點解迴轉壽司轉既係壽司 而唔係轉食客?

234 回覆
3447 Like 42 Dislike
咁宜家高速列車 係咪車食客入廚房 之後禁掣番埋位

痴線
再搭埋本身張凳會自轉就perfect啦
1) 呢個問題好相對
當壽司係迴轉帶上面轉下轉下既時候,係壽司既reference frame 佢地覺得自己係靜止,相反出面既食客對啲壽司黎講佢地係迴轉緊,請問樓主講既reference frame係邊個呢?

2) 旋轉自助餐廳呢咁

講reference frame咁學術嘅嘢點解會咁多負皮
連登啲中小學雞睇唔明?

呢度係創意台
講緊笑無啦啦咁認真出黎拋書包再串人小學雞唔識野係咩事
同你講
其實香港啲餐廳有諗過
但有個問題出現
當轉個陣就會出現離心力
轉得太快 枱上面既野就會飛出去
同埋如果個食客要落地個陣就會好麻煩
假設個食客係張圓枱個邊坐緊
kinetic Energy 係Iw*2/2
linear velocity=rw
圓柱體既I係 mr^2/2
kinetic energy就係 mr^2/4*(v/r)=mvr/4
好耐如果轉得太快
食客就會飛出去
轉太慢又會唔夠high
同埋又要考慮能量既問題
當然以上條式忽略左好多野包括磨擦力人
人既重量
但已經可以諗死啲人

以上條式應該諗得唔夠好
或者可以用angular momentum黎
有冇師兄指教下

on9 你唔計friction 枱上面既野 一轉既飛啦
師傅 壽司 食客一齊轉如何
此post係本月最有創意
點解鐵板牛排鐵板既係牛排 而唔係鐵板食客
1) 呢個問題好相對
當壽司係迴轉帶上面轉下轉下既時候,係壽司既reference frame 佢地覺得自己係靜止,相反出面既食客對啲壽司黎講佢地係迴轉緊,請問樓主講既reference frame係邊個呢?

2) 旋轉自助餐廳呢咁

你係咪覺得自己好有道理
我欣賞樓主思路
因為間餐廳會變機動遊戲而唔再係一間食肆
同你講
其實香港啲餐廳有諗過
但有個問題出現
當轉個陣就會出現離心力
轉得太快 枱上面既野就會飛出去
同埋如果個食客要落地個陣就會好麻煩
假設個食客係張圓枱個邊坐緊
kinetic Energy 係Iw*2/2
linear velocity=rw
圓柱體既I係 mr^2/2
kinetic energy就係 mr^2/4*(v/r)=mvr/4
好耐如果轉得太快
食客就會飛出去
轉太慢又會唔夠high
同埋又要考慮能量既問題
當然以上條式忽略左好多野包括磨擦力人
人既重量
但已經可以諗死啲人

以上條式應該諗得唔夠好
或者可以用angular momentum黎
有冇師兄指教下

唔好做多左
D肥婆 會炮彈式飛出去
隔離d 人會好慘
睇到個topic經已笑死
一路食 一路轉到啲客嘔 有得諗

正,回收嘔吐物,可以順便賣埋大阪燒
不如侍應都轉埋,順住條路執碟清潔,又方便又唔洗行黎去

執漏左張紙巾要兜多個圈先執得番

第幾集 想睇番
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞