【祈望失業】《我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信 》真.完

1001 回覆
742 Like 6 Dislike
哩排好多嘢煩所以慢咗

願聞其長

都係轉工啲嘢啫
我真係唔識拒絕人 人哋挽留下就想留低

樓主鐘唔鐘意依家份工?鐘意可以比多少少時間自己
千祈唔好因為覺得對唔住上司/同事就留低 會好後悔

點解你好似好明白我點諗
幾鍾意 但無乜出路
新工嘅人工、福利同前途都好啲同明確好多
孤獨感真係會殺死人。

我不知不覺之間,已經爬出咗欄杆,雙腳只要踏前多一步,就會跌落海。

死咗佢咪乜事都無囉。

我好似聽到媽咪同細妹嘅聲喺我身邊經過,然後穿落去海中心。

跳啦。
哩排好多嘢煩所以慢咗

願聞其長

都係轉工啲嘢啫

點解你好似好明白我點諗
幾鍾意 但無乜出路

但係新工既人事點先
最驚職場黑暗
又sad
新讀者lm

係到呀 成班人等緊你出文呀
帶左屋企人番陰間
推一推
哩排好多嘢煩所以慢咗

願聞其長

都係轉工啲嘢啫

點解你好似好明白我點諗
幾鍾意 但無乜出路

咁點解我地挽留咁耐 西樓主都唔想留低
哩排好多嘢煩所以慢咗

願聞其長

都係轉工啲嘢啫

點解你好似好明白我點諗
幾鍾意 但無乜出路

咁點解我地挽留咁耐 西樓主都唔想留低

因為佢唔係同我地打工
推! 3日無入嚟!
輕輕一推
又live咗
食完早餐推一推
早晨
正當我想鬆手時,突然喺我背後有一把聲:「唉!老子好想叫雞呀!」

嚇咗我一跳,我頓時向後一望,係一個五十幾歲、左手拎住啤酒罐、右手R屁股嘅大叔。

我哋對望咗一眼,我心諗邊到嚟一條咁下流嘅友,就無諗住理佢,繼續想跳海。點知佢忽然對我話:「喂𡃁仔,唔好跳住先啦,知唔知哩頭附近有好雞場?」

「⋯⋯我點知呀。」

我一轉頭,佢又再拍拍我:「喂唔好跳住先啦,你真係唔知?」

「唔知呀。」

「你無試過?」

我搖搖頭。

「唉,咁你唔好跳住先啦,等阿叔帶你見識一下好雞場。雞都無叫過學人自殺。」

「我唔需要啦⋯⋯」

「唉客咩氣呀,阿叔帶你見識見識。」

我都未反應得切,佢已經尷生拖咗我去一樓一。
哩排好多嘢煩所以慢咗

願聞其長

都係轉工啲嘢啫

點解你好似好明白我點諗
幾鍾意 但無乜出路

但係新工既人事點先
最驚職場黑暗

好似係幾好嘅 不過我已經reject咗
咩情節來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞