【終於有答案】點解網上買戲飛要手續費

140 回覆
451 Like 4 Dislike
上面有巴絲話點解唔早兩日買
首先戲院唔近我屋企,行去好麻煩
其次有時我想睇嘅片並非大熱片
唔係間間戲院都有
最近嘅都要去相隔十幾個地鐵站嘅戲院(仲要轉地鐵線)
咁我無理由為咗買飛
嘥車錢去一轉嗰間戲院買架?
就算佢真係Cut,咪將戲飛價錢加番10-20蚊

戲飛加價係線上線下同價,變咗通漲嘅問題,性質唔同
香港好多野都係咁
做開就變唔到

你改就比人排 比人針
cityline個ser又廢 又獨市 根本就係毒瘤黎
唔係間間戲院都有
咁我無理由為咗買飛

你覺得貴咪唔好睇囉
純粹商業決定
d公司就係睇中你地網上買嘅需求大,所以先加價
等同上面所講凍飲加3蚊一樣,加兩粒冰落去一定唔值錢,分分鐘熱飲無溝"希"過成本可能仲貴
但人地個售價唔只睇成本黎做決定架嘛,仲會睇埋你個需求

係戲院呢個case:
當網上賣同現場賣成本係差不多嘅話
佢網上賣貴d就變左係price discrimination嘅一種
係好常見嘅Econ現象

上面屌個d人明顯係左膠底,人地點定價你都要吹到咩霸權,笑死咩

好多院線d手續費係直接俾cityline
唔撚係定價策略
只係將個cost轉嫁俾消費者

cityline UA架喎
唔係間間戲院都有
咁我無理由為咗買飛

你覺得貴咪唔好睇囉
純粹商業決定

d公司就係睇中你地網上買嘅需求大,所以先加價
等同上面所講凍飲加3蚊一樣,加兩粒冰落去一定唔值錢,分分鐘熱飲無溝"希"過成本可能仲貴
但人地個售價唔只睇成本黎做決定架嘛,仲會睇埋你個需求

我讀過Econ,我知公司會想extract埋consumer surplus,我個回覆係回應緊嗰d屌我哋點解唔早d去戲院買飛嘅人ok?

同埋紅字真係低質到爆,連論點都稱不上,等於d藍絲叫黃絲「咁多不滿咪移民囉」一樣
排隊買加20蚊手續費就解決問題啦
啲人真係好on9
唔通你上網買嘢淘寶amazon又收你手續費
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞