茶記響應「走塑」改用鐵飲管 網民大讚有心

384 回覆
731 Like 182 Dislike
用耐左入面一定嚇死人

想像到
其實政府帶頭補貼餐廳
餐廳見到食客自備飲管-3蚊仲實際
凍檸茶走鋼管呀唔該
至於清潔,負責人表示每一套飲管都會附送專用小刷,能用來清潔飲管內壁。

信你會逐支慢慢刷?

可能係杯野飲上枱果陣比個客自己刷

一早有專門洗鐵飲管既工具喇,反對唔緊要,唔好用污糟依d on9 point

一早有專門洗鐵飲管既工具喇,反對唔緊要,唔好用污糟依d on9 point

有又點?
問題係D 人唔信洗碗果個會咁好心機同你逐枝洗吖嘛
碗碟夠有專門清洗既設備啦, 你未試過出街食飯D 餐具摸上手痴立立呀?有菜渣痴住我都見過呀
其實政府帶頭補貼餐廳
餐廳見到食客自備飲管-3蚊仲實際

你搞錯左d野...

香港人邏輯:

非自備飲管食客 +3蚊

鬼唔知有工具清潔咩

個重點係有無人同你清得咁乾淨呀 懵撚

有又點?
碗碟夠有專門清洗既設備啦, 你未試過出街食飯D 餐具摸上手痴立立呀?有菜渣痴住我都見過呀

咁即係唔關係咪鐵飲管事喇,叉同長杯咪一樣難洗,睇間餐廳本身乾唔乾淨既姐。

btw, 見過紙飲管,覺得好過用不銹鋼

有又點?

咁即係唔關係咪鐵飲管事喇,叉同長杯咪一樣難洗,睇間餐廳本身乾唔乾淨既姐。

係架, 根本唔關個質地事, 你同我講洗返枝鐵飲管同洗返乾淨枝膠飲管分別唔大
係重用飲管呢個意念d 人唔buy 吖嘛
叉同長杯佢hae 洗你睇得出, 飲管點睇

有又點?

係架, 根本唔關個質地事, 你同我講洗返枝鐵飲管同洗返乾淨枝膠飲管分別唔大

咁重用杯叉大家又buy?講真,個杯底污糟你都要飲曬先知喇

我只係覺得香港人平時對餐廳d衛生程度都係眼不見為乾淨。一講要環保改下d做法就屌曬鬼。之前有個“麥記唔俾走杯” Post又係,有回覆話d咖啡彈返上去噴咀度,我真係睇到笑左
black list
洗碗亞姐係咪肯同你一枝枝洗先?
點解咁多正皮?

有又點?

咁重用杯叉大家又buy?講真,個杯底污糟你都要飲曬先知喇

我只係覺得香港人平時對餐廳d衛生程度都係眼不見為乾淨。一講要環保改下d做法就屌曬鬼。之前有個“麥記唔俾走杯” Post又係,有回覆話d咖啡彈返上去噴咀度,我真係睇到笑左

我見過citysuper 有呢d 不鏽鋼飲管賣, 本身都想買
但諗諗下唔知點洗所以放返低
我連自己私伙野都驚洗唔乾淨, 何況出街用?
我屋企除左飲管之外, 無其他即棄餐具喇,
因為飲管真係好難洗, 就算係自已洗都覺得好麻煩同埋唔想洗, 咁講你會唔會明個難洗程度同埋分別?

我覺得如果要推行環保, 鼓勵d 人自備餐盒餐具仲好啦
我買外賣有自備食物盒架
支持環保
幾多個嘴飲過
乜紙飲管又好環保咩?

可分解, 但過幾年班ON9又會話用紙飲管=斬撚晒D樹
我自己都有買飲管,
不過係玻璃飲管.
平時會飲茶, 飲中藥,
用不鏽鋼會唔係咁適合.

但係茶餐廳D洗碗會唔會咁有心機一條條刷.
出埋鐵牙簽吖笨
要多用水去洗又好還保呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞