北衛星客運廊

1001 回覆
23 Like 116 Dislike
想請教下通咩公司泊係北衛?

唔定架喎,不過只有細機泊個度

港龍有一半機都北衛星

仲有大陸三大、印尼garuda、菲航、馬航呢D都見過

馬航而家轉左用A333飛 轉在泊中場
想請教下通咩公司泊係北衛?

唔定架喎,不過只有細機泊個度

港龍有一半機都北衛星

仲有大陸三大、印尼garuda、菲航、馬航呢D都見過

馬航而家轉左用A333飛 轉左泊中場
分享一下其他設計有問題既例子先

我印象中NSC有兩個閘口係有牽連。

由於上落客都係同一層既關係,當arrival道門打開時,就算點啪完卡㩒埋密碼,departure 道門都唔會開到,呢個係幾好嘅保安設計。

但有兩個閘口因為並排連住,(我唔就得幾號閘,當住501同502先)而501就係左邊,近扶手梯d,502就係右邊(係角落位),當502落客時,d人要路過501先去到扶手梯。

假如501同502都有客準備上/落,即係話502落客時,501要上客既話就一定要等502 d客走哂先可以放客,換言之501隻機好可能遲左上客而delay
分享一下其他設計有問題既例子先

我印象中NSC有兩個閘口係有牽連。

由於上落客都係同一層既關係,當arrival道門打開時,就算點啪完卡㩒埋密碼,departure 道門都唔會開到,呢個係幾好嘅保安設計。

但有兩個閘口因為並排連住,(我唔就得幾號閘,當住501同502先)而501就係左邊,近扶手梯d,502就係右邊(係角落位),當502落客時,d人要路過501先去到扶手梯。

假如501同502都有客準備上/落,即係話502落客時,501要上客既話就一定要等502 d客走哂先可以放客,換言之501隻機好可能遲左上客而delay

多咗呢舊嘢,嗰啲22-28位push back 成日delay
Back
Back

仲推乜嘢
push

仲推乜呀
北衛星冇機去星加坡喎
而家最應該 upgrade 嘅係行李系統

其實香港個行李系統算係咁 下面都唔夠人做野 機就大把 做都做唔切

跟本請唔到人
套系統upgrade到幾先進幾咁自動化都無用
唯有等下啦
由一開始唔起原本 design 好o既 X 型 terminal
走去見步行步起埋晒 d on9 T2 .... etc
根本係只會愈搞愈亂 , 成個 layout 唔順暢
飛機同埋地勤/接駁車 d 走位都唔理想

btw T2 似乎會拆/改裝做三跑接駁點
冇眼睇

呢個我都明﹐一定要讓飛機行先。如果當初下面起條隧道咪幾好。不過我覺得北衛星始終有好過冇,上落機唔洗行樓梯、日曬雨淋

上落機唔洗行樓梯個到唔係中場客運廊咩
同埋中場客運廊下層閘口都係要搭巴士行樓梯

中場客運廊係200幾號嗰D閘口喎 坐APM去嘅
我講緊以前未有北衛星時,泊出面D機咪要坐巴士用梯車,即係啟德咁樣

中場都有outer bay嫁!

係喎
巴打試過?

因為中場對出都有啲outerbay ,無奶油係“隔甩底” 坐咁遠水路巴士出去。
北衝星係垃圾
搞到果邊啲ground traffic 塞到西咁
專做narrow body 又低效率
泊outerbay 兩架巴士出齊客閂門走人啦
起舊野浪費電浪費空間
如果話唔夠閘口用點解當年要turn down X型中場客運廊起呢舊阻撚住哂嘅北衛星之後而家又要再起條低效率嘅一字型中場客運廊?
咪就係北衛星無撚用先要去起

香港機管局無撚用, 管個機場當係商場咁管淨係識睇今年有無錢賺
頭痛醫頭腳痛醫腳
永遠唔識睇五年後十年後會點

北衛星係諗住做班大陸閪轉機客架,點知班柒頭買曬經澳飛淨係去澳門賭錢者。

其實香港個行李系統算係咁 下面都唔夠人做野 機就大把 做都做唔切

錢問題

錢問題

又遠又低人工做乜要入機場做
過左去北衛星有冇得返返去主大樓架?

一直都好想去參觀但次次都坐唔到用北衛星嘅飛機

其實可以 你坐返原來架車就可以返t1

正確

上星期先試過
上星期第一次喺北衛星落機
由落機到拎哂行李走得都係35分鐘 算幾快啦
不過搭巴士呢樣真係幾濕鳩 好彩嗰陣冇機pushback/taxi
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞