點解迴轉壽司轉既係壽司 而唔係轉食客?

234 回覆
3447 Like 42 Dislike
同你講
其實香港啲餐廳有諗過
但有個問題出現
當轉個陣就會出現離心力
轉得太快 枱上面既野就會飛出去
同埋如果個食客要落地個陣就會好麻煩
假設個食客係張圓枱個邊坐緊
kinetic Energy 係Iw*2/2
linear velocity=rw
圓柱體既I係 mr^2/2
kinetic energy就係 mr^2/4*(v/r)=mvr/4
好耐如果轉得太快
食客就會飛出去
轉太慢又會唔夠high
同埋又要考慮能量既問題
當然以上條式忽略左好多野包括磨擦力人
人既重量
但已經可以諗死啲人

以上條式應該諗得唔夠好
或者可以用angular momentum黎
有冇師兄指教下
1) 呢個問題好相對
當壽司係迴轉帶上面轉下轉下既時候,係壽司既reference frame 佢地覺得自己係靜止,相反出面既食客對啲壽司黎講佢地係迴轉緊,請問樓主講既reference frame係邊個呢?

2) 旋轉自助餐廳呢咁

講reference frame咁學術嘅嘢點解會咁多負皮
連登啲中小學雞睇唔明?
應該會食食下 忍唔撚到笑
下,不嬲都係轉食客架喎,只不過轉得太快令你以為係轉食物姐,原理就好似搭地鐵見到對頭車會分唔到對頭車有冇郁咁。

你老豆老母生你出黎果陣有無下左一聲?
同你講
其實香港啲餐廳有諗過
但有個問題出現
當轉個陣就會出現離心力
轉得太快 枱上面既野就會飛出去
同埋如果個食客要落地個陣就會好麻煩
假設個食客係張圓枱個邊坐緊
kinetic Energy 係Iw*2/2
linear velocity=rw
圓柱體既I係 mr^2/2
kinetic energy就係 mr^2/4*(v/r)=mvr/4
好耐如果轉得太快
食客就會飛出去
轉太慢又會唔夠high
同埋又要考慮能量既問題
當然以上條式忽略左好多野包括磨擦力人
人既重量
但已經可以諗死啲人

以上條式應該諗得唔夠好
或者可以用angular momentum黎
有冇師兄指教下

幽默感既野 唔好勉強
柒到唔敢睇
高質
咁撚白痴都話高質
你鐘意個人一路向住某個方向打側轉住咁食野定坐定定食呀
灣仔間自助山好似就係食客轉

比你快一步講左添
咁鍾意轉可以喺旋轉木馬周圍擺滿壽司試下旋食客個感覺
成間都轉又點睇?
Why not both?
不如侍應都轉埋,順住條路執碟清潔,又方便又唔洗行黎去
不如侍應都轉埋,順住條路執碟清潔,又方便又唔洗行黎去

似係Pokemon火箭兵團據點d 路
其實不嬲都係轉食客 不過轉得太快你唔覺
大迴轉夫人
舊三文魚望你,就係你轉架啦
動物橫町都有集係咁講 用爭櫈仔方式食壽司 次次都係健太輸
坐側邊枱就好似咖啡杯咁自轉
動物橫町都有集係咁講 用爭櫈仔方式食壽司 次次都係健太輸

邊集 想睇
你地未食過合和旋轉餐廳咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞