百花釀蟹鉗唔係真蟹弶? 酒樓業界:千零蚊一圍顧客心中有數

115 回覆
2 Like 120 Dislike
D婚宴菜單點搞

煤氣爐燒中豬
碧綠急凍帶子炒海參內臟
蠔風味醬油燴急凍鮑魚片
炸蝦肉肥豬肉混合膠釀奄仔蟹蚶
生粉水埋芡魚翅味精湯
老火蒸養海斑
韌皮炸冰鮮雞
乾炒伊麵
午市賣唔去紅豆沙
隔夜合桃酥煎堆仔美點雙輝

我真係今日先知佢少少蟹肉都冇
我真係今日先知佢少少蟹肉都冇

食百花釀蟹鉗不嬲個炸波先係重點
支蟹鉗多數係cheap嘢急凍貨 如下圖
咁你就細細嗰字下面寫明
“非蟹肉/不含蟹肉成分”
囉,擺明想用字眼昆鳩人
咁你就細細嗰字下面寫明
囉,擺明想用字眼昆鳩人

百花釀蟹鉗支鉗通常都有蟹鉗肉
另一高級婚宴常見菜式「焗釀響螺」都唔知有冇螺肉啦
個螺殼都唔知翻用過幾多次
個名加返「彷」字前面!

你唔加,人地當你喺真蟹肉!
咁你就細細嗰字下面寫明
囉,擺明想用字眼昆鳩人

百花釀蟹鉗支鉗通常都有蟹鉗肉
另一高級婚宴常見菜式「焗釀響螺」都唔知有冇螺肉啦
個螺殼都唔知翻用過幾多次

發夢見到某酒店嘅
焗釀響螺同焗釀蟹蓋果餡都係一樣嘅 但價錢就差天共地
但螺殼同蟹蓋就真係叫貨返黎
LM
我諗鯰魚都有唔同級數,唔同地方養,價錢相差成一陪,本地同一間鋪頭二蚊磅到四蚊幾一磅,貴個種除厚身外,寫明冇加附加劑。
香港人無良心可言
鯰魚出口全世界架
鬼佬都當佢係平價白身魚咁食
價錢及用途同金山鯽tilapia差唔多
都係冇乜營養 又多毒素抗生素 不吃也罷
講真呢啲肉厚骨少嘅養魚都冇乜邊隻好嘢
平價鯰魚扮龍脷 飲食業界:炸過味道一樣

https://topick.hket.com/article/1509072/%E5%B9%B3%E5%83%B9%E9%AF%B0%E9%AD%9A%E6%89%AE%E9%BE%8D%E8%84%B7%20%E9%A3%B2%E9%A3%9F%E6%A5%AD%E7%95%8C%EF%BC%9A%E7%82%B8%E9%81%8E%E5%91%B3%E9%81%93%E4%B8%80%E6%A8%A3

仆街原來依家連龍脷柳都唔係

我食得出唔同,
老母買過幾次,
我次次一入口就吐番出黎,
陣味好怪

呢隻魚我細個叫開做龍脷柳
超市賣都係咁叫
原來差咁遠

龍脷

鯰魚
香港人無良心可言
鯰魚出口全世界架
鬼佬都當佢係平價白身魚咁食
價錢及用途同金山鯽tilapia差唔多
都係冇乜營養 又多毒素抗生素 不吃也罷
講真呢啲肉厚骨少嘅養魚都冇乜邊隻好嘢

鯰魚仲係食垃圾大嘅魚
回正題
我印象中一路食開嘅百花釀蟹鉗都係用細隻蟹鉗整

如果講到成本過百蚊 係咪咁大呢啲?

咁舊炸波咪成個棒球咁大?
賽螃蟹都冇蟹

你查下個名先講野啦,小學雞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞