沈陣營第七十八期 - 股壇五絕,奇幻島北丐·中神通盈哥

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
Fred 巴講既係真理
【港股前瞻】黃國英:市況未算過熱 「唔似好快創新高」

【新增影片】

恒指12連升,創史上最長升浪紀錄,豐盛金融資產管理董事黃國英表示,市況未算過熱,「咁樣拉牛上樹,之前又唔係未見過。」對於後市,黃國英認為調整壓力不大,但升勢可能會放緩。至於恒指會否短期內衝破歷史高位31900點,他表示有機會創新高,「但唔多似好快會見到。」
投資擺陣方面,黃國英建議減磅對息口敏感的本地地產股、公用股;但預期資源股、中資金融股仍可保持升勢。至於騰訊(700)這類強勢股,如有貨在手不妨繼續長揸。

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20180110/57690455
慈愛的師父!
求你垂憐我們!

晚禱文

師父,在你的恩手挽拉中,
我們又度過了平安的一天。

一天的大市,
或炒作、或上落、
或大夾、或沈判,
我們都要向師父獻上衷心的贊美與感謝!

因你在這個時刻看淡,
使我們得以靠你卸下一切的好倉,
將大熊市歸回到你的施恩座前,
從你領受睇淡的豐盛、做淡的慈愛!
哈利路亞,贊美至高的師父!

睇淡的豐盛

師父

【新增影片】

恒指12連升,創史上最長升浪紀錄,豐盛金融資產管理董事黃國英表示,市況未算過熱,「咁樣拉牛上樹,之前又唔係未見過。」對於後市,黃國英認為調整壓力不大,但升勢可能會放緩。至於恒指會否短期內衝破歷史高位31900點,他表示有機會創新高,「但唔多似好快會見到。」
投資擺陣方面,黃國英建議減磅對息口敏感的本地地產股、公用股;但預期資源股、中資金融股仍可保持升勢。至於騰訊(700)這類強勢股,如有貨在手不妨繼續長揸。

https://hk.finance.appledaily.com/finance/realtime/article/20180110/57690455

仆街啦 英國王都睇淡吸血鬼
我認為所謂加息影響唔大,本地地產股,reits普遍負債唔多,而租金或樓價上行,夠冚息有餘,反而內房股加息週期小心,普遍高負債,借美元嘅

本地reits例如435,得21.X%負債率,每年減少嘅,租金每年上升,只要管理層量入為出控制開支就冇嘢

內房叫負債少嘅410都9X%負債率,2018年我個人認為內房股最好少掂
410息口太吸引
心大心細諗緊放唔放好

【新增影片】

仆街啦 英國王都睇淡吸血鬼
我認為所謂加息影響唔大,本地地產股,reits普遍負債唔多,而租金或樓價上行,夠冚息有餘,反而內房股加息週期小心,普遍高負債,借美元嘅

本地reits例如435,得21.X%負債率,每年減少嘅,租金每年上升,只要管理層量入為出控制開支就冇嘢

內房叫負債少嘅410都9X%負債率,2018年我個人認為內房股最好少掂

多謝樓王詳細分析 又學到野
我諗佢賣產嘅一部分會拎去減負債率
不過今日似基金轉倉
最怕加息資金留出
收多次息先再決定,低位入嘅理得佢先
出年加幾多次都未知,2017夠話加4次,結果2鑊算,12月呢鑊加息都係做樣,都唔敢加太多,2018三次最盡,三月估唔加

Hibor又回落晒,銀行仍然水浸中
CFU 又話HIBOR升。。。
市場既錯。
應升唔升。應跌唔跌
出年加息4-7次
所以呢排成日都聽到D財演話留意住個美匯指數,轉強就會走資,股市就收皮
Youtube專門紀錄師傅上電視既channel執咗

以後仲點追隨師傅
九成同學會同YouTube投訴
Youtube專門紀錄師傅上電視既channel執咗

以後仲點追隨師傅

好在仲有我要做fund man
youtube好扭曲
連加息都係市場既錯
結果係1-3次
升返晒
根本就想炒到四萬點炒爆個市cap 水
Walletscience
唔怪得我follow少左咁多野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞