【DSE】求救 化學 物理 數學點溫?

190 回覆
2 Like 4 Dislike

條式係點?

好多教科書包括我筆記/Sam chai
So42-(aq) <> so2

但我岩岩查hkeaa個個,我信呢個

應該係指H2SO4(l),不過見過有人為方便balance equation,half equation寫SO42-處理,都會接受

Thanks bro
Love u

個表有啦 conc H2SO4嚟

但巴打,請問你點睇佢ecs個個設定話要1M

但而家又放con h2so4(l)落個表到

所以唔好理1M個設定

係...

我本教科書h2so4(l)係喺最底 最強嘅oa

信呢個啦

呢個應該係好多讀chem既人被ecs table玩到傻既主要原因

其實仲煩,我考個陣都冇記ecs或參考ecs

但問你中間個堆反應
Eg
Fe3+ <> fe2+
I2 <> I-

你點算?無啦啦問你有無反應
phy,chem淨做ce/dse死梗

利申:math,m2 5**. phychembio 5*

數學我就真係淨做ce dse

chem加埋al by topic

兩科都5**
好多坊間練習根本唔貼DSE水平 題型
好似數學JOINT US咁 話咩挑戰難度 咪玩啦

其實係睇你點操份PAST PAPER
唔係做得多唔同練習就好 有時反而混淆左

仲有補習都係 sam chai應該會好清楚話比你知有乜係out c,之前我考現代sally wong個mock,中哂sam chai講既out c嘢

我係不孝門生

個表有啦 conc H2SO4嚟

但巴打,請問你點睇佢ecs個個設定話要1M

但而家又放con h2so4(l)落個表到

我就未聽過咩設定要1M 真係唔洗理 信我

(好似係out syl)可以講埋 conc H2SO4(l) 入面因爲少水 大部分H2SO4以molecule形式存在 所以如果淨係指[SO4 2- (aq)] (即ion) 個concentration就會少個 [H2SO4(l)]

呢個好合理!
我信你阿!多謝你!

但問你中間個堆反應
Eg
Fe3+ &amp;lt;&amp;gt; fe2+
I2 &amp;lt;&amp;gt; I-

其實有潛規則,係ecs上面太近既substances唔會問你會否react,我做既反而係記有咩strong OA and RA

你指metal reactivity + halogen + mno4-個d?

但問你中間個堆反應
Eg
Fe3+ &amp;lt;&amp;gt; fe2+
I2 &amp;lt;&amp;gt; I-

冇學過右上斜箭嘴

我指係位置太近個d

其實有潛規則,係ecs上面太近既substances唔會問你會否react,我做既反而係記有咩strong OA and RA

你指metal reactivity + halogen + mno4-個d?

可以咁講,仲有acid, Fe3+
而RA唔好記漏SO2, SO3 2-

了解des
下次問chem
召喚你同屌屌屌巴打先
我諗用另外一個方法解斜線方法,會慳到你背ecs既時間
比個例子你,首先你知道
Oxidizing power: Cl2&gt;Br2&gt;I2
Reducing power: Cl- &lt; Br- &lt; I-
呢3個都係halogen,應該好易記
跟住到chlorine displacement既例子,例如問你
Cl2可唔可以同Br- react?
答案係可以,我既方法係咁:
Cl2同Cl-係兄弟,你永遠當自己係OA,呢個case入面,你就係Cl2 (OA), Cl- 就係你兄弟,如果你既對手好打過你兄弟,即係Br-勁過Cl-,你就會同佢打架,所以就會react

👍👍
比個例子你,首先你知道
Oxidizing power: Cl2&gt;Br2&gt;I2
Reducing power: Cl- &lt; Br- &lt; I-
跟住到chlorine displacement既例子,例如問你
Cl2同Cl-係兄弟,你永遠當自己係OA,呢個case入面,你就係Cl2 (OA), Cl- 就係你兄弟,如果你既對手好打過你兄弟,即係Br-勁過Cl-,你就會同佢打架,所以就會react

我老師咁教我,睇佢地既electron affinity
F>Cl>Br>I
F-<Cl-<Br-<I-
屌屌屌巴打同魯巴打

你地點溫org Chem?
好驚
比個例子你,首先你知道
Oxidizing power: Cl2&amp;amp;gt;Br2&amp;amp;gt;I2
Reducing power: Cl- &amp;amp;lt; Br- &amp;amp;lt; I-

我老師咁教我,睇佢地既electron affinity
F&amp;gt;Cl&amp;gt;Br&amp;gt;I
F-&amp;lt;Cl-&amp;lt;Br-&amp;lt;I-

其實你做做下pastpaper就會自己記哂strong OA同RA, 如果用aristle本書都好d,佢後面既exercise算係咁

好彩今晚有問
算係了左redox心事
而家打大佬 搞org chem
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞