[威士忌7] 想了解威士忌? 入黎傾下威經啦

1001 回覆
39 Like 4 Dislike
酒精感再低d
下次會搵另一支試
[member]啱啱開咗枝caol ila ob cs 2008 edition
好typical caol ila果種嘅泥煤味但係柔和好多
而且新開瓶61.6%唔加水都唔覺得好辣
作為caol ila fans覺得好正
不過我攞過依支野唔同杯試
結果棄用glencairn

有咩分別?
我得glencairn
酒精感再低d
下次會搵另一支試

我覺得而家酒精感都低
啱啱去咗吸精飲佢支包桶,我覺得麻麻但又唔算差

你有機會玩唔同杯就明

吸精新支包桶
我又唔會話佢麻麻既
好caol ila 既caol ila
只係ib 黎講冇乜特別
新手留名乜都唔識
本身飲開啤酒
間唔中先掂whisky
覺得jack daniels幾好
睇過資料佢係美國no.1銷量, 全球第8
但又唔分年份
屋企有呢三支
其實係咪垃圾...?
新手留名乜都唔識
本身飲開啤酒
間唔中先掂whisky
但又唔分年份
屋企有呢三支
其實係咪垃圾...?

首先巴要分清楚幾個概念,
Whisky 不等於 whiskey
1.Jacky daniels = whiskey = 美國威/愛爾蘭威
2. Scotch = Whisky , 入面再分Blended whisky 同 Single malt whisky
3. 銷量=品質?? whiskey普遍認為係比較易入口, 廠廣告仲會教你加冰,溝野飲
所以銷量一定會高過single malt好多
新手留名乜都唔識
本身飲開啤酒
間唔中先掂whisky
但又唔分年份
屋企有呢三支
其實係咪垃圾...?

4. 美威嘅資料(年份), 我唔係專家, 請睇
https://www.google.com.hk/amp/s/kknews.cc/food/rekkgj4.amp
5. 其實美威同蘇威,無話分咩邊個比較好,
如果你鍾意杯杯清, 飲得爽嘅, Jack daniel比較適合成班人飲;
但係如果你想慢慢飲, 想試到唔同威士忌點解可以有唔同變化, 經過入門接觸到搵到最鍾意嘅威士忌呢個過程,可以試下single malt

琴晚飯局酒聚
飲一半都到頂

學到野
喺朋友屋企飲過scotch既
入口有煙燻味,好正
有邊隻推介,想買番支試吓
鴻源好似做緊 Laphroaig Select Cask 399 快啲狗衝入翻枝
talisker 10 la 唔洗諗
尋日開post諗住開d 少人試既入門款 不過差幾份 睇下依度有冇巴打有興趣

Kilkerran 12yo 46%
Kilkerran 係牌子名 好似ancnoc 咁
廠名叫Glenglye 因為間廠算新新地 都係上年(2016)先有正式core 款 除左依支之外 仲有支8yo cask strength 試
上網睇tasting notes 似乎係又果味又奶油
B:$55/50ml

Blair Athol 15yo 花與動物 43%
(依支如果你準備去lover 既Blair Athol tasting 就可以skip)
見依支其實ib 都比較多主打sherry cask
但依支冇寫應該都係混桶 但sherry cask 佔既比例似乎幾多下
ob基本款得依支 其他都係ib 想試ib 不妨試左依支再比較

估計酒體薄 水果味 會有些少硫味
C: $65/50ml

B: Kilkerran 12yo 仲有3份
C: Blair Athol 15yo 仲有1份

想要可pm我

https://t.me/hkgautumnflower
新手留名乜都唔識
本身飲開啤酒
間唔中先掂whisky
但又唔分年份
屋企有呢三支
其實係咪垃圾...?

首先巴要分清楚幾個概念,
Whisky 不等於 whiskey
1.Jacky daniels = whiskey = 美國威/愛爾蘭威
2. Scotch = Whisky , 入面再分Blended whisky 同 Single malt whisky
3. 銷量=品質?? whiskey普遍認為係比較易入口, 廠廣告仲會教你加冰,溝野飲
所以銷量一定會高過single malt好多
喺朋友屋企飲過scotch既
入口有煙燻味,好正
有邊隻推介,想買番支試吓
鴻源好似做緊 Laphroaig Select Cask 399 快啲狗衝入翻枝

巴有無係鴻源見到有TTL賣?
冇留意

點解你地d圖成日倒轉
無倒轉喎
新手一問
想買第一枝威士忌,大家對’響’呢枝有咩評價
PC見係倒轉左WOR....
頭已側
用iphone睇又無事
新手一問
想買第一枝威士忌,大家對’響’呢枝有咩評價

淨係飲過響17,唔係我杯茶
不過有fd好like

我覺得香味上做得好好
但味就麻麻

不過你係指邊支響?
有唔同年份/nas
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞