茶記響應「走塑」改用鐵飲管 網民大讚有心

384 回覆
731 Like 182 Dislike
間接kiss
同共用condom一樣, 我先唔制
上手條友有aids咪仆街

有人話口水花會傳染,我就係張凳到野返黎

鬼唔知呀媽係女人,咁點解咁多年茶餐廳唯獨吸管一定係用即棄
就係覺得洗飲管麻撚煩
而大部分人去茶餐廳都知道茶餐廳啲嘢唔慌洗得乾淨,連餐具都會浸下(雖然我唔覺有用)
鐵飲管真係要揾勇者先敢用

浸吓至少可以浸走洗潔精...

人大咗. 而家唔止齋浸.
我會成隻手浸埋落隻杯道捽埋筷子,匙羮.
我都知裝飯個碟都污糟, 至少小D 污糟先.

之前唔記得邊道飲嘢, 係用鋼飲管, 我即時反應係好污糟.
拎走枝飲管就咁飲算. 至少我見到個杯個口有冇污糟嘢先.
食得茶記你都預有小強蟲仔係鐵飲管裏面架啦

佢應該買玻璃嘅環保飲管 啲客會睇到乾唔乾淨都放心啲嘛
無得咬飲管
上手條友有aids咪仆街

讀多啲書啦細路
d 人又驚冰廠, 存冰格污遭, 十年唔洗好易有菌
膠飲筒又唔得, 鐵又係怕污遭
不如直情唔order 凍飲, 叫熱飲咪算囉

不嬲走冰
做開飲食業就知,平時啲餐具喺沖一沖就算
何況呢啲飲管

暑假工做餐廳,一塊布抹餐具抹成日
放工一陣酸臭味
第日又繼續用

btw 鋼飲管呀
點會用鐵咁on9

喺呀,個塊臭布
可以做凶器
啲客自備鐵飲管減$1仲好
就咁飲算啦
熱撚到仆街
班洗碗阿姐真係多得班環保撚唔少
本身已經咁忙仲加重人workload
成件事都on9,明明係想省錢但又包裝到為環保。
你凍飲加2蚊原意係一蚊冰一蚊飲管,你俾支咁污糟既飲管我用,我會叫你走飲管平番一蚊俾我。咁先係為環保亦公道。

ps會永久blacklist呢間垃圾
發現部分網民乜鳩都會讚
應該間野好快有人食完肚屙,然後食環封舖
落單前記得嗌走飲管,唔係一定插咗落杯野飲度
其實唔用飲管咪最環保囉
捕住班OL飲完果枝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞