粟米斑腩飯疑無石斑 富臨漁港多間分店遭票控

257 回覆
363 Like 5 Dislike
唔係不嬲約定俗成嘅咩
劉婆婆於富臨集團旗下的富城火鍋海鮮酒家打工11年,2006年入職至今皆未曾放假,每日工時6小時,其間更曾加長工時,「11年以來,我每個月都做足咁多日,冇放過假,新年都返工,係得間中病假冇返工」

商品説明條例落實左咁耐

醒目就一早改曬名避嫌

仲大大聲叫石班,抵比人捉
牛肉球有幾多%係牛肉?

咁佢係咪牛肉呀?
如果標榜和牛肉球但無和牛咪拉得囉
佢唔比人告嘅話對改咗名既食店好唔公平
先唔好講賣幾錢
兩間店賣同一種魚,但名就叫
粟米石斑
粟米魚塊
比著你都會揀石斑

同菠蘿包性質上唔同,樓上好多人解釋咗
所以你都唔會見到海關捉菠蘿包
龍利柳都唔抵被人告喎
88元食石斑?海關去年7月及今年3月多次向富臨集團放蛇,在富臨全港多間分店購買「粟米石斑塊」,化驗後懷疑富臨將鯰魚當石斑售賣。海關控告6間分店違反《商品說明條例》,案件昨提堂,辯方稱欲以「承諾」代替檢控,不留案底。記者昨以顧客身份到涉案分店,發現餐牌已轉成「粟米魚塊」,但有經理仍稱是「石斑」,後來經侍應提醒後改口「魚囉」。有律師指,若最終驗出魚塊無石斑,口頭要約也屬違法。
蟹柳其實冇蟹肉
係辯法on9唔識駁係通俗用法姐
係辯方on9唔識駁係通俗用法姐
https://baike.baidu.com/item/%E6%96%91%E8%85%A9

斑腩 编辑

1 简介
2 煮法
简介编辑
斑腩(或称鱼腩)是用高价的海鱼如石斑鱼或青斑鱼的肚肉炸成,不同于斑球。但现在香港的茶餐厅和快餐店通常用急冻的龙利或青衣等廉价杂鱼制成。斑腩可煮成古法炆斑腩。

上面炒晒車

以前真係用斑 整

我記得我細個食過

不過而家D90 後自己未食過
所以 以為班腩係咁

酒樓以前真係會用斑腩/塊,因為魚池日日有魚死,咁入左雪櫃到午市未拎黎賣囉。家下就仲有幾多酒樓有魚池??
幫富臨個D 人都唔知係唔係打手

依單野同老婆餅, 菠蘿包, 碗仔翅完全唔同
擺到明係用低價食材冒充高價食材, 同上次百佳單油魚變龍脷一樣
唔知有咩好幫口

好多燒臘鋪以前夠賣燒鴨話俾你知係燒鵝添, 就係有商品說明之後先變番燒鴨
你會唔會又幫下佢地口啊
西炒飯
話約定俗成果班
你地仲封建過班廢老
出去餐廳睇下啦
翅改素翅
鮑粒通粉改素鮑粒通粉好耐啦

人地幫消費者爭取權益
理懵撚仲係度冇菠蘿冇老婆冇楊州
以為自己好好笑
掛羊頭賣豬肉

抵死
佢寫明石班就on9啦,咁真係用石班整既要點叫?真。栗米石班飯 ?
佢唔比人告嘅話對改咗名既食店好唔公平
先唔好講賣幾錢
兩間店賣同一種魚,但名就叫
粟米石斑
粟米魚塊
比著你都會揀石斑

同菠蘿包性質上唔同,樓上好多人解釋咗
所以你都唔會見到海關捉菠蘿包

菠蘿包冇菠蘿

朱古力冇豬

西多士冇屎

老婆餅無老婆
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞