PS4女神異聞錄5中文版討論區7暨日系RPG上佳之作

1001 回覆
15 Like 1 Dislike
會長個樣仲後生個GAME入面

FEEL到好AR位
訂左e 隻http://amakuni.info/item/2018/002.php

唔係出咗好耐? 我以為已經有貨
btw 訂咗mona黏土人
訂左e 隻http://amakuni.info/item/2018/002.php

唔係出咗好耐? 我以為已經有貨
btw 訂咗mona黏土人

未出 ,

下年2月h
訂左雙葉
但唔係上面果隻
黎緊出兩隻新figure

痴線個屎忽會唔會太正

痴線個屎忽會唔會太正

睇左大圖,會長個樣好似有d崩 雙葉果隻識發光

Persona 5 背景故事與塔羅牌簡單介紹

話說今日同朋友傾左一陣Persona 5 既背景故事,佢都係前排開始玩呢隻game,我地討論隻Game點解可以咁吸引既原因。除左遊戲性,劇情之外,
佢故事背後既寓意都係一個不可忽視既重點。 Persona 黎到第五集, 今集個主題係社會不公義, 時事諷刺既反思。

例如P5入面第一個boss 鴨志田 就以日本柔道體操選手內柴正人作為原型,佢係04同08年奧計柔道既金牌, 涉及多宗刑事暴力案,但因為金牌運動員既原故免於起訴,
退役之後做左一間大學既作席教授, 之後既發展都大概跟遊戲故事一樣。

另一樣最吸引既係主角同其他角色既commu / cooperation,相信大家都知Persona系列所有社群都同塔羅牌所掛勾。 係度簡單介紹下塔羅牌,佢係歐洲好早期既紙牌遊戲,

後期被世人用黎占卜算命,而塔羅牌總共有78張,並分為分「大阿爾卡那」「小阿爾卡那」兩種。而Persona 系列係用左塔羅牌入面係用22張「大阿爾卡那」牌。
Persona 5係採用塔羅牌馬賽塔羅的圖案, 寫既係法語。 而Persona 4 用既係韋特塔羅的圖案。

Persona 5 與塔羅牌 、 大阿爾卡那 0-21

主角係「愚者」,阿爾卡那既順位係0。代表開始,正如雙子所講,阿爾卡那係代表旅程,愚者卡牌描繪既係一個拎住行李既人,
由順位1既魔術師開始佢走過20張牌去到順位20既審判,最後去到21既“世界”,世界卡牌描繪既係圓代表循環去返0愚者。

主角透過提升所有NPC既COOP羈絆從而連接到順位21:「世界」,呢樣係遊戲內大家建立起聯繫後獲到既力量。
最後到到選擇結局分支既時候佢叫我回想同伴,諗返起過去既經歷,相信佢地,呢樣野係遊戲中比我地既感覺係最深。

另外一提,愚者呢張牌好特別,佢係「大阿爾卡那」可以叫0號,同時亦可以叫做22號牌。(雖然P3同P4G入面22號牌又係另一樣唔同既野)
但今次主要講P5,愚者係代表「開始」同時又係一切既「結束」,同伊格爾所講一樣,係一張有無限可能性既牌。

主角 = 愚者 及 Joker外號的由來

塔羅牌既順位0號卡「愚者」,之後演變成我地既撲克牌"小丑",代號係Joker,正正就係Persona 5入面主角既代號。而Joker係卡牌遊戲入面既通卡
" Wild Card ",而Wild Card在Persona系列中又指代擁有“不羈”能力。所以可以用所有人格面具,並可以用係天鵝絨房間將人格面具合體的能力。

而「愚者」相較其他人格面具成長既速度比其他慢好多好多,但只要和同伴結下強烈的羈絆就能提升力量。

打得太長 ,其實仲有好多好多Persona 5角色設定背後既野, 例如MBTI 16型人格sosad 但打住咁多先,大家可能未必對呢D資料有興趣。

無論Game of the year邊個拎都好, Persona 5 係我心目中2017年既game of the year ,同nier既故事一樣,背後都係有好深厚既寓意。
只係一個係哲理,另一個係傾向人格。

Special credit to my freind
References partly from: https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=583&snA=6067

Persona 5 與塔羅牌 、 大阿爾卡那 0-21

好鍾意愚者張牌
代表成個遊戲呢個旅程嘅開始
又代表左主角將會大無畏咁面對所有挑戰

好鍾意愚者張牌
代表成個遊戲呢個旅程嘅開始
又代表左主角將會大無畏咁面對所有挑戰

我都係

呢張圖貼切d 順帶一提「愚者」身邊既係小狗,但可能比jojo用完,所以P5入面係一隻貓 (Mona)
呢張牌其實除左旅程既開始之外,但有第二個意思 --- 企係懸崖邊緣仲好快樂既人,寓意生命歷程之中既學習。

塔羅牌既順位0號卡「愚者」,之後演變成我地既撲克牌"小丑",代號係Joker,正正就係Persona 5入面主角既代號。而Joker係卡牌遊戲入面既通卡
" Wild Card ",而Wild Card在Persona系列中又指代擁有“不羈”能力。所以可以用所有人格面具,並可以用係天鵝絨房間將人格面具合體的能力。

而「愚者」相較其他人格面具成長既速度比其他慢好多好多,但只要和同伴結下強烈的羈絆就能提升力量。

打得太長 ,其實仲有好多好多Persona 5角色設定背後既野, 例如MBTI 16型人格sosad 但打住咁多先,大家可能未必對呢D資料有興趣。

無論Game of the year邊個拎都好, Persona 5 係我心目中2017年既game of the year ,同nier既故事一樣,背後都係有好深厚既寓意。

References partly from: https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=583&snA=6067

十卜

十卜

睇到最後條link終於知咩事 唔怪之得有啲既視感

痴線個屎忽會唔會太正

個蘿同個gap位正撚到

杏一定要鬼妹cos

痴線個屎忽會唔會太正

個蘿同個gap位正撚到

巴打識野

杏一定要鬼妹cos

呢個最似
暫時第二多人Cos係雙葉
但無一個似

杏一定要鬼妹cos

呢個最似
但無一個似

雙葉一定要係蘿莉cos 但啲coser全部都唔係

杏一定要鬼妹cos

呢個最似
但無一個似

醫生一定要係醫生cos 但啲coser 全部都唔係醫生

杏一定要鬼妹cos

呢個最似
但無一個似

醫生一定要係醫生cos 但啲coser 全部都唔係醫生

終於爆一週目 玩左成百幾個鐘
會唔會出DLC補劇情?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞