粟米斑腩飯疑無石斑 富臨漁港多間分店遭票控

257 回覆
363 Like 5 Dislike
正經嘢唔做走去搞屎棍
粟米班腩飯唔係用石班個個都知㗎啦 根本就係香港飲食文化一部分嚟
遲啲會唔會連雞尾包魚香茄子楊州炒飯都告埋
好多都叫魚塊啦
正經嘢唔做走去搞屎棍
粟米班腩飯唔係用石班個個都知㗎啦 根本就係香港飲食文化一部分嚟

不如話油魚係鱈魚黎
正經嘢唔做走去搞屎棍

多得你呢種人,以前d食肆先成日搵食客笨

五毛JR
正經嘢唔做走去搞屎棍

傻閪咪你呢D
乜撚野都要接受架咩?
咁而家的確係富臨錯喎
你做乜撚野?
鯰鯰鯰鯰魚
唔好鬧住

以前D班腩係用另一種魚整

好味好多

食得出明顯唔同

不過唔識分係乜魚
https://baike.baidu.com/item/%E6%96%91%E8%85%A9

斑腩 编辑

1 简介
2 煮法
简介编辑
斑腩(或称鱼腩)是用高价的海鱼如石斑鱼或青斑鱼的肚肉炸成,不同于斑球。但现在香港的茶餐厅和快餐店通常用急冻的龙利或青衣等廉价杂鱼制成。斑腩可煮成古法炆斑腩。

上面炒晒車

以前真係用斑 整

我記得我細個食過

不過而家D90 後自己未食過
所以 以為班腩係咁
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%96%91%E8%85%A9

斑腩[編輯]
維基百科,自由的百科全書
斑腩(或稱魚腩)是用高價的海魚如石斑魚或青斑魚的肚肉炸成,不同於斑球。但現在香港的茶餐廳和快餐店通常用急凍的龍利或青衣等廉價雜魚製成。斑腩可煮成古法炆斑腩。

在台灣,最常食用的魚肚為虱目魚的魚肚,可在台灣的一些小吃店見到。
咁究竟係咩肉?
是咪非洲虱

越南沙巴囉
唔好鬧住

以前D班腩係用另一種魚整

好味好多

食得出明顯唔同

不過唔識分係乜魚

以前好似實淨D, 厚身D
班腩好過班塊
班塊用龍脷果D, 又薄又滑孱孱咁
魚翅航空無女
胸圍入面冇胸
以前用真材實料真係好好食
老婆餅無老婆。
碗仔
正常唔係有指引指明咩係班腩架咩?
碗仔

素翅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞