沈陣營第六十六期 - 不聽師父言,沈判在眼前

1001 回覆
8 Like 1 Dislike

唔好教人依d野!有d師弟可能連大升市都賺唔到錢,先學行再學走!

升市揸正股就可以賺錢,跌市就要玩衍生/期,都唔同層次。

跌市交投少,好難開單邊嘅,多數時間呆滯,突然又升幾日咁,除咗睇啱大方向仲要定力夠,加埋本多揸長

呢期日日千億,佢業績計成交量,唔係升或跌喎,輸錢都收手續費嘅

跌市實縮,成交量我印象中2百億附近都試過,問題係依家唔確定係真入熊一,分分鐘入去就瀨嘢,牛熊有打靶,不如炒市沽期指,反正真係轆落去實有大跌千點一日嘅,唔令到市場冇晒信心離場未入熊

跌市交投少,好難開單邊嘅,多數時間呆滯,突然又升幾日咁,除咗睇啱大方向仲要定力夠,加埋本多揸長

呢期日日千億,佢業績計成交量,唔係升或跌喎,輸錢都收手續費嘅

跌市實縮,成交量我印象中2百億附近都試過,問題係依家唔確定係真入熊一,分分鐘入去就瀨嘢,牛熊有打靶,不如炒市沽期指,反正真係轆落去實有大跌千點一日嘅,唔令到市場冇晒信心離場未入熊

沽期指佢抽一抽都蝕好甘

本多終勝就係咁嚟,方向冇錯捱到價實得,不過炒賣邊有百份百理性,實出錯
其實真係唔知跌乜? 跌返700升上去嘅指數水份?

師父: 發酵緊, 講左好耐

師父: 發酵緊, 講左好耐

師父:騰遜下年要有6倍增長先值依家呢個價

睇返今朝師傅係77台既講法

佢同兩個財演都係覺得年尾D基金獲利沽貨,埋單計數放年假
基金會揸返D BETA細D既股票 沽出D估值高既股票 所以700呢類股票沽盤好多
基金唔會12月先同你搏命

所以黎緊個方向應該係明年1月第2個星期開始明朗

基金會揸返D BETA細D既股票 沽出D估值高既股票 所以700呢類股票沽盤好多

交數明嘅,呢個我都咁諗,不過呢輪忍手為高
\|/

【股壇串到盡】醫生與我(沈大師)(第153期)

今期「股壇串到盡」諗咗兩個題目俾羅尚沛,一個係「A股」,另一個題目係「醫生」。其實第二個題目雖然係近期熱話,但又太敏感,斷估佢唔會揀。點知條友仔真係要睇醫生,咁無辦法,唯有就一齊去講醫生吧!但老實講,呢啲咁嘅話題,背後私底下談論就有,有邊個夠膽公開地說三道四呢?

87年入行,第一次聽到有所謂「公司醫生」一詞。感冒睇普通科醫生、牙痛睇牙科醫生、眼痛睇眼科醫生,公司出事就要靠公司醫生去救。當年最為人樂道的公司醫生,就是韋理(Bill Willie),佢最為人樂道的,就是挽救瀕臨倒閉的和記洋行,再將其與黃埔船塢合併,成立和記黃埔。公司醫生當然不是醫生,而是商管及財務高手,主要工作是為企業救亡,重新建立價值。

財務高手被稱為「醫生」,在下又見過真正「醫生」扮做企管事家。初入行之時,公司派我去服務一位客人,此君姓程,在間外資行做投資顧問,一見面就自稱Dr. Ching。你知喇,初出茅廬,見到佢在外資行做,又要人叫佢做Dr.,自然會覺得佢一定係商管博士之類。後來得知,原來佢真係醫生,係Doctor,唔係博士。佢要其他人叫佢Doctor Ching,並沒有假冒,只是你地誤會啫,問你服未?自此之後我每逢認識自稱Doctor之人,一定會問清楚,呢位Doctor係「醫生」定係「博士」。「醫生」係醫人叻過玩財技,金融博士就應該投資叻過打救人。若然撈埋一齊,就好容易出事!

過去咁多年,有不少客人真的是做醫生的,佢地在投資方面是兩個極端。大部分醫生客都是頗為保守的,最重要是安全至上。但有部分就進取到令我自己也自愧不如。佢哋乜嘢投機活動都啱,股票、外匯、期指、窩輪 ⋯⋯。總之越是大上大落就越啱佢胃口。

猩猩
陰謀論如同內幕。信唔信都無用。因為無你份知。
其實700跌左咁多日都只係跌到一個月前既價位,即係一個月前買都暫時未駛蝕。蝕到爬係度都係高追左牛果班(包括我) 。諷刺既係,我全部正股,以今日收市價計,全部都未駛蝕。
重拾升浪既話我第一時間用黃頁顫住佢個肚大大力用鎚仔打落去
沈判月

You better not call
You better not cry
Better not put
And standing aside
Louie Sham is coming to town

Santa Claus Rally

屌那聲,聖誕歌都有師父
沈判月

You better not call
You better not cry
Better not put
And standing aside
Louie Sham is coming to town

Santa Claus Rally

屌那聲,聖誕歌都有師父

沽期指佢抽一抽都蝕好甘

本多終勝就係咁嚟,方向冇錯捱到價實得,不過炒賣邊有百份百理性,實出錯

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞