【祈望失業】《我係窮郵差,專門幫陰陽相隔嘅親人送信 》真.完

1001 回覆
742 Like 6 Dislike
好好睇! 樓主萬歲
哩排好多嘢煩所以慢咗
開始聞到忌廉陣sad味
哩排好多嘢煩所以慢咗

願聞其長
Live
一日過去,直到第二日,我有事出咗去。

喺晏晝嘅時候,佢仲whatsapp我,想食咩蛋糕。

「你今年想食朱古力定牛奶味呀?」

阿妹問。

因為佢一向都知道我嘅朋友唔多,所以都係佢幫我慶祝生日。

「朱奶味。」

「去死啦你!」

當日,我嗰種不安感又再次浮現,大到我馬上返咗屋企。

「阿妹⋯⋯?媽咪?」

奇怪,頭先佢哋唔係話一早返咗屋企㗎咩?
個前輩是米知咩事
屋企⋯⋯空洞洞⋯⋯一個人都無。

佢哋無再出現過。

我係無啦啦唔見咗個妹同媽咪。

「細妹!細妹!」

以前睇劇,我一直都唔明白,點解分手又或者係傷心嘅時候,要一定落住大雨。但原來哩種叫做禍不單行。嗰日落住好大嘅雨,我係街上面來來回回走咗好多次。

去我哋一齊去嘅餐廳、一齊去嘅公園、一齊去嘅商場⋯⋯返屋企,再出街,點樣都搵唔到佢哋。

我成個傻仔咁,喺街上面叫叫嚷嚷,去到最後,終於等到24小時,去搵警察報案。

只不過,警察嘅介入,仍然無任何嘅幫助。佢哋就好似人間蒸發咗咁,從始就消失咗喺我眼前。

一個嘅屋企,我開始一個人食飯、一個人睇電視、一個人行畢業禮。
Sad味開始浮現
希望出多篇
快啲比文我呀
我一個人喺屋企廢青咗好耐,每日都喺度等,等待屋企嘅門口會打開,然後細妹同老媽子會返嚟同我講:「我哋兩個人自私去咗旅行咋。」然後我就可以鬧佢哋自私玩,嬲佢哋一餐。可惜,屋企嘅門無打開過。

無咗屋企人,我發現一個人生活好難,仲要我未搵到工,但所有開支一下子落咗喺我身上。

水、電費⋯⋯

我望住屋企最後一包公仔麵都畀我食埋,煮嘅時候,我不由自主咁喊。

我真係好廢⋯⋯

我真係好廢⋯⋯

原來無咗屋企人,我乜嘢都唔係。

最後一個麵我無食到,因為我就快屈死,諗住落一落街,喺海旁行下。唔知點解,望住個海,海浪浮下浮下,就好有想跳落去嘅衝動。
哩排好多嘢煩所以慢咗

願聞其長

都係轉工啲嘢啫
我真係唔識拒絕人 人哋挽留下就想留低
哩排好多嘢煩所以慢咗

願聞其長

都係轉工啲嘢啫
我真係唔識拒絕人 人哋挽留下就想留低

樓主鐘唔鐘意依家份工?鐘意可以比多少少時間自己
千祈唔好因為覺得對唔住上司/同事就留低 會好後悔
無啦啦失蹤左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞