[認真文]任天堂再唔改下個推廣方法(PR),遲早都係執笠

117 回覆
142 Like 47 Dislike
WIIU之所以失敗,除左主機唔受大眾歡迎,更加重要既係不受遊戲開發商(三廠)重視
三麌唔重視任地獄,早係WII時代已經係咁
WII創新加上世界級大賣,全部廠商都想參一腳,結果呢?
大部份遊戲銷量不佳,又受制於機能影響,甚至有遊戲係PS3 出強化版
任天堂得失完D三廠先開始識重視
岩田聰社長靠人緣令MH出係3DS,出任狗DIRECT個陣同時非常親民
「直接!」相信每位睇過任狗direct既人都知道我講緊咩
岩田社長魂歸西天之後呢
MH出走,一隻MHW連班任豚都要買部PS4黎享受高清芒享
留唔住MH都只係一個標題姐,但係3DS既成功,又再一次令任地獄未撚訓醒

3DS好多三廠既遊戲大賣,令到任地獄以為直接將3DS個套搬去SWITCH就可以成功
但係咁樣係錯架!1年出得2 3個direct,每隻三廠遊戲介紹30秒就收皮
咁樣叫重視三廠?收皮啦你老母
你自己既作品介紹30秒訓係度都賣到幾百萬所以無問題
一視平等所以三廠都係得30秒
個30秒仲要係:我下個月出啦,記得買啦喎!
一個30秒既廣告會令幾多人對隻遊戲幾有興趣,你老味成年剩係得個30秒幫人宣傳咋!

PS3時代 PS知自己劣勢 出左隻週刊トロ・ステーション,每星期都用20-30分鐘介紹唔同新遊戲,然後再送個隻遊戲既家具比你佈置房間
Dark Souls 呢隻小眾遊戲都係經過SONY唔同宣傳先家傳戶曉
如果當年Dark Souls 出係wiiu 真係from software執柒左都無人知
除左週刊トロ・ステーション,SONY都有每個星期係NICO做live,會同玩家接觸有交流
乜話,你話任地獄都有個ニャニャニャ! ネコマリオタイム
食撚屎啦,介紹每隻遊戲得2-3分鐘,仲要全部播舊片,留言功能都禁用埋
你地明玩家要咩咩?你地有能力幫到三廠宣傳咩?收皮啦!
剩係講SNS既宣傳,你地自己睇下,PSHK既facebook仲好睇過任地獄個twitter呀

百年字號老廠,你不如都係執柒佢啦任天堂!
負評我都係咁話,SWITCH有咩好玩既三廠game,有咩大賣既三廠game 出黎面對啦
屌你班仆街任狗,落地獄過聖誕啦!
屌你班仆街任狗,落地獄過聖誕啦!

打個機都咀咒人做咩啫你
邊個叫班任豚剩係識比負評
老任係自己整GAME 然後整隻GAME出來搞到第三廠係同一平台下 完全追唔上

索索係俾錢有能力ge第三廠 整隻自己平台上接近最高水準ge作品

2個取態來
放心啦
佢蝕足幾個年都唔會執
而且1隻綠帽1隻水管工都大把人玩
所以佢埋繼續出d屎比你地食囉
b
再唔請打手(樓主)等執粒#
sony係商家 賣game係賺錢 無追求d乜野
入去屌到班任豚出黎應戰
某程度上認同

switch 而家個頭開得幾好
重新開返『唔係好鍾意打機嘅人都買嚟打幾舖/ 平時唔准男朋友打機嘅女人會同男朋友一齊打』呢個藍海
就算到而家,去信和都見到好多情侶一齊揀 party game 玩, PS 暫時食唔到呢個市場
好多細廠作品如果重視多人遊戲 (例如 over cook ) 都好賣到飛天

任天堂係要多啲宣傳,多啲同第三方合作
但佢唔應該將重點方喺啲超級大作,而係多啲合家歡小品系列
唔明 任天堂係switch 出既隻隻都咁好玩
係第三廠唔爭氣出唔到任天堂果d咁好玩
點解係要屌任天堂
如果switch 果隻zelda 同mario 叫垃圾叫屎
ubi ea 出果堆就神game?
呢個咩標準黎
每年就一隻大作畫面係靚 你敢講係好玩?
我係屌佢唔肯落力D幫三廠宣傳
ps肯幫三廠整埋特注版主機
老任有無試過?
睇你呢個留言就知你唔熟
3ds 出過第三方廠特別版機無二十部都十幾
switch 出過 mhxx 既
咁都無出過?
係啵,忘記了,利伸3DS有特別版主機
老任啲錢夠佢燒多幾代都得
重有3ds 有mh 唔係因為人緣好
純粹係sony 部vita 賣得太差
capcom 出game 係睇機數遮
mhw 出係ps 4係因為機數多
switch 賣多d 機 你覺得會無下一個正傳mh?
唔好再用MHW係另一個本傳欺騙自己啦好無
pS4今日先賣得起咩
咁遲先出MHW 比曬面老任啦capcoin
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞