北衛星客運廊

1001 回覆
23 Like 116 Dislike
尋日返港,第一次用北衛星客運廊。之前見好多人話起嚟嘥錢又多9餘,又話坐巴士好on9,但我真心覺得好方便喎

我架機晚上10點左右落地,一落機行出機橋,落扶手電梯行幾步就上巴士,等咗2分鐘就開車,架車行咗4分鐘左右,落車行幾步上扶手電梯,跟住眼前已經係入境櫃位。去小解2分鐘,然後等行李,10分鐘左右我2件行李已經到齊。其實有咩咁差
一字平排最on9
去上機試下丫
一字平排最on9

你講緊最新個中場客運廊?
未有機會用過,但一字有咩問題?應該係最有效利用土地空間嘅設計喎,而且嗰邊仲夠位遲D起多個一字。Denver機場都係類似設計
試下撞正push back or taxing

呢個我都明﹐一定要讓飛機行先。如果當初下面起條隧道咪幾好。不過我覺得北衛星始終有好過冇,上落機唔洗行樓梯、日曬雨淋

呢個我都明﹐一定要讓飛機行先。如果當初下面起條隧道咪幾好。不過我覺得北衛星始終有好過冇,上落機唔洗行樓梯、日曬雨淋

結構問題 個條路係起唔到

當初 無唸過起舊咁既野架 配埋個ON9無極限既T2 呢2舊野簡直係on 9 既代表作

北衛星我覺得合理喎,T2確係缺乏遠見。其實T1南北兩邊係預留畀擴展用,要加check-in/行李位點解唔可以起嗰度,而要整多個T2?而加咁多人online check-in,又有kiosk,遲D甚至自己搞埋行李寄艙,要用嘅空間可以壓縮

上落機唔洗行樓梯個到唔係中場客運廊咩
同埋中場客運廊下層閘口都係要搭巴士行樓梯

中場客運廊係200幾號嗰D閘口喎 坐APM去嘅
我講緊以前未有北衛星時,泊出面D機咪要坐巴士用梯車,即係啟德咁樣
一字平排最on9

未有機會用過,但一字有咩問題?應該係最有效利用土地空間嘅設計喎,而且嗰邊仲夠位遲D起多個一字。Denver機場都係類似設計

北衛星同中場係兩樣嘢來的。

當初 無唸過起舊咁既野架 配埋個ON9無極限既T2 呢2舊野簡直係on 9 既代表作

北衛星我覺得合理喎,T2確係缺乏遠見。其實T1南北兩邊係預留畀擴展用,要加check-in/行李位點解唔可以起嗰度,而要整多個T2?而加咁多人online check-in,又有kiosk,遲D甚至自己搞埋行李寄艙,要用嘅空間可以壓縮

北衛星泊既全部都係narrow body, 用返 outer bay 己經夠。
原本既 T2 設計可以參考

https://thehousenewsbloggers.net/2014/08/18/香港赤鱲角輸給新加坡樟宜-急需改善機場服務,/

好少機場會起舊野黎for narrow body A/C 係香港先咁有遠見咁有錢做呢樣野

我去過既機場直情無

上面你引篇文之前睇過。作為一個普通市民,發表任何意見都係正常,但呢個人利用佢以前身份嘅剩餘光環去評論佢專業以外嘅嘢,老實講,我相當反感。

淨係睇佢個比較表,已經好有問題。有咩證據顯示樟宜多閘口係導致佢服務好嘅因素?點解有咁嘅假設?或者可能係佢地使用閘口嘅效率不佳,所以先要起咁多個?
一字平排最on9

北衛星同中場係兩樣嘢來的。

我知。但北衛星唔係一字平排喎
我問過mott macdonald d 人點解唔起apm,佢地話有propose 過比aa,不過aa 話無budget ban 左。

我去過既機場直情無

上面你引篇文之前睇過。作為一個普通市民,發表任何意見都係正常,但呢個人利用佢以前身份嘅剩餘光環去評論佢專業以外嘅嘢,老實講,我相當反感。

淨係睇佢個比較表,已經好有問題。有咩證據顯示樟宜多閘口係導致佢服務好嘅因素?點解有咁嘅假設?或者可能係佢地使用閘口嘅效率不佳,所以先要起咁多個?

其實我係想貼佢2張圖佢內文我無睇過 唔敢話SIN好過HKG但 計50X既話 香港可以話係前無古人創新一流實唔實用就見仁見智。

正常airlines W/B 做long haul 接 細機做transit 好多都係駁巴士出outer bay 係outer bay 起個小型terminal 我見識少,亦唸唔到有咩實際用途。係會舒服左既上機個段唔使曬/DUP雨。但operation 黎講就...我唸做ramp operation 既好多都寧願係bay 位多過50X

其實對於客嚟講,而家最慘係6X個啲位落,行去APM又遠,mid-field 打爆左部APM又上唔到

反而outerbay/NSC 一落巴士就係入境, 行最少路

我去過既機場直情無

其實我係想貼佢2張圖佢內文我無睇過 唔敢話SIN好過HKG但 計50X既話 香港可以話係前無古人創新一流實唔實用就見仁見智。

正常airlines W/B 做long haul 接 細機做transit 好多都係駁巴士出outer bay 係outer bay 起個小型terminal 我見識少,亦唸唔到有咩實際用途。係會舒服左既上機個段唔使曬/DUP雨。但operation 黎講就...我唸做ramp operation 既好多都寧願係bay 位多過50X

其實對於客嚟講,而家最慘係6X個啲位落,行去APM又遠,mid-field 打爆左
部APM又上唔到

反而outerbay/NSC 一落巴士就係入境, 行最少路

唔鍾意嗰邊落機,行餐死
不過要等行李的話就冇所謂,早去到都係要等
不過APM好似預咗位加車卡? 班次亦可以密d
我問過mott macdonald d 人點解唔起apm,佢地話有propose 過比aa,不過aa 話無budget ban 左。

梗係無budget,有錢都留返起三跑

我講緊以前未有北衛星時,泊出面D機咪要坐巴士用梯車,即係啟德咁樣

中場都有outer bay嫁!
一字平排最on9

北衛星呀on9
中場客運廊搭乜撚野巴士呀

中場都有outer bay嫁!

係喎
巴打試過?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞