百花釀蟹鉗唔係真蟹弶? 酒樓業界:千零蚊一圍顧客心中有數

115 回覆
2 Like 120 Dislike
蟹柳點算

如果你話超市賣果d人地包裝有列明成份
你話茶餐廳嗌果d就真係有得拗
蟹柳點算

有啲已經改咗名叫仿蟹棒
你講成本咁一蚊雞個d係咩雞
賽螃蟹都冇蟹
酒樓係最多搵笨食物,最老千嘅飲食業

係,中餐酒樓野個價錢拎去食日本,西餐之類起碼平一半,食物又新鮮好食

係得廢中廢老先鐘意去酒樓食,眼見好多後生都唔會去酒樓食

酒樓我估20年後息微
酒樓當人少食唔知價
我而家先知咁貴
百幾蚊一對
我而家先知咁貴
百幾蚊一對

你信
我而家先知咁貴
百幾蚊一對

你信

睇大細啦要
以後再食唔到黯然銷魂飯啦
你個蟹鉗鑲金?成百蚊
蟹柳:今次我仆街啦
廢老犯法都特別多借口
關咩事 茶記都自己識轉栗米魚柳飯
你咁大集團係要魚柳收斑塊價 怪得邊個
講蟹鉗咁大聲 比人驗到你蟹鉗無蟹就死
我而家先知咁貴
百幾蚊一對

你信

睇大細啦要

咪玩啦 百幾蚊一打就有
以後有一蚊雞我係咪要當隻雞係假
起晒弶咁做乜
道理上黎講無錯

但個趨勢開始有d矯枉過正
平價鯰魚扮龍脷 飲食業界:炸過味道一樣

https://topick.hket.com/article/1509072/%E5%B9%B3%E5%83%B9%E9%AF%B0%E9%AD%9A%E6%89%AE%E9%BE%8D%E8%84%B7%20%E9%A3%B2%E9%A3%9F%E6%A5%AD%E7%95%8C%EF%BC%9A%E7%82%B8%E9%81%8E%E5%91%B3%E9%81%93%E4%B8%80%E6%A8%A3

仆街原來依家連龍脷柳都唔係

茶餐廳一向乜魚多數都係用鯰魚
迪士尼收咁撚貴 唔通隻老鼠係真架咩
logic error

條友覺得千幾蚊一圍,食客會識分辯,唔會期望食到真嘅蟹弶,所以酒樓就冇問題

咁你入黑松露醬嘅時候都可以用價錢黎判斷係有冇松露成份 要喺menu 落松露兩隻字就麻煩入啲貴貨。 講到消費者預期食到假嘢係應份嘅 咁你入平貨 都應該預係冇truffle 成份 咁就咪撚係menu 寫truffle 啦

話乜撚嘢自己係受害者
logic error

條友覺得千幾蚊一圍,食客會識分辯,唔會期望食到真嘅蟹弶,所以酒樓就冇問題

咁你入黑松露醬嘅時候都可以用價錢黎判斷係有冇松露成份 要喺menu 落松露兩隻字就麻煩入啲貴貨。 講到消費者預期食到假嘢係應份嘅 咁你入平貨 都應該預係冇truffle 成份 咁就咪撚係menu 寫truffle 啦

話乜撚嘢自己係受害者

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞