茶記響應「走塑」改用鐵飲管 網民大讚有心

384 回覆
731 Like 182 Dislike
要多用水去洗又好環保呀?
其實大部分飲品製作多少少工序就可以唔用飲管

以檸茶為例
茶底可以先冷藏或者加冰溝凍後隔走啲冰先上檯
檸檬可以已榨好檸檬汁代替俾客
又或者客篤完後自行拎起啲檸檬

咁最後杯飲品就可以唔用飲管直接飲

係煩仲可能有額外成本
呢啲嘢就睇你有幾想做

Starbucks果啲就直情鼓勵你自備杯
又係睇你有幾想做
出埋鐵牙簽吖笨

遲D 你估唔會呀

一早有專門洗鐵飲管既工具喇,反對唔緊要,唔好用污糟依d on9 point

有又點?
問題係D 人唔信洗碗果個會咁好心機同你逐枝洗吖嘛
碗碟夠有專門清洗既設備啦, 你未試過出街食飯D 餐具摸上手痴立立呀?有菜渣痴住我都見過呀

咁即係唔關係咪鐵飲管事喇,叉同長杯咪一樣難洗,睇間餐廳本身乾唔乾淨既姐。

btw, 見過紙飲管,覺得好過用不銹鋼

係架, 根本唔關個質地事, 你同我講洗返枝鐵飲管同洗返乾淨枝膠飲管分別唔大
係重用飲管呢個意念d 人唔buy 吖嘛
叉同長杯佢hae 洗你睇得出, 飲管點睇

咁重用杯叉大家又buy?講真,個杯底污糟你都要飲曬先知喇

我只係覺得香港人平時對餐廳d衛生程度都係眼不見為乾淨。一講要環保改下d做法就屌曬鬼。之前有個“麥記唔俾走杯” Post又係,有回覆話d咖啡彈返上去噴咀度,我真係睇到笑左

我見過citysuper 有呢d 不鏽鋼飲管賣, 本身都想買
但諗諗下唔知點洗所以放返低
我連自己私伙野都驚洗唔乾淨, 何況出街用?
我屋企除左飲管之外, 無其他即棄餐具喇,
因為飲管真係好難洗, 就算係自已洗都覺得好麻煩同埋唔想洗, 咁講你會唔會明個難洗程度同埋分別?

我覺得如果要推行環保, 鼓勵d 人自備餐盒餐具仲好啦
我買外賣有自備食物盒架

我明鐵飲管難洗,所以我都唔睇好,唔覺得好多餐廳會做/做到。只係我覺得:用鐵飲管=>難洗=>餐廳求其洗=>一定污糟 依個論點 on9

利申,唔係環保撚,飲開熱飲,主要因爲健康d

以檸茶為例

係煩仲可能有額外成本
呢啲嘢就睇你有幾想做

又係睇你有幾想做

其實飲管其中一個用途仲可以避免直接個口掂到個杯

一早有專門洗鐵飲管既工具喇,反對唔緊要,唔好用污糟依d on9 point

篇文都已經有講啦,死弱智仔以為自己好撚醒

以檸茶為例

係煩仲可能有額外成本
呢啲嘢就睇你有幾想做

又係睇你有幾想做

咁呢個就關乎信唔過啲器皿衛生問題
一係嚴格規管業界一係自備器皿先掂

講真
飲管存放其實都好污糟
廚房入面所有煮食用具都可能好污糟
食材工人手腳都可能好污糟
呢啲只有靠規管同自律去改變

但到今日為止只可以隻眼開隻眼閉自欺欺人先
所謂要食就唔好諗
呢粒紅豆冰定曱疾蛋.....
呢粒豆豉定曱疾蛋........

以檸茶為例

係煩仲可能有額外成本
呢啲嘢就睇你有幾想做

又係睇你有幾想做

咁呢個就關乎信唔過啲器皿衛生問題
一係嚴格規管業界一係自備器皿先掂

講真
飲管存放其實都好污糟
廚房入面所有煮食用具都可能好污糟
食材工人手腳都可能好污糟
呢啲只有靠規管同自律去改變

但到今日為止只可以隻眼開隻眼閉自欺欺人先
所謂要食就唔好諗

表面上無污糟野就當乾淨架啦
問題係鐵飲管你見唔到入面

以檸茶為例

係煩仲可能有額外成本
呢啲嘢就睇你有幾想做

又係睇你有幾想做

凍飲加$3蚊你無冰俾人你估啲客會點

有又點?
碗碟夠有專門清洗既設備啦, 你未試過出街食飯D 餐具摸上手痴立立呀?有菜渣痴住我都見過呀

咁即係唔關係咪鐵飲管事喇,叉同長杯咪一樣難洗,睇間餐廳本身乾唔乾淨既姐。

係架, 根本唔關個質地事, 你同我講洗返枝鐵飲管同洗返乾淨枝膠飲管分別唔大

我只係覺得香港人平時對餐廳d衛生程度都係眼不見為乾淨。一講要環保改下d做法就屌曬鬼。之前有個“麥記唔俾走杯” Post又係,有回覆話d咖啡彈返上去噴咀度,我真係睇到笑左

我見過citysuper 有呢d 不鏽鋼飲管賣, 本身都想買
因為飲管真係好難洗, 就算係自已洗都覺得好麻煩同埋唔想洗, 咁講你會唔會明個難洗程度同埋分別?

我買外賣有自備食物盒架

我明鐵飲管難洗,所以我都唔睇好,唔覺得好多餐廳會做/做到。只係我覺得:用鐵飲管=>難洗=>餐廳求其洗=>一定污糟 依個論點 on9

利申,唔係環保撚,飲開熱飲,主要因爲健康d

你條撚樣唔好咁多廢話,落場洗一日先
環保撚全家上上下下死後落地獄喂狗
一定會好污糟,點會逐支同你刷⋯
鍾意咬飲筒點算

有又點?

我買外賣有自備食物盒架

其實自己屋企洗既話飲管有幾難洗?驚既咪洗潔精開啲水浸下咪得
不鏽鋼/玻璃既應該仲易洗

有又點?

我買外賣有自備食物盒架

其實自己屋企洗既話飲管有幾難洗?驚既咪洗潔精開啲水浸下咪得
不鏽鋼/玻璃既應該仲易洗

我係洗碗條友求奇幫你沖下算鳩數,仲拎枝野慢慢同你係度刷咩

以檸茶為例

係煩仲可能有額外成本
呢啲嘢就睇你有幾想做

又係睇你有幾想做

檸茶無原片檸檬 你都幾難交貨
何必你點比客人調整杯野酸d定無咁酸
茶底一雪就會好難飲 會易澀同變色變味

講衛生 你覺得個雪櫃係咪定期有清洗先?
檸檬汁同茶底有無蓋好
亦都好易野蟻
呢d都唔單止係成本問題咁簡單

講到尾都係睇你信唔信個商戶做好衛生
要挑剔實有位入佢地
污糟到七彩,點洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞