降魔的(16)

1001 回覆
66 Like 8 Dislike
今年好想小馬扲獎
但係signal個勢幾勁

如何推小馬攞獎
今年好想小馬扲獎
但係signal個勢幾勁

如何推小馬攞獎

2登仔越捧越霉是常識.....
趙永洪sense到肥仔出左事,無立刻轉身嗰下
其實tvb根本唔知d人鐘意咩 見佢拍得糖心就知咩料

但佢知廣告商鍾意D咩
其實頒獎禮D獎一早安排好,就算降魔的好反應都趕唔切
今集有為解釋咗咁耐, 明顯係想講精靈係陽, 魔係陰, 應該係並存.
廢石成日9UP集天地之正氣, 而黑鼠就吸人既負能量, 就算打得死佢咪又係轉化第2隻?
小馬到底係咩轉生, 以廢石既能力應該解釋唔到, 唔知到時點講解? 定其實開頭已經伏線咗聖羅蘭出來解釋?

一陣話佢係如來弟子金蟬子轉世,就膠晒

[FF mode]萬綺雯客串:驅魔龍族馬氐一家[/FF mode]

Wiki話唔知咩托世,所以d血咁勁

Wiki之前劇情無樣中喎...
而家睇緊琴晚果集
個肥佬死得勁慘

點解今年出年先頒獎

點解今年出年先頒獎

好似等埋糖沁3同宮心計個d

比著平時即刻轉身跟住震驚>大叫

男人的驚訝

男人的驚訝

不敢面對
今集有為解釋咗咁耐, 明顯係想講精靈係陽, 魔係陰, 應該係並存.
廢石成日9UP集天地之正氣, 而黑鼠就吸人既負能量, 就算打得死佢咪又係轉化第2隻?
小馬到底係咩轉生, 以廢石既能力應該解釋唔到, 唔知到時點講解? 定其實開頭已經伏線咗聖羅蘭出來解釋?

但琴晚既鋪排我反而覺得係馬明係陽 精靈係陰
所以馬明吸晒屎坑石d能力

男人的驚訝

不敢面對

醫院個幕又係世界級
男人內疚想忍住唔喊
但講多幾句都終於忍唔住
無綫的員工自發性提供原創故事橋段,並獲接納及開拍成劇集
無綫的員工自發性提供原創故事橋段,並獲接納及開拍成劇集

情節都係tvb d編劇作返
之前以為芷若會魔化,但而家證明唔係

啤啤就擺明犧牲, 會唔會芷若最後同馬季有好結局呀…?

照套路應該會馬明內疚啤啤死 所以結局自己一個繼續降魔

第二輯會出現一個同啤啤一樣樣嘅女仔同芷若小馬玩多次三角戀
之前以為芷若會魔化,但而家證明唔係

啤啤就擺明犧牲, 會唔會芷若最後同馬季有好結局呀…?

照套路應該會馬明內疚啤啤死 所以結局自己一個繼續降魔

第二輯會出現一個同啤啤一樣樣嘅女仔同芷若小馬玩多次三角戀

咁咪變返tvb平常d膠戲.....

男人的驚訝

不敢面對

醫院個幕又係世界級
男人內疚想忍住唔喊
但講多幾句都終於忍唔住

尋日denial anger bargaining
今日應該depression同acceptance
marco好好戲
畀翠如做應該全部同一個表情
泣血薔薇係唔係講展明點芷若既感情
泣血薔薇係唔係講展明對芷若既感情

【收視分析師】《降魔的》力壓《誇世代》 馬國明:口碑最緊要
撰文: 溫菁莉 發佈日期:2017-11-22 12:00 最後更新日期:2017-11-22 12:39
歡迎收睇逢星期三中午嘅《收視分析師》,上星期大市整體氣氛由《降魔的》為主導,在網友同觀眾的熱烈帶動下,升幅續擴至0.9點,平均為25.4點,曾高見25.9點再創一個月高位。至於8點半的《誇世代》,倒跌0.6點,收報23.9點,劇集未有太大驚喜,中場收視表現較為疲乏。《降魔的》與《誇世代》兩者相差1.5點,即係前者幾乎多10萬名觀眾睇過。《降魔的》上星期進入戲肉,上演一幕又一幕的動人場面,這幾幕催淚彈令不少觀眾都為之動容。

對於《降魔的》會否拍第二輯,馬明接受訪問時就話,有時開拍續集未必好。
【收視分析師】《降魔的》《誇世代》收視平手 其實馬明已經贏咗
對於《降魔的》跑贏大市,更差0.1就到馬明心目中「好高」的位置,《香港01》亦特意找來馬國明傾幾句,不過他對收視有另一番見解,他說:「而家嘅收視好難統計,好難要求觀眾8點半9點半返到屋企坐低睇電視,我見有好多人都會第二日返工搭車或者食飯先睇,大家睇電視習慣已經改變了,對於我哋嚟講,最重要口碑好,亦證明監製同編審嘅劇本好。」至於會否希望拍攝第二輯?馬明就以自己2012年的作品《On Call 36小時 》做例子,「當時第一輯好成功,但到《On Call 2》講真我覺得係有些問題,原因係第一輯嘅編審之後離開了公司。所以《On Call 2》搵咗第二個編審寫,其實要生多一個故仔好難,所以當時嘅反應未有太好,我覺得要開續集嘅大前提係咪真係有得寫落去,我覺得呢點要留意!」馬明的意思真係呼之欲出,簡單來說,就是見好就收,不要拍到觀眾覺得爛才懂得收手。

《誇世代》上個星期平均收視只有23.9點。
至於8點半播出,幾乎TVB全台總動員的《誇世代》播到今日13集為止,由於支線多,追看位未集中,令收視有壓力,本周更比上周微跌,只得23.6,但最近各位主角陳豪、森美同李佳芯,都開始多人討論,希望會有幫助。

雖然本周收視和《降魔的》相比只差1.5點,但論兩套劇製作成本及演員陣容來比,其實《誇世代》收視是輸得慘烈,記住強調的是收視,容後會解釋,由此可見,大堆頭掛帥未必帶動到收視,以今次《誇世代》為例似乎就未有太大幫助。
更不利的情況就是下星期一開始就會播出重磅藍籌股《溏心風暴3》,兩輯平均收視分別32點及35點,這麼亮麗嘅往績,加上儲了十幾年的「溏粉」,監製劉家豪亦一向計算準確,我大膽推算《誇世代》會有更大壓力,除非劇情上追看性加強,否則遇到《溏心風暴3》,《誇世代》將會被恐慌性拋售。
《溏心風暴3》下星期一就會播出,相信又會掀起一股金句熱潮。
馬明你睇得好透但點解你早幾年會接膠劇呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞