沈陣營第七十八期 - 股壇五絕,奇幻島北丐·中神通盈哥

1001 回覆
10 Like 1 Dislike
5仔
好不安
金仔核武掣<侵侵核武掣<師父燈掣
做特價
內房俾師父搞到痴左,我好想入又唔敢
\|/
\|/ 師傅唔好搞9我啦
一陣11點奇妙又有師傅
【股壇串到盡】跌市並不可怕(沈大師)(第154期)

港股連番下跌,兩個多星期,就從高位跌逾1800點。其實以指數而論,唔算跌得多,只是大家習慣了大漲小回的慣性,稍為出現大一點的跌幅,就感覺不安。或者市場的不安,源於個別個股跌得多。一些早前強勢的股份,近兩周不斷向下突破,支持位逐一失守。更過份者,就是講好咗「只會升不會跌」的股王騰訊(00700.HK),竟然會咁樣跌法,簡直是辜負了一系「騰粉」對其的愛戴。
跌市個個都要搵元兇,揾解釋,以下的對答,或許會幫到大家找出答案。
問:點解個市跌咁多?
答:其實升得多就自然會跌㗎啦,使乜要解釋呢!
問:但跌還跌,冇理由要跌咁多㗎!
答:升得越過份,自然就跌得更加過份㗎啦!
問:但係……大家不是講好咗這是慢牛的嗎?
答:是的,慢牛就是慢慢來也,即係話,個市也可以跌完至慢慢來升。
問:不是說好,只要沈大師睇淡,那就一定升的嗎?
答:是的,但十次睇淡,始終會中一次的。今次咁啱就是中的一鋪。
問:唔係喎,依家個個都話,港股係資金市,有北水就冇衰的!點解北水會買唔起個市㗎…………
疑問一籮籮,明明個市只有好消息,完全沒有壞消息,要怪的就只能怪個市無端端「大跌」。若不是沈大師繼續唱淡,可能個市跌得更加犀利。
問:市場真的沒有壞消息嗎?拆息係咁升,美國又縮表及加息!
答:這是大家早已知道的事情,一路話縮表、加息,美股不是不斷創新高嗎?
問:大陸拆息係咁升,A股係咁跌,不是跌市的理由嗎?
答:A股有國家隊頂住,就算A股冇得炒,資金會調來炒港股的。
問:港股已升了好多喎,估值好高,特別係啲科技股,真係位高勢危喎!
答:呢啲係新經濟,你哋被舊經濟框框困住嘅人,係完全唔會明白的。
問:嘅然個市沒有大跌的理由,咁點解會跌成咁?
答:就係要畀個機會大家低位入市囉!
以上的問與答,基本上就是市場大部分投資者的想法。無論你是好友定淡友,皆有支持自己方向的論點。理據是否合理並不重要,最重要就係,只要方向啱邊,歪理都可以成為真理。
市場總有升有跌,世界並沒有只升不跌的市場。跌市並不可怕,只要你做好風險管理。但要有效地控制風險,就一定要懂得控制注碼,適當的時候要控制貪念。只要自己能戒貪、戒衝動,面對逆市之時,能冷靜地去作部署,最終也能反敗為勝的。
「行為金融學派」一直主張,市場大部分時間的升與跌,都是受投資者的非理性行為所影響。升固然是,跌也是一樣。非理性的市場情緒,令人容易作出錯誤的決定,因而將自己推向牛角尖。此其時也,唯一的「水泡」就是冷靜及減注,然後才伺機行動。跌市並不可怕,勝負關鍵在於心態。
師傅幾時搞棟篤笑
上証又爆15點
無厘頭被沈判
肥佬77台

推薦恆指熊仔餅
面色紅潤, 師父勢頭唔錯
我d熊仔呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞