【DSE】求救 化學 物理 數學點溫?

190 回覆
2 Like 4 Dislike
屌屌屌巴打同魯巴打

你地點溫org Chem?
好驚

每隻functional group記有咩reaction,記埋condition
我諗你最擔心應該係synthetic route個度?
都係做得多就得 特別留意alkanol oxidation reduction個part

因為dse org chem係=瘋狂背
我好驚瘋狂背既野...
屌屌屌巴打同魯巴打

好驚

每隻functional group記有咩reaction,記埋condition
我諗你最擔心應該係synthetic route個度?
都係做得多就得 特別留意alkanol oxidation reduction個part

巴打呢幾個月都得閒?
我會差唔多日日都上黎問Chem 希望到時你可以幫幫手啦
屌屌屌巴打同魯巴打

好驚

記哂啲synthesis route(唔洗理教科書嗰啲,考評局有個好精簡嘅official table of synthesis route, 兩版好易背)
做al past paper
另外 習慣用skeletal forumla就會又快又準

你最後呢句我要消化下先...
我唔太畫skeletal structure ...

其實你做做下pastpaper就會自己記哂strong OA同RA, 如果用aristle本書都好d,佢後面既exercise算係咁

好彩今晚有問
算係了左redox心事
而家打大佬 搞org chem

加油 我前幾年補習學生都唔肯放假溫

Chem因為一定要得!
所以放假都要會一會Chem

記哂啲synthesis route(唔洗理教科書嗰啲,考評局有個好精簡嘅official table of synthesis route, 兩版好易背)

其實你有補sam chai應該有佢既exercise?佢會係ce同al揀哂有用既題目比你,重要既會打星,答案仲解釋得幾仔細

有阿
Pp+'suggested sol

其實你有補sam chai應該有佢既exercise?佢會係ce同al揀哂有用既題目比你,重要既會打星,答案仲解釋得幾仔細

不過因為org Chem 我一時接受唔到9成背既野,所以好驚好怕呢課

有阿
Pp+'suggested sol

要不斷重覆做mc要做到可以一次過全部啱哂

成日都有俏俏話:
話咩仲有幾題就做完,頂埋佢

要不斷重覆做mc要做到可以一次過全部啱哂

成日都有俏俏話:
話咩仲有幾題就做完,頂埋佢

不過唔知你就咁影佢題目出黎得唔得

我下次影筆記內題目會醒目d
純圖,no topic bar
Btw Sam chai
Gakki 朱古力
愛gakki

個表有啦 conc H2SO4嚟

但巴打,請問你點睇佢ecs個個設定話要1M

但而家又放con h2so4(l)落個表到

我就未聽過咩設定要1M 真係唔洗理 信我

(好似係out syl)可以講埋 conc H2SO4(l) 入面因爲少水 大部分H2SO4以molecule形式存在 所以如果淨係指[SO4 2- (aq)] (即ion) 個concentration就會少個 [H2SO4(l)]

其實真係有1M 呢樣野
其實會有個 std reduction potential value
但呢個value唔係absolute value
會隨著用 唔同既 reference electrode, ph, temp., conc. etc 而唔同
你地見到個個表 就係用1m h+ 同1 ATM h2 用嚟做 reference electrode (Standard Hydrogen Electrode )嚟construct 個ecs 出嚟 (當佢係0V)但為左要有 meaningful 既比較 所以set 左所有ion 都係1M
至於conc. H2So4 好似有violation
但諗深d 其實H2SO4 得係conc. 既condition 先會redox active (而係呢個條件 對比 SHE 佢會有咁既ecs 既位置)太dilute 佢跟本做唔到redox 咁佢0.1 M 2M 又有乜分別呢
印象中 so42- no3- 呢d ion 都係 redox inert
(好似係)

Sry for 1999

有冇telegram

有down 但唔太識用

add me
username: christmassy

巴打 搵唔到點"add人" 但我search你個id 之後hi左你

(好似係out syl)可以講埋 conc H2SO4(l) 入面因爲少水 大部分H2SO4以molecule形式存在 所以如果淨係指[SO4 2- (aq)] (即ion) 個concentration就會少個 [H2SO4(l)]

其實真係有1M 呢樣野
其實會有個 std reduction potential value
會隨著用 唔同既 reference electrode, ph, temp., conc. etc 而唔同
你地見到個個表 就係用1m h+ 同1 ATM h2 用嚟做 reference electrode (Standard Hydrogen Electrode )嚟construct 個ecs 出嚟 (當佢係0V)但為左要有 meaningful 既比較 所以set 左所有ion 都係1M
但諗深d 其實H2SO4 得係conc. 既condition 先會redox active (而係呢個條件 對比 SHE 佢會有咁既ecs 既位置)太dilute 佢跟本做唔到redox 咁佢0.1 M 2M 又有乜分別呢
印象中 so42- no3- 呢d ion 都係 redox inert
(好似係)

Yessssss
Exactly wt I want.....

其實真係有1M 呢樣野
(好似係)

你點睇
1M ZnSO4(aq)入面,根本無1M H+

但反應照跟ecs出 H2...
2H+ + 2e-> H2

其實真係有1M 呢樣野
(好似係)

Yessssss

做返岩d dse題目就夠 唔駛諗太多
呢d其實太over
如困要再正確d嚟講 連M 都唔夠準確
要用A electron activity 嚟做measurement (好似係)

其實真係有1M 呢樣野
(好似係)

Yessssss

呢d其實太over
要用A electron activity 嚟做measurement (好似係)

但樓上我個題,正正好似有少少contradiction...

Yessssss

呢d其實太over

但樓上我個題,正正好似有少少contradiction...

當然dse我一定死跟ecs 出h2

但想知佢點解係以唔符合ecs條件出符合ecs predication既結果(sor for 1999)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞