15歲少女指控堂舅父強姦 全男班陪審團未能達大比數裁決遭解散 

184 回覆
254 Like 12 Dislike
呢單case發生喺泰國,點解由香港法庭審?香港法例有權管轄泰國?

當年菲律賓人質事件香港方面乜都做唔到咁滯,另一個例子係鄧龍威

個樣又毒人又蠢

呢個係堂舅父??
全男班陪審員
個堂舅父都幾好彩

換個角度睇都係唔好彩 要審多次,陪審團要抽多次 話唔定下一次就全女班
全男班陪審員
個堂舅父都幾好彩

陪審員雙方律師都有得揀要唔要
原來香港人咁撚有原則 強姦案都可以無從判斷

法庭係講證據

證據唔夠 有可疑

疑點利益係歸於被告
女女女案竟然會有全男陪審團

唔出奇

之前都有post講過

女人bias過男人好多

唔係女女女案就一定揀女人著數D

唔出奇

之前都有post講過

女人bias過男人好多

你諗下係一單懷疑強姦案
一個女人同一個男人
邊個more likely 會預先覺得係強姦犯錯?

唔出奇

之前都有post講過

女人bias過男人好多

你諗下係一單懷疑強姦案
一個女人同一個男人

同問
邊個more likely 會預先覺得係強姦犯冇錯?

唔出奇

之前都有post講過

女人bias過男人好多

你諗下係一單懷疑強姦案
一個女人同一個男人

同問

所有人都應該要
因為有證據釘死個犯先應該覺得佢有錯
唔係因為佢係案中嘅身分、性別判定佢係咪有錯
之前睇新聞話個女仔知有人從後整佢
之後驚得濟訓著左
醒發覺patpat有痴立立既液體

呢個講法有冇變過
冇乜印象唔太記得

如果係真...我覺得個男係後面打丁
入左郁緊應該唔會訓得著吧

無屌過點認強姦

咁就乜柒都唔認啦,認非禮咪即係認左有搞過人

最大爭論點係疑犯有冇擺條J入受害人個陰道

擦邊球都算強姦啦

你話算就算呀

唔洗完全插入陰道

唔係話驗左處女膜無破裂咩, 班陪審團應該係因為依點而有分歧

唔係m到驗唔到

唔出奇

之前都有post講過

女人bias過男人好多

你諗下係一單懷疑強姦案
一個女人同一個男人

同問

如果你真係要咁問

我會話50/50

唔出奇

之前都有post講過

女人bias過男人好多

你諗下係一單懷疑強姦案
一個女人同一個男人

同問

所有人都應該要
因為有證據釘死個犯先應該覺得佢有錯
唔係因為佢係案中嘅身分、性別判定佢係咪有錯

問題唔係「應唔應該」
係「事實陪審員係點睇」

唔出奇

之前都有post講過

女人bias過男人好多

你諗下係一單懷疑強姦案
一個女人同一個男人

同問

如果你真係要咁問

我會話50/50

陪審制度本身就comply左陪審員有preference...
冇任何preference 直接搵AI判算啦

唔出奇

之前都有post講過

女人bias過男人好多

你諗下係一單懷疑強姦案
一個女人同一個男人

同問

如果你真係要咁問

我會話50/50

陪審制度本身就comply左陪審員有preference...

所以咪就係男人都有50/50既preference 女人都有50/50既preference

所以其實揀男定女分別都唔大
之前睇新聞話個女仔知有人從後整佢
之後驚得濟訓著左
醒發覺patpat有痴立立既液體

呢個講法有冇變過
冇乜印象唔太記得

如果係真...我覺得個男係後面打丁
入左郁緊應該唔會訓得著吧

所以非禮入硬,強姦就真係未必

唔出奇

之前都有post講過

女人bias過男人好多

你諗下係一單懷疑強姦案
一個女人同一個男人

同問

如果你真係要咁問

我會話50/50

所以咪就係男人都有50/50既preference 女人都有50/50既preference

係呀
見上面有人話女人唔應該做風化案陪審員

唔出奇

之前都有post講過

女人bias過男人好多

你諗下係一單懷疑強姦案
一個女人同一個男人

同問

如果你真係要咁問

我會話50/50

然後仲有唔同背景既人

如果係男人但佢背景係做D好幫女人既職業 你會唔會因為佢係男人而揀佢?

如果係女人但佢背景係做D好幫男人既職業 你又會唔會因為佢係女人而唔揀佢?

所以到最後你係唔會一概而論話到男定女著數D
如果拖夠100日 1500X100 都咪話唔肥

同外界斷絕晒來往 雖然你冇問題
如果拖夠100日 1500X100 都咪話唔肥

同外界斷絕晒來往 雖然你冇問題

有問題

冇得玩電話
其實班陪審團會唔會傾到反晒面,因為大家都說服唔到大家

已經睇過12 angry men
其實班陪審團會唔會傾到反晒面,因為大家都說服唔到大家

已經睇過12 angry men

係都唔出奇呀
千5一日肥肥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞