粟米斑腩飯疑無石斑 富臨漁港多間分店遭票控

257 回覆
363 Like 5 Dislike
當年沙士過左經濟開始轉好酒樓賣緊88蚊 依家就黎2018想問賣緊幾錢? 唔係幫富臨打手 而係應該sense 到自己比呢個價食緊咩落肚 心知肚明啦 上面好多人既心態同以前有條大陸佬係女人街50蚊買隻撈 發現係假嘅之後告9檔主一樣咁on9 食野要睇價架 撚樣

宜家係無人舉報,海關自己屎忽痕走去搞事啊

你係咪開食物舖而家驚到懶屎呀

開食物舖添呀 笑到我晒d屎出黎呀
咁以後咸魚雞粒炒飯係咪一定比足料
估唔到富臨都有打手,富臨集團旗下全部食肆都係垃圾

幾垃圾都好 咪一樣大把人去食
好撚野喎連登仔
乜撚野粟米斑腩唔係斑係香港飲食文化一部分?
幾時香港飲食文化係多左造假同濫竽充數?
我只係知 粟米 斑腩 飯
最基本就係會比粟米汁 石斑腩 同 飯我
唔撚係斑腩就寫翻做魚聊魚塊囉
你估食得碟頭飯真係介意你舊魚咩
當日海狗搞補習行業,寫得少少唔準確都告
而家咪幾好,全世界攬炒
好撚野喎連登仔

唔通見葛博士個樣on9政棍就心知佢唔係真係讀到 phD 就唔使告佢呀
好撚野喎連登仔

你真係以為40蚊碟飯會有真斑?如果你衷心相信咁我只可以話對唔住,但鋪頭呃左你,佢真係抵比人拉,因為冇顧及到弱智人士邏輯思維不足既問題。

唔知你係咪都衷心相信菠蘿包有菠蘿、乞衣雞係乞衣整比你食、西炒飯係用個西⋯⋯靜靜地話你知,其實全部都唔關事,佢地全部都呃緊你

幾多錢先有?50?60?70?80?
你寫左一樣 賣第二樣 就係犯法
唔好推個波落消費者到
立法果陣就話傳統野會豁免,得閒食飽飯冇屎屙就鳩告
立法果陣就話傳統野會豁免,得閒食飽飯冇屎屙就鳩告

碗仔翅
發覺而家真係好多人係on9
幫緊你去檢控d講大話既垃圾商家
等你唔好咁易俾人呃
你仲要走出黎話佢呃我冇所謂喎多舊魚
唔知係點撚樣諗野

班小學雞放聖誕假
好撚野喎連登仔

你真係以為40蚊碟飯會有真斑?如果你衷心相信咁我只可以話對唔住,但鋪頭呃左你,佢真係抵比人拉,因為冇顧及到弱智人士邏輯思維不足既問題。

唔知你係咪都衷心相信菠蘿包有菠蘿、乞衣雞係乞衣整比你食、西炒飯係用個西⋯⋯靜靜地話你知,其實全部都唔關事,佢地全部都呃緊你

做撚完功課未阿小朋友? 邊個係弱智人士都未搞清楚
你就真係對你老母唔住喇
咁撚大個人竟然咁撚弱智
知唔撚知菠蘿包唔撚係因為有菠蘿先叫菠蘿
係因為個形狀似菠蘿
乞衣雞係因為以前有個乞衣無廚具
將隻雞連毛 泥 柴草包住隻雞去煮
所以用呢個方法煮隻雞就叫乞衣雞
西炒飯係因為用以前個角度睇 用料西式
番茄 火腿 ... ...
粟米斑腩飯係真係因爲單純碟野有粟米汁 斑腩 同飯
先叫粟米斑腩飯 兩者命名原因唔同 點撚樣比較?
唔撚識就Google下啦 做乜事衝出黎柒?
阿對唔住 唔撚記得左你係弱智人士 唔撚識Google
邏輯錯 偷換概念比人篤穿左就扮假膠深潛啦
重要死雞撐飯蓋
丫 你之後會唔會覆我你無用隻死雞撐個飯蓋?
順帶一提 就算西炒飯真係用閪去炒
都係叫閪炒飯
好撚野喎連登仔

做撚完功課未阿小朋友? 邊個係弱智人士都未搞清楚
你就真係對你老母唔住喇
咁撚大個人竟然咁撚弱智
知唔撚知菠蘿包唔撚係因為有菠蘿先叫菠蘿
係因為個形狀似菠蘿
乞衣雞係因為以前有個乞衣無廚具
將隻雞連毛 泥 柴草包住隻雞去煮
所以用呢個方法煮隻雞就叫乞衣雞
西炒飯係因為用以前個角度睇 用料西式
番茄 火腿 ... ...
粟米斑腩飯係真係因爲單純碟野有粟米汁 斑腩 同飯
先叫粟米斑腩飯 兩者命名原因唔同 點撚樣比較?
唔撚識就Google下啦 做乜事衝出黎柒?
阿對唔住 唔撚記得左你係弱智人士 唔撚識Google
邏輯錯 偷換概念比人篤穿左就扮假膠深潛啦
重要死雞撐飯蓋
丫 你之後會唔會覆我你無用隻死雞撐個飯蓋?
順帶一提 就算西炒飯真係用閪去炒
都係叫閪炒飯

fd上面大把呢啲柒頭,連個事件問題本質都未搞得清楚

就班冇腦港豬就係到講咩幾十蚊就想食石班,咩老婆餅送老婆,揚州炒飯要去揚州炒,嘩真係屌你老味咁都講得出

真心明白點解香港會搞成咁,亦都好彩香港冇民主

因為港豬真係好撚蠢好冇邏輯思維好撚低端
重有上有有人話傳統野豁免
幾時粟米斑腩飯變左傳統?
個名背後有乜野典故同由來?
係唔係相傳有間酒樓度縮想偷雞慳翻筆
用鯰魚代替石斑去呃人 所以就有粟米斑腩飯(鯰魚)呢個名
http://www.chef-diary.com/recipe/10604
主要食材
急凍龍脷柳 1 磅

https://www.openrice.com/zh/recipe/%E7%B2%9F%E7%B1%B3%E6%96%91%E5%A1%8A/561
1. 急凍龍脷魚柳解凍後,加入鹽、胡椒粉、蛋白及麻油醃味30分鐘

https://www.youtube.com/watch?v=ioosT84iXtQ
材料(二至三人份量) Ingredients (2-3 persons)
五百克魚柳/斑腩 500g fish fillet (片中使用急凍龍脷魚柳)

Google 左幾個
咁算唔算約定俗成

利申:art... H

2011年,時任香港財政司司長曾俊華被市民問起粟米斑塊飯的大概價錢(約港幣三十多元)時未能作答,
被不少市民批評不知民間疾苦,激進政黨社民連行委黃浩銘在示威時企圖向政府官員投擲粟米斑塊飯飯盒洩憤[1][2]。
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E7%B2%9F%E7%B1%B3%E7%9F%B3%E6%96%91%E5%A1%8A

鬍鬚曾.......... 好撚在當年唔撚答你
總係有d人食開屎
人地比飯佢食反而覺得人地奇怪
可唔可以告班A CUP港女平胸都叫自己女人

叻唔切?
人哋講撚到明,又寫撚到明係石斑
結果唔係石斑,即係欺騙咪告囉,有乜撚野問題
因為真係有餐廳用石斑

菠蘿包就九成九都係無菠蘿,大家都知係個名
仲要話老婆餅無老婆,驗吓智商啦,弱智梗係搵唔到
唔撚明點解第一頁會有二百幾正評

連登仔真係好可憐,仲點撚樣反共
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞