茶記響應「走塑」改用鐵飲管 網民大讚有心

384 回覆
731 Like 182 Dislike
會唔會支支同你刷呀on9
污糟到七彩,點洗

一個POST就見到成班港孩弱撚智 碗都未洗過都似

過一過水咪洗左
我就唔信啊姐同你一支支咁通
污糟到七彩,點洗

過一過水咪洗左

就算阿姐肯
過兩日老細都屌鳩佢手腳慢求其沖兩野咪得囉洗鬼洗得咁仔細咩
Cls

一早有專門洗鐵飲管既工具喇,反對唔緊要,唔好用污糟依d on9 point

有又點?
問題係D 人唔信洗碗果個會咁好心機同你逐枝洗吖嘛
碗碟夠有專門清洗既設備啦, 你未試過出街食飯D 餐具摸上手痴立立呀?有菜渣痴住我都見過呀

咁即係唔關係咪鐵飲管事喇,叉同長杯咪一樣難洗,睇間餐廳本身乾唔乾淨既姐。

btw, 見過紙飲管,覺得好過用不銹鋼

係架, 根本唔關個質地事, 你同我講洗返枝鐵飲管同洗返乾淨枝膠飲管分別唔大
係重用飲管呢個意念d 人唔buy 吖嘛
叉同長杯佢hae 洗你睇得出, 飲管點睇

咁重用杯叉大家又buy?講真,個杯底污糟你都要飲曬先知喇

我只係覺得香港人平時對餐廳d衛生程度都係眼不見為乾淨。一講要環保改下d做法就屌曬鬼。之前有個“麥記唔俾走杯” Post又係,有回覆話d咖啡彈返上去噴咀度,我真係睇到笑左

我見過citysuper 有呢d 不鏽鋼飲管賣, 本身都想買
但諗諗下唔知點洗所以放返低
我連自己私伙野都驚洗唔乾淨, 何況出街用?
我屋企除左飲管之外, 無其他即棄餐具喇,
因為飲管真係好難洗, 就算係自已洗都覺得好麻煩同埋唔想洗, 咁講你會唔會明個難洗程度同埋分別?

我覺得如果要推行環保, 鼓勵d 人自備餐盒餐具仲好啦
我買外賣有自備食物盒架

我明鐵飲管難洗,所以我都唔睇好,唔覺得好多餐廳會做/做到。只係我覺得:用鐵飲管=>難洗=>餐廳求其洗=>一定污糟 依個論點 on9

利申,唔係環保撚,飲開熱飲,主要因爲健康d

弱智呀
唔通
用膠碗=>易洗=>都求其洗
用飲管=>難洗=>認真逐條認真洗
認真.
一定勁污糟, 我寧願用紙巾刷下杯邊用口飲算, 起碼杯邊你大約都見到係咪污糟
前排先講過話用金屬飲筒仲唔環保
因為你損耗一枝
已經等於n枝膠飲筒
係正常損耗下已經極度浪費
仲未計唔見左
d 環保撚就來玩到茶餐廳要自備杯
污糟到七彩,點洗

過一過水咪洗左

就算阿姐肯
過兩日老細都屌鳩佢手腳慢求其沖兩野咪得囉洗鬼洗得咁仔細咩

留返比條弱智仔慢慢飲啦
污糟到仆街,請都唔食
講咁鳩耐嘅..
其實飲筒一定即棄㗎啦
用啲可降解物料仲好啦

洗難洗, 用刷會刮到有痕積細菌
根本洗嚟都多餘
仲要用個大盒裝住
一條咁細嘅嘢都要勞師動眾去做
肯定d洗碗姐姐沖下水就算,真係唔用好過用
啲匙羹 筷子 上一手阿叔阿婆 放入口妹下妹下

洗碗阿姐一盆萬年洗碗水捽兩下
到你用....又放入口
走飲管減一蚊都大把人走啦
洗撚用呢d咩on9

減5豪都夠,
其實自備最好
成件事都on9,明明係想省錢但又包裝到為環保。
你凍飲加2蚊原意係一蚊冰一蚊飲管,你俾支咁污糟既飲管我用,我會叫你走飲管平番一蚊俾我。咁先係為環保亦公道。

ps會永久blacklist呢間垃圾

肯定唔係為慳錢, 膠飲管返黎真係好平

平時水吧啲杯都係就咁過熱水算,
飲管邊得閒同你洗,
其實自備最好
如果用全透明既可重用膠飲管 大家又接唔接受?
咁就可以睇到有冇污積

最慘香港係假回收, 就算用PET黎做飲管,
最後都係去咗堆填區
前排先講過話用金屬飲筒仲唔環保
因為你損耗一枝
已經等於n枝膠飲筒
係正常損耗下已經極度浪費
仲未計唔見左

https://youtu.be/4wH878t78bw
其實自備都唔會好多人做 大把人出街食就係貪方便唔洗洗野 又唔係個個會帶袋 點會隨身帶住枝鐵飲管出街用完返屋企仲要洗
自己帶鐵飲管算
咪以為不銹鋼好乾淨,用耐咗入面會發黑霉,就咁沖硯水沖唔甩
洗碗條友真係冇咁好心機逐條刷,求其掉落水沖2沖,淘寶貨用一排生埋銹,補充礦物質
我日日用膠飲筒,不了
偽善環保
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞