[長途單車遊記]20歲,一個人由香港踩去維也納

1001 回覆
3709 Like 24 Dislike
可唔可以講下點樣過境

一般黎講過境係唔難,就咁踩過去就得
係關口職員麻煩d,旅程中最麻煩既野有2樣
排名分先後
1.關口職員
2.狗
巴打你未講時間 由斷時踩都幾時

13000km
252日
巴打 你真係好勁!
真係要襯後生做多d野
啓發左我

印度,尼泊爾個d地方危唔危險

真係冇一個地方特別危險
最危險應該係中國路段
20歲
佩服
留明
留名支持
好犀利 lm
9月7號 5:48
為期252日,13000KM
正式開始

踩入中國

正當第一日我意氣風發既時候,故唔到第一次意外就咁發生左。我LOOK樓梯了
係深圳只要你係兩轆,想轉左既話,好多時都要上天橋。上天橋易,落橋難啊。

而我落天橋既時候因為唔夠力控制架車(事後我知道無論你幾撚大力都好,你係無可能係full行李,唔用brake既情況下,控制到單車落鈄)

我當時又唔記有brake,結果我look左落去

好彩我捉實架單車,無look到落底。如果唔係我可能第一日就完左。

點解可以咁難食

好多朋友同我講我成個旅程最危險就係中國,而深圳更係險中之險
建議我第一日先住寶安區

原本今日既計畫係過關-寶安區-訓-Next Day,估唔到First Day就出現問題。我搵唔到旅館。

我問過幾間旅館,間間都話冇大陸身份證係登記唔到。正當我好無助既時候,有公安指左間旅館,一間環境好差既旅館。$88

(係好耐之後,我有個香港Partner佢同我講返佢踩中國既時候,係未遇過依種情況。)

D蚊多到成晚都訓唔到,但訓唔到都要繼續。

到底係佢D血定我D血
C級

我當時同自己講,我唔會再住C級既旅館
(事後發現,其實中國篇我係未試住高過C級既旅館。)
已經踩完?!
痴撚線
留名
lm
個旅程如果變成係女仔去 係咪即刻勁危險
留名睇遊記, 支持你
真係好眼訓

踩踩下真係頂唔順,係街上求奇係搵個位訓陣。

天氣真係好差

我決定申請張電話卡,一張打到電話既電話卡 因為搵青旅會方便好多,而我依張係鴨記買既卡只係可以上網。

(依家諗返其實好on9,因為張卡我只係用左1星期就冇用過 )

一條大直路
Day 2晚成功到達廣州,靠張電話卡仲搵到間幾好既青旅,至少冇蚊先。

Day 3 8:00出發

成個廣州段都係人多車多廢氣多,天氣又差

到肇慶

依間又係靠電話搵

2餸1湯,白飯任裝,$10
出發第三日已經食3碗飯
lm
比巴打你快我一步 我諗住下年中出發
留名
lm
因為天氣差既關係,我既衫褲係從來都未乾過,我只可以著住一套濕晒既單車衫出發,然後安慰自己
"算喇,反正都會比雨淋濕"

因為我只係帶左一套單車衫

好好食

正式踏入廣西!食個梨慶祝下先
開始要上斜,但我大腿開始痛,唔係肌肉酸痛,係骨入面痛。我都唔知點解

踩踩下遇到一個踩過上西藏,駐守過布達拉宮既人,我乘機問佢西藏既冬天天氣,佢話西藏冬天好好踩,好舒服。
我仲興奮緊既時候,佢口風一轉話
"不過會落暴風雪"
DIU!!Are you kidding me??
咁冇計了,唯有踩得快過冬天
大家當睇唔到條孖煙通la
大家當睇唔到條孖煙通la

巴打成個行程用左幾耐時間?
強帖留名
冇巴打咁癲
計劃year 3就嚟舖backpacking
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞