【DSE】求救 化學 物理 數學點溫?

190 回覆
2 Like 4 Dislike

dilute H2SO4並非strong OA,簡單黎講, SO42-除非係H2SO4(l),否則當廢

巴打 首先多謝你花咁多時間答我

因為學校老師/Sam chai都咁教:
So42- =/= H2SO4(l)...
應該唔可以一齊睇/視作同一樣野?

你當係兩樣野就得
例如Na2SO4 + Mg,你唔好當SO42-有野
同樣,NO3-除非係dilute nitric acid (NO3- ->NO)或conc nitric acid (NO3- ->NO2),否則當佢廢就得

呢點我知道的...
只不過ecs 個本質令我有d 混亂而已

dilute H2SO4並非strong OA,簡單黎講, SO42-除非係H2SO4(l),否則當廢

係dse syllabus入邊唔係無論係conc dilute very dilute都好 SO42- NO3- PO43-都唔會做reduction咩?

conc H2SO4
SO4 2- --> SO2

dil HNO3
NO3 - --> NO

conc HNO3
NO3 - --> NO2

Con hno3 應該以 hno3(l)形式表達吧?bro

唔會點出現no3-

你當係兩樣野就得
例如Na2SO4 + Mg,你唔好當SO42-有野
同樣,NO3-除非係dilute nitric acid (NO3- ->NO)或conc nitric acid (NO3- ->NO2),否則當佢廢就得

呢點我知道的...
只不過ecs 個本質令我有d 混亂而已

你可以自己係ECS度 mark多條式
一條係 H2SO4(l) <--> SO2
另一條係 SO4 2- <--> SO2 (位置好低)

咁即係我地常用ecs table
H+ 下面位置個個So42- 應該係H2SO4(l)?

conc H2SO4
SO4 2- --> SO2

dil HNO3
NO3 - --> NO

conc HNO3
NO3 - --> NO2

Con hno3 應該以 hno3(l)形式表達吧?bro

唔會點出現no3-

係dse 只有conc H2SO4 個state係(l) (濃度約98%)
conc HNO3 係 (aq) state, 裹面有NO3 - ion

Oh my gosh..
咁複雜ga...

係dse 只有conc H2SO4 個state係(l) (濃度約98%)
conc HNO3 係 (aq) state, 裹面有NO3 - ion

咁複雜ga...

淨係conc sul寫(l)

好彩有問
永世難忘

咁複雜ga...

咁巴打 ecs中
H+ 下面個個So42-
指緊咩?

咁複雜ga...

acid and base基本野嚟
你溫熟呢課再溫redox啦

唔係,因為我以爲所有con acid都好濃好少水,搞到做唔到ionisation

所以全部con acid 都係l

咁巴打 ecs中
H+ 下面個個So42-
指緊咩?

條式係點?

好多教科書包括我筆記/Sam chai
So42-(aq) <> so2

但我岩岩查hkeaa個個,我信呢個
因為好多書就咁寫So42-
搞到好多人混亂So42- 好易會有反應

acid and base基本野嚟
你溫熟呢課再溫redox啦

唔係,因為我以爲所有con acid都好濃好少水,搞到做唔到ionisation

所以全部con acid 都係l

acid and base 一開始已經有介紹嗰3隻 strong acid 嘅property 包括:
分別幾多M先叫con
邊隻係volatile
係very dil/dil/conc show acidic定oxidising property
等等

溫熟啲啦 會考架

收到。
我認我無點理到con acid個部分
Sorry

條式係點?

So42-(aq) &amp;lt;&amp;gt; so2

應該係指H2SO4(l),不過見過有人為方便balance equation,half equation寫SO42-處理,都會接受

我本教科書h2so4(l)係喺最底 最強嘅oa

條式係點?

So42-(aq) &amp;lt;&amp;gt; so2

個表有啦 conc H2SO4嚟

但巴打,請問你點睇佢ecs個個設定話要1M

但而家又放con h2so4(l)落個表到

So42-(aq) &amp;amp;lt;&amp;amp;gt; so2

應該係指H2SO4(l),不過見過有人為方便balance equation,half equation寫SO42-處理,都會接受

我本教科書h2so4(l)係喺最底 最強嘅oa

信呢個啦

呢個應該係好多讀chem既人被ecs table玩到傻既主要原因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞