北衛星客運廊

1001 回覆
23 Like 116 Dislike
起北衛星其實冇問題, 佢係用2個Outer Bay位去extend做10個橋位

如果你唔起北衛星, 果個位係可以泊到十幾架機呀, 但你接駁巴士位得兩個, 到時就有機泊bay但冇位泊巴士

中場客運廊係200幾號嗰D閘口喎 坐APM去嘅
我講緊以前未有北衛星時,泊出面D機咪要坐巴士用梯車,即係啟德咁樣

中場都有outer bay嫁!

係喎
巴打試過?

無,我搭開嗰兩間航空唔會擺中場

我講緊以前未有北衛星時,泊出面D機咪要坐巴士用梯車,即係啟德咁樣

係喎
巴打試過?

而家變咗HX/UO專用咁
但奇怪嗰邊又冇廚叉lounge

係喎
巴打試過?

HX個 lounge起緊,剛剛先火燭完

火燒旺地

其實好多夜晚機都去中場,LH LX TK 個堆
試下撞正push back or taxing

呢個我都明﹐一定要讓飛機行先。如果當初下面起條隧道咪幾好。不過我覺得北衛星始終有好過冇,上落機唔洗行樓梯、日曬雨淋

結構問題 個條路係起唔到

當初 無唸過起舊咁既野架 配埋個ON9無極限既T2 呢2舊野簡直係on 9 既代表作

北衛星我覺得合理喎,T2確係缺乏遠見。其實T1南北兩邊係預留畀擴展用,要加check-in/行李位點解唔可以起嗰度,而要整多個T2?而加咁多人online check-in,又有kiosk,遲D甚至自己搞埋行李寄艙,要用嘅空間可以壓縮

好似 T1 都準備擴建
Google "P583 T1 Annex Building & Car Park 4 Expansion"

呢個我都明﹐一定要讓飛機行先。如果當初下面起條隧道咪幾好。不過我覺得北衛星始終有好過冇,上落機唔洗行樓梯、日曬雨淋

上落機唔洗行樓梯個到唔係中場客運廊咩
同埋中場客運廊下層閘口都係要搭巴士行樓梯

係喎
巴打試過?

用過中場outer bay
部機停正係中場中間以為有橋,不過就係中間位無橋要坐車
一字平排最on9

你講緊最新個中場客運廊?
未有機會用過,但一字有咩問題?應該係最有效利用土地空間嘅設計喎,而且嗰邊仲夠位遲D起多個一字。Denver機場都係類似設計

原本係X 型,你話一字排開有效定一號客運Y 型有效就要專家答。

上落機唔洗行樓梯個到唔係中場客運廊咩
同埋中場客運廊下層閘口都係要搭巴士行樓梯

係喎
巴打試過?

我今年試過2次都係同一個位
部機其實泊係MFC既最中間位
https://www.google.com.hk/maps/@22.3100132,113.9192382,798m/data=!3m1!1e3?hl=zh-TW
即係中間左手邊部機個2個位
個度會ON99冇橋
落機搭巴士轉2個彎去對面中間部機頭位有個巴士入口入MFC再轉ATM去T1

其實我係想貼佢2張圖佢內文我無睇過 唔敢話SIN好過HKG但 計50X既話 香港可以話係前無古人創新一流實唔實用就見仁見智。

正常airlines W/B 做long haul 接 細機做transit 好多都係駁巴士出outer bay 係outer bay 起個小型terminal 我見識少,亦唸唔到有咩實際用途。係會舒服左既上機個段唔使曬/DUP雨。但operation 黎講就...我唸做ramp operation 既好多都寧願係bay 位多過50X

其實對於客嚟講,而家最慘係6X個啲位落,行去APM又遠,mid-field 打爆左
部APM又上唔到

反而outerbay/NSC 一落巴士就係入境, 行最少路

唔鍾意嗰邊落機,行餐死
不過要等行李的話就冇所謂,早去到都係要等
不過APM好似預咗位加車卡? 班次亦可以密d

其實mtr已經測試緊6卡 只係差車廂未運到

IHI / 三菱好忙架
北衝星係垃圾
搞到果邊啲ground traffic 塞到西咁
專做narrow body 又低效率
泊outerbay 兩架巴士出齊客閂門走人啦
起舊野浪費電浪費空間
如果話唔夠閘口用點解當年要turn down X型中場客運廊起呢舊阻撚住哂嘅北衛星之後而家又要再起條低效率嘅一字型中場客運廊?
咪就係北衛星無撚用先要去起

香港機管局無撚用, 管個機場當係商場咁管淨係識睇今年有無錢賺
頭痛醫頭腳痛醫腳
永遠唔識睇五年後十年後會點

唔鍾意嗰邊落機,行餐死
不過要等行李的話就冇所謂,早去到都係要等
不過APM好似預咗位加車卡? 班次亦可以密d

其實mtr已經測試緊6卡 只係差車廂未運到

IHI / 三菱好忙架

APM又係含撚大
啲冷氣肯定由啟用到而家接近廿年都無洗過
果朕upup臭臭嘅味簡直好似有十個臭狐肥佬企正喺你隔離咁

火燒旺地

其實好多夜晚機都去中場,LH LX TK 個堆

LX唔會去中場
北衝星係垃圾
起舊野浪費電浪費空間
如果話唔夠閘口用點解當年要turn down X型中場客運廊起呢舊阻撚住哂嘅北衛星之後而家又要再起條低效率嘅一字型中場客運廊?

香港機管局無撚用, 管個機場當係商場咁管淨係識睇今年有無錢賺
頭痛醫頭腳痛醫腳

北衛星咁細空間都做到有10個閘口,仲有位做商店,算係咁喇。主大樓做番wide body有咩問題
好多航空公司飛narrow body架,一來客量問題,二來外地細機場未必handle到大機,有實際需要
北衝星係垃圾
起舊野浪費電浪費空間

頭痛醫頭腳痛醫腳

北衛星咁細空間都做到有10個閘口,仲有位做商店,算係咁喇。主大樓做番wide body有咩問題
好多航空公司飛narrow body架,一來客量問題,二來外地細機場未必handle到大機,有實際需要

問題係佢擺喺個交通繁忙嘅位
早兩星期我試過要出去
撞啱20定22位有機要推
結果架巴士泊咗喺個路口等咗成三個字都去唔撚到
北衝星係垃圾
起舊野浪費電浪費空間

頭痛醫頭腳痛醫腳

早兩星期我試過要出去

其實佢係t1駁nsc個問題姐, 但北衛星的確係增加左細機上落客效率

早兩星期我試過要出去

其實佢係t1駁nsc個問題姐, 但北衛星的確係增加左細機上落客效率

你要睇埋啲機本身traffic
唔好話巴士要讓飛機
果個位搞到會塞飛機

仲有咁樣歡迎narrow body飛啲三四線大陸port
直接提升咗跑道同其他機場設施嘅飽和度但由於載客量低所以拖低哂使用效率

早兩星期我試過要出去

你要睇埋啲機本身traffic
唔好話巴士要讓飛機
果個位搞到會塞飛機

仲有咁樣歡迎narrow body飛啲三四線大陸port
直接提升咗跑道同其他機場設施嘅飽和度但由於載客量低所以拖低哂使用效率

菲、馬、印尼、台灣、俄國遠東嗰d都有飛窄體機

早兩星期我試過要出去

唔係太明白佢點提升上落客效率
佢都係用巴士運人過去大樓 乘客再上翻大樓再經橋上機
就咁睇 其實巴士嘅數量同就咁用outer bay上機嘅一模一樣 甚至多咗
因為如果用outer bay可以按人頭決定用幾多部巴士 反而如果去北衛星 你控制唔到啲客幾時過去 所以難啲打爆每一部巴士 效率其實低咗
就咁睇最明顯嘅好係唔使班客日曬雨淋上機

早兩星期我試過要出去

唔係太明白佢點提升上落客效率
佢都係用巴士運人過去大樓 乘客再上翻大樓再經橋上機
就咁睇 其實巴士嘅數量同就咁用outer bay上機嘅一模一樣 甚至多咗
因為如果用outer bay可以按人頭決定用幾多部巴士 反而如果去北衛星 你控制唔到啲客幾時過去 所以難啲打爆每一部巴士 效率其實低咗
就咁睇最明顯嘅好係唔使班客日曬雨淋上機

我完全明白你想講咩
不過唔好睇少日曬雨淋個分別
仲有上落樓梯,行李多或者老人家係好吃力
行平路d人一定快d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞