【終於有答案】點解網上買戲飛要手續費

140 回覆
451 Like 4 Dislike
屋企樓下兩間戲院
成日比人叫幫手買
我諗我都係時候收收手續費
從來唔係網上買,無啦啦要我俾多10蚊買左睇唔到又冇得退,我想睇直接走去買仲好,多人排隊咪唔睇
我點都唔入戲院
你咪慢慢收 收撚飽佢

等一排fb咪有得睇
睇唔明
點解罷買網上飛會係抗議手法
係要令佢少咗客佢先會改善㗎喎
乜logic
上面有巴絲話點解唔早兩日買
首先戲院唔近我屋企,行去好麻煩
其次有時我想睇嘅片並非大熱片
唔係間間戲院都有
最近嘅都要去相隔十幾個地鐵站嘅戲院(仲要轉地鐵線)
咁我無理由為咗買飛
嘥車錢去一轉嗰間戲院買架?

你覺得貴咪唔好睇囉
純粹商業決定

d公司就係睇中你地網上買嘅需求大,所以先加價
等同上面所講凍飲加3蚊一樣,加兩粒冰落去一定唔值錢,分分鐘熱飲無溝"希"過成本可能仲貴
但人地個售價唔只睇成本黎做決定架嘛,仲會睇埋你個需求

我讀過Econ,我知公司會想extract埋consumer surplus,我個回覆係回應緊嗰d屌我哋點解唔早d去戲院買飛嘅人ok?

同埋紅字真係低質到爆,連論點都稱不上,等於d藍絲叫黃絲「咁多不滿咪移民囉」一樣

紅字個個唔係論點,個個係結論
我係講緊d人又拉到落去霸權一陣又話搶你錢

同埋問得你點解唔去買正正就係imply緊你搭車去個cost大過你畀手續費個cost,正正係一個商業決定

上面都有人覆咗你啦:鬼唔知呢個係商業決定咩~
有人拉落霸權你咪reply番嗰d人囉,我又無argue過「點解網上買要收手續費」,我明顯只係解釋緊自己點解唔早兩日去戲院買,你急於拋書包都睇啱人先拋吖唔該
上網加10蚊/8蚊,計埋車費時間可能爭少少
有冇諗過,如果過多2年 上網買要每張+$25,你會唔會仲上網買?

以前我記得+$6,我都多上網買
而家加$10+排隊用得信用卡discount,我多左排隊
上面有巴絲話點解唔早兩日買
首先戲院唔近我屋企,行去好麻煩
其次有時我想睇嘅片並非大熱片
唔係間間戲院都有
最近嘅都要去相隔十幾個地鐵站嘅戲院(仲要轉地鐵線)
咁我無理由為咗買飛
嘥車錢去一轉嗰間戲院買架?

你覺得貴咪唔好睇囉
純粹商業決定
d公司就係睇中你地網上買嘅需求大,所以先加價
等同上面所講凍飲加3蚊一樣,加兩粒冰落去一定唔值錢,分分鐘熱飲無溝"希"過成本可能仲貴
但人地個售價唔只睇成本黎做決定架嘛,仲會睇埋你個需求

係戲院呢個case:
當網上賣同現場賣成本係差不多嘅話
佢網上賣貴d就變左係price discrimination嘅一種
係好常見嘅Econ現象

上面屌個d人明顯係左膠底,人地點定價你都要吹到咩霸權,笑死咩

Dis你老味咩
佢兩款售價都offer 比所有人咁濟
係你自己time cost唔同就只係傾向用死一種係你個人選擇 關乜事
On9
以前同個商業罪案調查科既啊SIR傾過,好多演唱會飛就算原價轉售他人都係犯法架。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞