扭曲 Jed
-- 自己有果句講果句
-- 太多散戶有怕賺少心態
-- 個個問溝貨, 冇人問沽貨
-- 今日股市等同莊家股
-- 債股樓升市都係騙局 Jed

全球新聞J點
-- 縮表全球資產爆破
-- 加息4-7次 Jed
-- 美金大升 Jed
-- 美股已見頂 Jed
-- 2018大通脹,美國控制油價大升 Jed
-- bitcoin 一定爆煲
-- 蘋果概念唔掂
-- Trump 過唔到三月 Jed

本地股市J點
-- 992 / 941 見底 , 可以楂
-- 700 / 舜宇 / 388 見頂騙局
-- 北水係唔存在 Jed
-- 大陸地產爆破, 樓唔係用來炒
-- 香港個個按樓去供新樓
-- 港樓今年一定爆, 發展商全力散樓 Jed
-- 唔好掂人民幣
-- 唔好掂內房
-- 唔好掂收息股
-- 唔好掂2318 Jed
-- 內銀頂價集資
-- 內地M2同儲蓄大減
-- 農曆年前後大跌
-- 今年一定股災 牛三轉熊一 Jed
讀書+1
本細同本大心理質素真喺差好遠
不過後生嘅本錢就喺時間 唯有慢慢嚟
你講得無錯
師傅上城市輪談
21/01/2018 城市論壇

恒指破頂大時代 牛熊風險論股海(Will The Hang Seng Index continue to set new records?)
台上講者:

沈振盈
證券公司行政總裁
胡孟青
財經評論員
黃王慈明
香港投資基金公會行政總裁
黃元山
中文大學全球政經碩士課程導師
主持: 蘇敬恆
九龍城賈炳達道公園(12-1300 直播)
大膽
true
但係個個都想做呂布
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞