匯豐打電話比我想ban我戶口

187 回覆
5 Like 125 Dislike
明報專訊】匯豐銀行表示,為防範金融犯罪,該行將於今年大規模要求客戶更新個人資訊,包括提交身分證明文件、戶口資金來源及帳戶用途等,覆蓋範圍包括零售、企業及機構以致私人銀行客戶。匯豐香港區行政總裁施穎茵表示,若客戶在指定時間內未能提供資料,該行有可能會凍結其戶口。

未提供資料或被凍結戶口

這項措施名為「HSBC Safeguard」,在去年3月已經推出,故匯豐於去年已接觸部分客戶要求更新資料。而施穎茵表示,今年將更大規模地接觸不同客戶,除了新開戶的客人外,其餘所有客戶都有機會被要求更新資料。個人客戶方面,該行會要求提交住址、聯繫方式、職業、收入及帳戶用途。至於工商金融客戶,則要求更詳盡的資料及證明文件,包括業務性質、擁有權架構、業務營運國家、資金來源及帳戶用途等,客戶亦可能需要就往來其帳戶的交易提供額外資料。

個人客戶須提交職業收入等資料

她強調,匯豐一般會給予客戶30至60日限期以提交所需文件,如果長達數個月沒有回覆,該行就有機會凍結其戶口。她表示,近年不法分子多利用銀行系統犯案,故匯豐有必要遵循防範金融罪案的最高標準,而此舉亦是為了保障客戶資產。

研網上平台方便客戶

近年國際間對反洗錢的監管要求日趨嚴謹,導致不少銀行推出令客戶感到不便的措施,金管局亦多次要求銀行在監管及普及金融兩方面取得平衡。施穎茵表示,希望客戶諒解,而該行同時會提升科技水平以協助客戶更新資料,例如正研發網上平台,讓客戶可透過互聯網提交所須資料。施穎茵續稱,正與香港應科院合作,由匯豐訂出相關要求,邀請初創企業利用應科院提供的技術平台,設計解決方案。

比人罸獲金彩你都傻
匯豐垃圾左好多
係香港開間公司再匯過黎有無得諗?
留名學野, 點樣將大陸啲錢過黎香港,
我相信好多人都想知

有找換店做緊,實際上佢係係大陸收你大陸戶口d錢,然後先係香港戶口轉返d錢入你香港戶口,筆錢無真正出過境,只係互換咁解,不過咁大筆錢係銀行眼中都係有問題

咁點解你唔咁做, 要人手運落黎
其實一次過入晒落去有咩問題,
香港既銀行真係好撚7 麻煩又落後
次次出事都係匯豐
我相信好多人都想知

有找換店做緊,實際上佢係係大陸收你大陸戶口d錢,然後先係香港戶口轉返d錢入你香港戶口,筆錢無真正出過境,只係互換咁解,不過咁大筆錢係銀行眼中都係有問題

一開頭約4,5個月前已經係咁做,之後就打來,係第一次
第二次係啱啱打來,應該係呢兩個星期入機入得密
次次出事都係匯豐

其實佢無話要ban我,不過打來兩次我諗機會都好大
我相信好多人都想知

去第間銀行開個公司戶口會唔會好啲呀, 私人戶口就問姐
公司戶口幾千萬應該好撚少事?
2月幾先家道中落 12月就有塊地賣俾錢你
我相信好多人都想知

去第間銀行開個公司戶口會唔會好啲呀, 私人戶口就問姐
公司戶口幾千萬應該好撚少事?

公司戶口 d税點計?
屌,老老實實,d錢都帶左落黎咪搵個地方放現金囉,買個夾萬擺屋企又得,今時今日放錢落銀行有金咩,到你要用嘅時候先將要用嗰啲入落銀行即刻做transaction好過。

擺喺屋企比火燒左嘅機會仲低過比銀行煩同埋凍結

點解講咁耐都冇人同意呢樣野,現今錢放銀行仲有咩好處
轉定都得 無論你解釋點合理都好 都9成會ban
2月幾先家道中落 12月就有塊地賣俾錢你

Long story, 你有追post就應該知我老豆幫人孭債,間公司係一路蝕緊錢幾年,好彩嘅係塊地係自己。新年過後無耐我老豆就話公司(連地)賣左,找左筆債就淨地呢筆錢,分四期收錢,上個月收齊。
屌,老老實實,d錢都帶左落黎咪搵個地方放現金囉,買個夾萬擺屋企又得,今時今日放錢落銀行有金咩,到你要用嘅時候先將要用嗰啲入落銀行即刻做transaction好過。

其實當發明左atm同cheque之後
放錢入銀行係一種方便
我老豆都係

成500幾萬以前同人夾份開廠賣左股份
依家逐次20000帶返香港,開個新既建行ac做人仔定期

銀行d人都有問過佢d錢點黎
老豆話大陸拎落黎,再俾埋大陸農行提款證明就無再問了

我諗再有錢入就會ban,所以唔入住啦,下次去銀行睇下可以點搞

我諗再有錢入就會ban,所以唔入住啦,下次去銀行睇下可以點搞

開定其他銀行acc啦 佢話ban就ban架喇
如果真係ban 通常通知完你一個月唔洗就ban acc
我老豆都係

成500幾萬以前同人夾份開廠賣左股份
依家逐次20000帶返香港,開個新既建行ac做人仔定期

銀行d人都有問過佢d錢點黎
老豆話大陸拎落黎,再俾埋大陸農行提款證明就無再問了

中資可能無咁緊,學巴打話齋HSBC比人罰驚左

開定其他銀行acc啦 佢話ban就ban架喇
如果真係ban 通常通知完你一個月唔洗就ban acc

有個出糧戶口,ICBC驚唔驚?
有無睇新聞嫁

匯豐前排先中完招 比人罰左勁多錢

而家佢地對不明來歷既資金好著緊

何況你唔交證明既 當你洗黑錢都好正常

其實當發明左atm同cheque之後
放錢入銀行係一種方便

幾百萬既 買個靚d既夾萬 燒到出年都唔會爆
HSBC 呢排真係好癲
我個公司戶口無啦啦ban 左
無海外大陸轉帳,
無大銀碼入or 出
呢幾個月得幾筆千幾至3-4千客嘅cash deposit
平時都係用黎autopay 公司油卡多
入面得幾萬蚊
之前無打過比我check 同問。
無啦啦就收到信

封信係點講?依家我所有廣告都接,驚miss左佢地d call

真係唔知做乜9
打去又唔講你聽淨係叫你去處理戶口cancel
真心收信前無收過任何通知聯絡
成個月收個幾千cash deposit 都唔得菜檔個d點算

Compliance 有risk base approach,如果你係開菜檔,有大量現金存款係會理解,佢會睇你啲transaction,睇下有冇啲月份日子會大上大落,入完啲錢走左去邊咁,類似咁分析晒再衡量你用菜檔洗錢嘅風險

你預佢ban咗你都得啦
半年入4球嘢,又冇充分理據。
銀行做生意係比較風險同回報
除非你俾好多錢佢賺,中咗AML就冇ga la。
好心你入現金就打散黎入啦

你預佢ban咗你都得啦
半年入4球嘢,又冇充分理據。
銀行做生意係比較風險同回報
除非你俾好多錢佢賺,中咗AML就冇ga la。
好心你入現金就打散黎入啦

點樣打散來入?
來緊d錢我先入我出糧戶口同我細妹戶口
好似真係好難解釋...銀行出信通常真係準備好哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞