沈陣營第七十六期 - 三萬點大整固?大整蠱就有份!

1001 回覆
13 Like 1 Dislike
平保升
平保跌

今次平保又跌幾多?
唔撚嬲了
N字咁跌, 難怪咁開心
大師兄愛慢牛, 我終於明白了
做埋burn埋個女主持
用咩APPS整嫁
市底冇問題,淡友hit and run嘅啫,久戰一定唔掂,唔使驚
今朝都冇嘢出
d 淡友真係麻撚煩,咁多錢俾人夾不如轉好算啦
請等等,師傅賓週樂緊
你講緊
心照啦
江湖得番一個淡友咋嘛
【實戰理論】美股已出現虛耗性升市(沈振盈)(JAN 08)

上星期五晚美股再創新高,道指上升220點,收報25295點,進一步出現虛耗性上升。剛公佈的就業數據,非農新增職位遠低於預期,失業率持平,但平均工資時薪上升。工資上升再加上油價持續上漲,估計今年的通脹會加速上升,加息的速度應會較預期為快。而美股在開始「收水」之時,卻不理會此等因素,繼續大幅上升,進一步確認步入非理性亢奮階段,亦正正就是牛市三期的末段。而觸發今次的升勢,其中的一個原因,就是要多謝特朗普的道指三萬點言論。特朗普今次的公開給予股市目標的做法,跟2007年曾俊華動用公帑入市購買港交所(00388.HK)一樣,有異曲同工之妙,將散戶推向瘋狂狀態。

港股企穩30000點之上,恆指又破一關。現時市場普遍目標直指2007年的歷史高位,31958點。此點數跟上週的收市價,其實相差約1000點而已,博唔博就自己去決定。十年的大位,要上破並不容易,回吐壓力也不會輕,論值博率上也不應該去博。筆者看淡後市,固然不建議大家去博,就算你是好友也應該要慎防技術上的大回吐。

沈振盈
其實乜鳩野係虛耗性上升,如果真係乾升,咁真係乾左大半年都有
ok 入熊
【大師午間教路】
大師話大市仍然有一番好大爭持,未可以咁快話直上高位,始終逼近歷史高位31,900點水平,回吐壓力唔細,現階段以減磅為主,唔好入市追貨。

https://www.facebook.com/money18/videos/10156023847496552/

鳩頭似係開始想做淡了
出咗午間
等鳩頭午間教路
今朝都冇嘢出
【實戰理論】美股已出現虛耗性升市(沈振盈)(JAN 08)

上星期五晚美股再創新高,道指上升220點,收報25295點,進一步出現虛耗性上升。剛公佈的就業數據,非農新增職位遠低於預期,失業率持平,但平均工資時薪上升。工資上升再加上油價持續上漲,估計今年的通脹會加速上升,加息的速度應會較預期為快。而美股在開始「收水」之時,卻不理會此等因素,繼續大幅上升,進一步確認步入非理性亢奮階段,亦正正就是牛市三期的末段。而觸發今次的升勢,其中的一個原因,就是要多謝特朗普的道指三萬點言論。特朗普今次的公開給予股市目標的做法,跟2007年曾俊華動用公帑入市購買港交所(http://00388.HK)一樣,有異曲同工之妙,將散戶推向瘋狂狀態。

港股企穩30000點之上,恆指又破一關。現時市場普遍目標直指2007年的歷史高位,31958點。此點數跟上週的收市價,其實相差約1000點而已,博唔博就自己去決定。十年的大位,要上破並不容易,回吐壓力也不會輕,論值博率上也不應該去博。筆者看淡後市,固然不建議大家去博,就算你是好友也應該要慎防技術上的大回吐。

沈振盈

又嚟呢科嘢
重點係話牛三
記唔記得早排話美股牛三之後咩事
早知我都投入美帝,笨柒咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞