【祈望失業】《我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信 》真.完

1001 回覆
742 Like 6 Dislike
就。完
lm
diu
live
再推 下個post唔知叫咩名呢
當我到咗陰間時,佢已經喺夕陽棧道等緊我,手中仍然喺棒住啤酒喺度咕嚕咕嚕咁飲過唔停。佢一見到我嚟到,就伸一伸佢個啤酒懶腰。

「你對陰間應該唔陌生啦。」

「都算係嘅,不過我第一次嚟哩個位置⋯⋯好似係⋯⋯之前⋯⋯」我個頭又有啲痛,諗唔起先前嘅嘢。

而佢表情話我知,佢有啲驚訝。

「做咩咁望住我?」

「果然⋯⋯」佢口嗡嗡咁。

「做咩?」

「無⋯⋯咁你對陰間認識有幾多,知唔知佢存在嘅目的係乜嘢?」佢問。
拿 都話好多人睇架啦 不過個個都收埋唔講咋

收埋做咩
冇信號多手按多幾下

我明㗎

咁你明唔明live 嘅痛苦

好少追故
冇信號多手按多幾下

我明㗎

好少追故

冇信號多手按多幾下

我明㗎

好少追故

好痛苦
無左靈簿鎮既記憶?
又live
冇信號多手按多幾下

我明㗎

好少追故

不食人間煙火
爆post都未完
輕輕一推
live
「係⋯⋯人死後去嘅地方。」

「啱一半,大部分人死後的確會嚟哩度,不過陰間並唔係人生嘅終點站。」

大叔開始行,我都跟住佢走,慢慢咁穿過棧道,就係一片綠野嘅城市。

「喂,又嚟送信呀?」行經時,附近一個漁夫打扮嘅人同佢打招呼。

「係呀,你捉魚捉成點呀?」

「都係咁啦。」

大叔繼續講:「人死之後,就會嚟到哩個地方,目的係清洗自己嘅孽。

每個人都會係生前,都會有意無意咁傷害好多人。所以積咗好多孽。嚟哩度就係為咗反思。」

附近啲人努力咁係度耕田。

我同大叔一路行喺河邊嘅路,一路沿途都有人望住我哋。

「記住,做郵差有所謂嘅『第一條戒命』,千萬唔可以忘記。」

但佢講到一半又唔講埋落去。

哩個時候,喺河邊有一個白髮、大概五十幾歲嘅、著黑衫嘅老女人,揮住手熱情咁向我哋打招呼。

「你哋係陽間嘅人?」

「係呀。」我應佢。

「天口熱呀,你哋不如入嚟坐下呀。」

「唔洗啦。」

估唔到陰間嘅人都咁盛意拳拳。
再推 下個post唔知叫咩名呢

輕輕的來 最後輕輕的結束故事人生
冇信號多手按多幾下

我明㗎

好少追故

不食人間煙火

大家追嘅嘢唔同啫
「唔係咁寂寞都唔陪下我老太婆嘛⋯⋯」佢神色幽傷咁講,搞到我有少少唔好意思同內疚,正想行入去之時,就被大叔拉住。

大叔手上嘅啤酒罐亦都唔知幾時唔見咗,佢捉緊我隻左手講:「第一條戒命就係,千萬唔好入人哋屋企。」

我唔太明白,就問:「點解咁講?」
由幾年前CD-ROM睇陌生女孩睡了我的床開始有追gay廉你d故 之後有段時間忙無追 最近翻黎追翻忍者 情詩 大阪故都好好睇 好感動 直至呢個故見到你話最後一個故先特登留名 雖然好唔捨得你同你d故 但都尊重你意願 祝你一路順風同期待你復出啦

好少人會睇忍者

忍者好睇啵

係咩 忍者係極唔受歡迎
Gay廉趕住起爆post前出晒啲文?
Gay廉趕住起爆post前出晒啲文?

係廢事個POST太冷清 沉太底
推一推post先
咁夜仲有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞