粟米斑腩飯疑無石斑 富臨漁港多間分店遭票控

257 回覆
363 Like 5 Dislike
之前飲食台有個post有分大快活大家樂啲魚係咩魚

無寫乜魚fish fillet=鯰魚

得大家樂早餐果陣係鱈魚柳
之前飲食台有個post有分大快活大家樂啲魚係咩魚

無寫乜魚fish fillet=鯰魚

得大家樂早餐果陣係鱈魚柳

有無LINK
約定俗成既野唔駛咩啦
無心欺騙純粹想個名好聽的話應該識分辨
好撚野喎連登仔
乜撚野粟米斑腩唔係斑係香港飲食文化一部分?
幾時香港飲食文化係多左造假同濫竽充數?
我只係知 粟米 斑腩 飯
最基本就係會比粟米汁 石斑腩 同 飯我
唔撚係斑腩就寫翻做魚聊魚塊囉
你估食得碟頭飯真係介意你舊魚咩

你真係以為40蚊碟飯會有真斑?如果你衷心相信咁我只可以話對唔住,但鋪頭呃左你,佢真係抵比人拉,因為冇顧及到弱智人士邏輯思維不足既問題。

唔知你係咪都衷心相信菠蘿包有菠蘿、乞衣雞係乞衣整比你食、西炒飯係用個西⋯⋯靜靜地話你知,其實全部都唔關事,佢地全部都呃緊你

以你個邏輯,其實乜撚野都唔需要有真食材喎

你叫魚翅,我整碗粉絲俾你食得唔得撚??仲有,好心唔好咁撚低質低智
用D典故菜式/食物名黎混淆視聽得唔得?

幫你條懵撚講埋又點話,夫婦肺片無夫婦,過橋米橋無橋,老婆餅無老婆,得未??

下次你條懵撚叫你豬肉,我直接上狗肉俾你

岩丫!呢個世界有樣野叫碗仔翅,又真係冇翅得粉絲喎,係咪又要拉晒D小販?

不嬲粟米斑塊大家都知唔係真斑架啦,我唔知你點定義邊個係典故邊個係行騙,但有D野大家不嬲都係約定俗成心知肚明囉

鮮蝦雲吞又可以捉人用雪藏蝦
山竹牛肉實際上係得支竹冇山竹
鳳爪又洗唔洗拉丫?山雞充鳳凰

前個幾年 修訂商品說明條例
百老匯 豐澤改晒電腦廣告字眼
https://www.qtsa.com/filemanager/qtsainthespotlight/en/upload/3/1384162810.pdf
同埋你睇一睇第三十至第三十四

有d 野係廣告 過度誇大係唔犯法
例如 龍 鳳 呢d 野有常識既人會知無呢種生物
但係你寫到明係班腩

唔係所有約定俗成既野都岩
屌你唔通餐牌寫 解渴液 15蚊
俾杯水你得唔得
人地俾足時間你去改menu啦
條例幾耐呀

如果你死都要講菠蘿包例子
如果可以令所有產品寫既野都符合返商品
咁我覺得菠蘿包都要改名
呢係改好社會既必要犧牲
我覺得無問題喎

咁碗仔翅?
諗起早幾日有個post話富臨難食
就有呢單野

富臨連鎖酒樓真心劣
第一次見到年輕人會奴性過廢老
垃圾富臨抵死啦,成間野D職員同食物都係垃圾
銀包無銀
好撚野喎連登仔
乜撚野粟米斑腩唔係斑係香港飲食文化一部分?
幾時香港飲食文化係多左造假同濫竽充數?
我只係知 粟米 斑腩 飯
最基本就係會比粟米汁 石斑腩 同 飯我
唔撚係斑腩就寫翻做魚聊魚塊囉
你估食得碟頭飯真係介意你舊魚咩

你真係以為40蚊碟飯會有真斑?如果你衷心相信咁我只可以話對唔住,但鋪頭呃左你,佢真係抵比人拉,因為冇顧及到弱智人士邏輯思維不足既問題。

唔知你係咪都衷心相信菠蘿包有菠蘿、乞衣雞係乞衣整比你食、西炒飯係用個西⋯⋯靜靜地話你知,其實全部都唔關事,佢地全部都呃緊你

以你個邏輯,其實乜撚野都唔需要有真食材喎

你叫魚翅,我整碗粉絲俾你食得唔得撚??仲有,好心唔好咁撚低質低智
用D典故菜式/食物名黎混淆視聽得唔得?

幫你條懵撚講埋又點話,夫婦肺片無夫婦,過橋米橋無橋,老婆餅無老婆,得未??

下次你條懵撚叫你豬肉,我直接上狗肉俾你

岩丫!呢個世界有樣野叫碗仔翅,又真係冇翅得粉絲喎,係咪又要拉晒D小販?

不嬲粟米斑塊大家都知唔係真斑架啦,我唔知你點定義邊個係典故邊個係行騙,但有D野大家不嬲都係約定俗成心知肚明囉

鮮蝦雲吞又可以捉人用雪藏蝦
山竹牛肉實際上係得支竹冇山竹
鳳爪又洗唔洗拉丫?山雞充鳳凰

前個幾年 修訂商品說明條例
百老匯 豐澤改晒電腦廣告字眼
https://www.qtsa.com/filemanager/qtsainthespotlight/en/upload/3/1384162810.pdf
同埋你睇一睇第三十至第三十四

有d 野係廣告 過度誇大係唔犯法
例如 龍 鳳 呢d 野有常識既人會知無呢種生物
但係你寫到明係班腩

唔係所有約定俗成既野都岩
屌你唔通餐牌寫 解渴液 15蚊
俾杯水你得唔得
人地俾足時間你去改menu啦
條例幾耐呀

如果你死都要講菠蘿包例子
如果可以令所有產品寫既野都符合返商品
咁我覺得菠蘿包都要改名
呢係改好社會既必要犧牲
我覺得無問題喎

咁碗仔翅?

碗仔翅同菠蘿包分別係邊到?

$500既碗仔翅真係用翅,$5既係冇翅,去隔離post睇,連消委會都話有機會告得入
正經嘢唔做走去搞屎棍
粟米班腩飯唔係用石班個個都知㗎啦 根本就係香港飲食文化一部分嚟
遲啲會唔會連雞尾包魚香茄子楊州炒飯都告埋

傻閪咪你呢D
乜撚野都要接受架咩?
咁而家的確係富臨錯喎
你做乜撚野?

解決提出問題嘅人
問題就不存在

樓下餐廳
菠蘿包冇菠蘿

朱古力冇豬

番去facebook啦
其實好簡單, D人雖然明知道唔係石斑, 但都以為係雪魚之類, 如果佢地知道係鯰魚, 我諗大部份人都唔食算數

你話咁樣唔係呃係乜
樓主copy文都錯
佢係因為賣粟米石班飯所以畀人告呀柒頭
就算話係斑腩都係衰
你落單要個西蘭花炒斑腩/斑球
廚房用鯰魚柳當斑腩
你肯唔肯收貨磅水?
唔好同我講咩咁平就預咗冇斑腩
你有本事嘅就同我碟碟都真係用斑腩
而家你又要度縮用鯰魚 又要掛個斑腩名賣貴啲
你同啲雞話要掛貞節牌坊有咩分別?

https://topick.hket.com/article/1511029?lcc=at

m記良心企業 用美國貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞