【DSE】求救 化學 物理 數學點溫?

190 回覆
2 Like 4 Dislike
化學:買左練習 每個topic(每本)有幾百條MC 40條LQ 我之前逐本做 宜家只完成氧化還原 碳化合物 碳化合物的化學 酸和鹽基 其他topic有一般認識 但未做練習 但我唔知逐本做究竟好唔好 而且選修未掂

未做CE/DSE 我諗住2月頭開始操

物理:大部分topic都ok 知道內容 又係未開始選修
買左練習 宜家逐個topic做緊

做過部分ce by topic MC 又試過做10年CE MC
但我諗住同樣喺2月頭重新再操CE/DSE

數學:所有topic都溫過 做過坊間練習
都係諗住同樣喺2月頭操CE/DSE 一黎近住4月 唔怕唔記得 二黎靠3月不斷重溫黎固定記憶

總括:我直到1月尾 完晒呢3科所有topic(讀左嘅再重溫多次) 2月頭不斷操卷 3月至考前就不斷重溫

我咁嘅安排會否瀬野/犯左錯誤? 同埋操CE應該操幾多年好?

目標拎星 求巴打指教
phy,chem淨做ce/dse死梗

利申:math,m2 5**. phychembio 5*

咁有咩好提議?

又唔係咁講wor,都係重質唔重量姐,我淨係做十年ce同dse,phychem都差啲有5**
2015DSE

phy chem做左大量坊間練習同ce/dse past paper 外加少量AL題目

利申: math, m2, phy chem 5**

咁有咩好提議?

坊間練習:
chem可做精工mc lq (by topic)
phy可做solar mc (by topic)

不過首先你要溫曬個syllabus先好做past paper
記住past paper用途係check你有咩concept唔清楚
ce咁撚易 做唔做都罷
化學:買左練習 每個topic(每本)有幾百條MC 40條LQ 我之前逐本做 宜家只完成氧化還原 碳化合物 碳化合物的化學 酸和鹽基 其他topic有一般認識 但未做練習 但我唔知逐本做究竟好唔好 而且選修未掂

未做CE/DSE 我諗住2月頭開始操

物理:大部分topic都ok 知道內容 又係未開始選修
買左練習 宜家逐個topic做緊

做過部分ce by topic MC 又試過做10年CE MC
但我諗住同樣喺2月頭重新再操CE/DSE

數學:所有topic都溫過 做過坊間練習
都係諗住同樣喺2月頭操CE/DSE 一黎近住4月 唔怕唔記得 二黎靠3月不斷重溫黎固定記憶

總括:我直到1月尾 完晒呢3科所有topic(讀左嘅再重溫多次) 2月頭不斷操卷 3月至考前就不斷重溫

我咁嘅安排會否瀬野/犯左錯誤? 同埋操CE應該操幾多年好?

目標拎星 求巴打指教

有冇telegram

有down 但唔太識用

巴打點解咁講? 你意思係要做埋AL定點
睇你aim咩啦
aim high咪做d難d既exercise
aim low咪做返d基本練習先囉
溫書都係重質不重量
做完幾份pp就好清楚自己唔識d咩
一定好過你一味做唔睇自己錯d咩
睇你aim咩啦
aim high咪做d難d既exercise
aim low咪做返d基本練習先囉
溫書都係重質不重量
做完幾份pp就好清楚自己唔識d咩
一定好過你一味做唔睇自己錯d咩
Phy 淨係做cw sham mock dse ce夠有突

16 5*
phy
你記晒咁多年CE wording marking
揀d 唔out- C AL MC做下

買Pan Lloyds嘅mock做下

依家出卷方向係考concept

如果你自己操,好難操得好
DSE Physics:http://www.youtube.com/playlist?list=PLHf8BF_xelpBuvKXaoaMxwNEOeG-iPyoV
睇下小弟嘅DSE phy revision
應該可以幾快train到concept

自己研究下design experiment 題目點出,答案嘅格式
最緊要熟concept
一理通馬國明
pp係純粹俾你知有咩唔識/練你解題答題技巧
唔好做完就當溫咗
利申major phy

咁有咩好提議?

坊間練習:

不過首先你要溫曬個syllabus先好做past paper
記住past paper用途係check你有咩concept唔清楚

做精工

利申2016 dse chem 5**

咁有咩好提議?

坊間練習:

做精工
做晒ce dse再做少少al已經夠5以上
出面啲ex出到1999
精工lq同hkeaa d marking唔多似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞