北衛星客運廊

1001 回覆
23 Like 116 Dislike

北衛星咁細空間都做到有10個閘口,仲有位做商店,算係咁喇。主大樓做番wide body有咩問題
好多航空公司飛narrow body架,一來客量問題,二來外地細機場未必handle到大機,有實際需要

問題係佢擺喺個交通繁忙嘅位
早兩星期我試過要出去
撞啱20定22位有機要推
結果架巴士泊咗喺個路口等咗成三個字都去唔撚到

其實佢係t1駁nsc個問題姐, 但北衛星的確係增加左細機上落客效率

唔係太明白佢點提升上落客效率
佢都係用巴士運人過去大樓 乘客再上翻大樓再經橋上機
就咁睇 其實巴士嘅數量同就咁用outer bay上機嘅一模一樣 甚至多咗
因為如果用outer bay可以按人頭決定用幾多部巴士 反而如果去北衛星 你控制唔到啲客幾時過去 所以難啲打爆每一部巴士 效率其實低咗
就咁睇最明顯嘅好係唔使班客日曬雨淋上機

佢用左3個(?)Outerbay巴士位去變做10個橋位喎
而家無十個啦 得返九個位
push

香港機場完勝新加坡蟑宜機場
起3跑 係咪會拆埋t2 再重練
起3跑 係咪會拆埋t2 再重練

機管局話係「改建」
實則要加番入境層落去,舊有結構唔知仲會剩番幾多喇
如果係X451-X459落機你就仆街 d行李都唔知要等幾耐先去到地牢
北衛星/outerbay不知幾有用
做一個緩衝區 /內地細機上落
當主要bay位full曬/臨時有change 就可以用呢兩個位上落客

其實大機點解都會用outer bay?
又唔係似冇位
如果係X451-X459落機你就仆街 d行李都唔知要等幾耐先去到地牢

中場等出行李幾次都係 過完關再等多at least 30 mins

泊呢到不敢想像

中場等出行李幾次都係 過完關再等多at least 30 mins

泊呢到不敢想像

試過泊呢度等左個半鐘
我果件重要算係早出

泊呢到不敢想像

試過泊呢度等左個半鐘
我果件重要算係早出

點會泊呢邊,泊得呢到機場9成爆鑊,呢到維修/貨機位嚟

泊呢到不敢想像

試過泊呢度等左個半鐘
我果件重要算係早出

點會泊呢邊,泊得呢到機場9成爆鑊,呢到維修/貨機位嚟

呢個唔係維修位來 你揸杏證去唔到呢到
btw呢到好似係客同貨用嘅停機坪 但睇返張野佢冇包埋for客機
北衛星/outerbay不知幾有用
做一個緩衝區 /內地細機上落
當主要bay位full曬/臨時有change 就可以用呢兩個位上落客

又唔係似冇位

有機會隻機有耐都未飛下一班,廢事泊埋閘口落完客,又要拖去出去擺,
直情擺出面落客。

我外行人都係咁估
幾次都係港航A330返港夜機
應該係第二朝先再飛
所以我好唔like林超英等人成日攞「唔夠bay位」嚟大做文章

又唔係似冇位

有機會隻機有耐都未飛下一班,廢事泊埋閘口落完客,又要拖去出去擺,
直情擺出面落客。

我外行人都係咁估
應該係第二朝先再飛
所以我好唔like林超英等人成日攞「唔夠bay位」嚟大做文章

港航就算夜機返香港,泊響outer bay,隻機冇耐都會再飛,通常飛凌晨去曼谷嗰啲航班,當然,去曼谷嗰啲乘客都會響520至525上機

利申 內行人
尋日返港,第一次用北衛星客運廊。之前見好多人話起嚟嘥錢又多9餘,又話坐巴士好on9,但我真心覺得好方便喎

我架機晚上10點左右落地,一落機行出機橋,落扶手電梯行幾步就上巴士,等咗2分鐘就開車,架車行咗4分鐘左右,落車行幾步上扶手電梯,跟住眼前已經係入境櫃位。去小解2分鐘,然後等行李,10分鐘左右我2件行李已經到齊。其實有咩咁差

香港機場而家有撚可能十分鐘拎再行李

講大話都搵個好d

又唔係似冇位

直情擺出面落客。

我外行人都係咁估
應該係第二朝先再飛

我淨係知 香港機場等行李越黎越耐 廁所核核突突

全部野靠晒部apm 第日三跑咁大個terminal 一死apm 全部含撚

港航就算夜機返香港,泊響outer bay,隻機冇耐都會再飛,通常飛凌晨去曼谷嗰啲航班,當然,去曼谷嗰啲乘客都會響520至525上機

利申 內行人

中場之前好似唔係開24小時
不過而家見D凌晨機都去番晒中場了

又唔係似冇位

直情擺出面落客。

我外行人都係咁估
應該係第二朝先再飛

我淨係知 香港機場等行李越黎越耐 廁所核核突突

全部野靠晒部apm 第日三跑咁大個terminal 一死apm 全部含撚

好似有後備軌

又唔係似冇位

直情擺出面落客。

我外行人都係咁估
應該係第二朝先再飛

利申 內行人

咁係因為航空公司為平D揀outer bay,定係真係唔夠位?

又唔係似冇位

直情擺出面落客。

我外行人都係咁估
應該係第二朝先再飛

利申 內行人

咁係因為航空公司為平D揀outer bay,定係真係唔夠位?

香港航空係因為平所以揀outer bay,而港龍航空夜晚返香港泊outer bay嘅飛機就通常會泊過夜第二朝先至用。第二朝會有拖車拉d機由outer bay去t1或者北衛星
而家最應該 upgrade 嘅係行李系統
而家最應該 upgrade 嘅係行李系統

其實香港個行李系統算係咁 下面都唔夠人做野 機就大把 做都做唔切
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞