【DSE】求救 化學 物理 數學點溫?

190 回覆
2 Like 4 Dislike
巴打冷靜 我懷疑你接觸好多out c東西

好冷靜...

唔係
我只係想帶出 1M ZnSO4(aq)無1M H+

唔係

冷靜啦 抹左out c野佢

好明顯係

巴打... 但我講既野好錯嗎?
麻煩指教指教

唔係

從上面個題,
Cathode 會係
Zn2+ 2e--> zn
Or
2H+ 2e -> H2
?

唔係

因為我個陣讀三年都冇聽講你上網搵既野,一係你當dse題目簡化左情況

Thanks bro
我知道dse個個答案。只不過想問多一步而已。

唔係

我同意,雖然咁講好填鴨式教育,但dse殺到黎,好多野真係就咁做熟背marking就得,有心既話考完再研究out c相關既課題

收到。

你用H2做anode?

用plantium 做anode , pump H2入去

結果會係Cu個個beaker接收電子

H2 is very slightly soluble in water which deferred insoluble in water and has a lower density when compare to air
咁點樣泵啲h2落去做redox
除非你係一個closed container 到做

其實就係呢個..
我唔係想搞笑既
容許我問多一題:

Eg

Dilute h2so4 react with mg

學完redox ECS大家都知因爲ECS metal and h+ position 問題導致有呢個rxn

但根據番ecs,
SO4^2- 位置係H+下面,
點解so4^2- 又唔跟ecs;反而h+ 收電子變h2?
[H+]係幾多又點
你想話有con effect 定 係符合你所講既ECS條件係1M
兩樣都唔係dse範圍之內
con effect只限Cl-/Br-/I- 同埋唔洗考慮[H+]

個思維要改一改

收到。
麻煩曬
容許我問多一題:

Eg

學完redox ECS大家都知因爲ECS metal and h+ position 問題導致有呢個rxn

但根據番ecs,

dilute H2SO4並非strong OA,簡單黎講, SO42-除非係H2SO4(l),否則當廢

巴打 首先多謝你花咁多時間答我

因為學校老師/Sam chai都咁教:
So42- =/= H2SO4(l)...
應該唔可以一齊睇/視作同一樣野?
容許我問多一題:

Eg

但根據番ecs,

dilute H2SO4並非strong OA,簡單黎講, SO42-除非係H2SO4(l),否則當廢

係dse syllabus入邊唔係無論係conc dilute very dilute都好 SO42- NO3- PO43-都唔會做reduction咩?

Con So42- 真係唔知...
但可以肯定So42- =/= h2so4(l)
容許我問多一題:

Eg

但根據番ecs,

係dse syllabus入邊唔係無論係conc dilute very dilute都好 SO42- NO3- PO43-都唔會做reduction咩?

Dilute no3- -> no
Hno3(l) -> no2

Con no3- 唔清楚,從未遇過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞